Valitse sivu

Perinteiset joulukukat

Perinteikkäillä joulukukilla luot aidon joulutunnelman

Joulukukat ovat kuuluneet eurooppalaiseen joulunvietoon jo 1700-luvulta lähtien. Upeiden kartanoiden puutarhurit näyttivät taitonsa talviajan kukituksilla. Entisaikaan joulukukat olivat saatavilla vain porvaristolle. Ensimmäistä kertaa joulukukat tuotiin esille mainonnassa vuonna 1852, parinkymmenen vuoden päästä siitä ne olivatkin jo myyntimenestys. Kielo kuuluu myös perinteisten joulukukkien listaan, 1880-1890-luvuilla kielo nousi nopeasti pinnalle, mutta nykyään sen on vähemmän suosittu.

1940-luvulla, sotavuosina, joulukukat olivat harvinaisempia näkyjä kodeissa. Metsien materiaaleja ja luonnon aarteita käytettiin paljon joulukodin tunnelman kohottamisessa. 1950-luvulla, sotien jälkeen, joulukukkien suosio nousi jälleen ja myyntimäärät kohosivat nopeasti.

Joulukukilla on suuri merkitys joulun juhlatunnelman luomisessa. Ne ovat erityisiä – jokaiselle löytyy oma suosikki. Perinteikkäät joulukukat sopivat monenlaiseen kotiin, niitä voidaan yhdistellä myös uusien trendikukkien kanssa. Perinteisistä joulukukista voidaan istuttaa ihastuttava joulukukka-asetelma, johon kuuluu olennaisesti myös joulukoristeet sekä rusetti.

Nämä joulukukat kuuluvat perinteiseen jouluun

Joulutähti

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) on yksi suosituimmista joulun kukista, suosituin väri on punainen. Kukinta-aika kestää joulutähdellä pitkään ja oikein hoidettuna se jaksaa ilahduttaa pitkälle kevääseen saakka. Joe Robert Poinsett teki joulutähdestä tunnetun, hän keräsi joulutähtipensaasta pistokkaita Meksikossa ja alkoi viljellä niitä. Monissa kielissä joulutähden nimi on Poinsettia. Aluksi joulutähteä käytettiin vain leikkokukkana, 1950-luvulla siitä alettiin jalostamaan ruukkukasviksi. Joulutähti ei kestä pitkiä varastointi eikä kuljetusaikoja, joten kotimainen joulutähti on laadukkaampi kuin ulkomailta kuljetettu.

Joulutähteä on saatavilla punaisena, valkoisena sekä useissa muissakin trendikkäissä väreissä kuten keltainen, persikka ja vaaleanpunainen. Kun ostat joulutähden, valitse jämäkkä ja terveen värinen kasvi. Jätä lehtiään roikottava ja pudotteleva kasvi ostamatta. Muista kuljettaa kasvi lämpimästi kukkapaperiin kääräistynä, jotta talven kylmyys ja pakkanen eivät pääse puraisemaan sitä. Osta joulutähti kukkakaupasta, näin saat sille asianmukaisen paketoinnin kuljetusta varten. Kun tuot joulutähden ulkoilmasta sisätiloihin, anna paketin lämpötilan tasaantua ennenkuin poistat kääreet kokonaan.

Näin hoidat joulutähteä

 • Valoisa, lämmin kasvupaikka
 • Tasainen kosteus
 • Ei siedä kylmyyttä eikä vetoisaa paikkaa
 • Vältä liikakastelua, älä päästä kuivumaan

Jouluruusu

Jouluruusu (Helleborus) on romanttisen kaunis joulukukka, nimestään huolimatta se ei ole ruusu vaan kuuluu leinikkikasveihin. Se on yksi 1900-luvun alun suosituimpia kukkia. Kukinta valkoinen tai punertava. Se on yksi helppohoitoisimmista joulun ajan ruukkukukista, jonka voit istuttaa myös omaan puutarhaasi. Jouluruusu on myrkyllinen, joten se kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, ettei lapset tai lemmikkieläimet pääse siihen koskemaan. Jouluruusu kukkii pitkään ja viihtyy viileässä paikassa.

Jouluruusun hoito-ohjeet

 • Kastele tasaisesti, pidä multa kosteana
 • Vältä liikakastelua, se voi mädättää juuret
 • Viihtyy viileässä paikassa
 • Nuppuinen jouluruusu avautuu pikkuhiljaa huoneenlämmössä

Hyasintti

Hyasintti (Hyacinthus orientalis) on joulun yksi suosituimmista ruukkukukista. Hyasintti voi aiheuttaa voimakkaitakin allergisia reaktioita ja sen sipuli on myös myrkyllinen. Ota nämä huomioon allergia-, lapsi-, sekä lemmikkieläinperheessä. Ensimmäinen vaaleanpunainen hyasintti esiteltiin Helsingissä, jouluna kukkakaupan ikkunassa, vuonna 1879. Hyasintteja on kasvatettu Turussa jo 1600-luvulla, jolloin ne lukeutuivat varakkaiden luksuskukiksi. Suomalaisia koteja hyasintit ovat koristaneet 1900-luvulta lähtien.

Hyasintteja on yli 2000 lajiketta, kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja. Suosituimpia värejä ovat valkoinen, sininen ja vaaleanpunainen. Pääsiäisenä myydään keltaisia hyasintteja.

Näin hoidat hyasinttia

 • Kastele varoen, ettei varsi venähdä liikaa
 • Siirrä yöksi viileämpään paikkaan, näin kukinta kestää pidempään
 • Leikkaa venähtänyt hyasintti maljakkoon leikkokukaksi
 • Nuppuinen hyasintti avautuu huoneenlämmössä noin viikossa

Atsalea

Atsalea, ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-Ryhmä) on puuvartinen, tyvestä voimakkaasti haarova ja ulkomuodoltaan pyöreän pensasmainen, runsaasti kukkiva ruukkukasvi. Näyttävyytensä ansiosta se on kovin suosittu talven ajan kukka. Ruukkuatsalean kukka voi olla yksinkertainen tai kerrottu, värivalikoimasta löytyy punaisen eri sävyt, valkoinen ja jopa kaksivärisetkin lajikkeet. Viileässä paikassa, oikein hoidettuna, kotimainen ruukkuatsalea ihastuttaa runsaalla kukinnollaan pitkään.

Itä-Aasiasta kotoisin oleva atsalea tuotiin Eurooppaan 1800-luvulla. Osta atsalea, jossa on runsaasti nuppuja, näin saat nauttia kukinnosta pitkään.

Hoitovinkit ruukkuatsalealle:

 • Sijoita viileään ja valoisaan paikkaan
 • Ihanteellinen kukinta – ajan lämpötila on 10 – 18 astetta
 • Kastele tasaisesti, pidä kasvualusta kosteana
 • Älä päästä kasvualustaa kuivumaan
 • Sumuttele usein
 • Poista kuihtuneet kukat

Ritarinkukka eli amaryllis

Ritarinkukka (Hippeastrum) tunnetaan myös nimellä Amaryllis, vaikka kyseessä on kaksi eri kasvia. Aitoamaryllis (Amaryllis belladonna) kuuluu eri sukuun kuin ritarinkukka. Ritarinkukka aloitti suosionsa 1980-luvulla. Helppohoitoisuus ja näyttävyys ovat ritarinkukat valttikortteja joulukukkamarkkinoilla. Suuri kukinto voi olla valkoinen, punainen tai lajikkeesta riippuen jopa monivärinen. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja ja kukinta voi kestää jopa viikkoja.

Osta nuppuinen ritarinkukka, niin saat siitä iloa pidemmäksi aikaa.

Ritarinkukan hoitovinkit:

 • Sijoita valoisalle ja viileälle paikalle
 • Kastele tasaisen niukasti
 • Multa saa kuivahtaa kastelukertojen välissä
 • Vältä liikakastelua, se venyttää kukan vartta
 • Liian pitkäksi venähtänyt kukka voidaan leikata maljakkoon

Avainsanat: