Valitse sivu

Persikan väriset kesäkukat

Persikkaiset kesäkukat ihastuttavat herkkyydellään 

Persikan väriset kesäkukat ovat ihanan raikkaita ja herkkiä. Pastellisilla sävyillä koristeltu terassi tai parveke näyttää kutsuvalta, mutta halutessaan persikkaisilla kesäkukilla saa loihdittua myös kontrastia voimakkaampien värien rinnalle – samaan ruukkuun voi istuttaa esimerkiksi tummalehtisiä koristekasveja, jolloin istutuksen ilmeestä tulee astetta dramaattisempi. Ruukuissa kannattaa suosia rouheita ja viimeistelemättömiä pintoja, jotta lopputulos ei olisi liian imelä.

Begoniat (Begonia)

Helppohoitoiset begoniat ovat perinteinen valinta. Sekä pauliinabegoniasta (Begonia Elatior-Ryhmä) että neitobegoniasta (B. Pendula-Ryhmä) on saatavilla persikkaista tai oranssia lajiketta. Rentovartista neitobegoniaa kasvatetaan yleensä amppelissa, kun taas pauliinabegonia on pystykasvuisempi. Molemmat viihtyvät auringossa ja puolivarjossa, kasvualusta saa kevyesti kuivahtaa kastelujen välissä. Begonioita voi yrittää myös talvettaa viileässä ja valoisassa paikassa.

Diana (Diascia)

Dianan kukat ovat yleensä väriltään vaaleanpunaisia, mutta jalostuksen myötä saatavilla on myös persikkaista sävyä. Amppelidianan (Diascia vigilis) versot nuokkuvat rennosti, joten se sopii mainiosti amppeliin tai kukkaistutusten reunoille. Pienten kukkiensa ansiosta se on hyvä täytekukka, mutta se on näyttävä myös yksistään ruukussa. Sijoita diana aurinkoon tai puolivarjoon ja pidä kasvualusta tasaisen kosteana. Latvominen auttaa kasvua pysymään kauniina ja tiiviinä.

Daalia (Dahlia)

Daalioista on saatavilla useita erilaisia, upeissa persikkaisissa sävyissä loistavia lajikkeita. Kukan muoto on yleensä pallomainen, terälehdet voivat olla kärkeen kapenevia tai sisäänpäin kaartuneita. Persikkaisia daalioita käytetään myös kukkasidonnassa, ja ne ovat erityisen suosittuja morsiuskimpuissa. Jos keräät daalioita maljakkoon omasta puutarhastasi, valitse jo auenneita kukkia – nupulliset daaliat eivät välttämättä jaksa avautua maljakossa. 

Verbenat (Verbena)

Verbenat eli rautayrtit ovat loistava valinta aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle. Niillä on ihanan rouheat lehdet ja pienet, ohutterälehtiset kukat, jotka kasvavat pyöreissä tertuissa. Riippaverbena (Verbena bipinnatifida) sopii kauniisti amppeliin. Verbenoiden kuihtuneet kukat kannattaa poista varsineen, jotta ne innostuisivat haarautumaan ja kukkimaan enemmän. 

Ihmeköynnös (Bougainvillea)

Yleensä huonekasvina kasvatettavan ihmeköynnöksen voi viedä kesällä myös ulos. Persikanvärinen lajike näyttää eksoottiselta tavalliseen purppuranpunaiseen lajikkeeseen verrattuna, ja se toimii puutarhan tai terassin ilopilkkuna ja katseenvangitsijana. Valitse ihmeköynnökselle puutarhastasi aurinkoinen ja suojaisa paikka, ja pidä kasvualusta tasaisen kosteana. Hallaa ihmeköynnös ei siedä, ja talveksi se pitää nostaa takaisin sisälle. 

Sateenkaaripalsami (Impatiens hawkeri)

Sateenkaaripalsamilla eli uudenquineanliisalla on ihanan yksinkertaiset ja konstailemattomat kukat. Se kukkii runsaasti syyskuuhun asti aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla, ja kestää sekä sadetta että tuulta. Sateenkaaripalsami kasvaa tavallisesti noin 50 cm korkeaksi, sen lähisukulainen ahkeraliisa (Impatiens walleriana) on hieman matalakasvuisempi. 


Tutustu myös muihin kesäkukkiin eKukan Kasvikirjastossa!

Avainsanat: