Valitse sivu

Persoonalliset ilmakasvit

Ilmakasvit eli tillandsiat hurmaavat erikoisuudellaan – sisusta kotisi näillä helppohoitoisilla hassuttelijoilla!

Ilmakasvit (Airplant) eli juurettomat tillandsiat ovat kasvisuku, jotka kuuluvat ananaskasvien heimoon. Tillandsia sukuun kuuluu noin 400 eri lajia. Amerikan trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta kotoisin olevat ilmakasvit elelevät yleensä päällyskasveina eli epifyytteinä puiden oksilla ja rungoilla. Ilmakasvit saavat luonnossa kaiken tarvitsemansa ilmasta sekä sadevedestä. Ilmakasvit eivät siis tarvitse kukkaruukkua kasvaakseen, vaan voit kehitellä ja suunnitella mitä villeimpiä alustoja ja paikkoja, joihin voit ilmakasvin laittaa katseenvangitsijaksi!

Ilmakasvit ovat suosittuja huonekasveja kodin sisustuksessa

Ilmakasvit ovat todella helppohoitoisia! Noin kerran kuukaudessa uppokastelu ja silloin tällöin sumuttelu riittävät. Ilmakasvit pitävät valoisasta paikasta, mutta älä sijoita niitä auringonpaahteeseen, paahde kuivattaa kasvin nopeasti. Oikean kastelurytmin löytyessä ilmakasvi elää pitkään ja jaksaa ihastuttaa sekä ihmetyttää kerta toisensa jälkeen!

Ilmakasvit sopivat niin vasta aloittelevalle viherpeukalolle kuin kasvimaailmaan jo pitkään ihastuneelle konkarillekin

Ilmakasveja on paljon erilaisia, lajikkeesta riippuen ulkomuoto voi olla joko pieni tai iso. Suosittu käpytillandsia (Tillandsia ionantha) viihtyy pyöreässä lasiterraariossa, laita pohjalle hieman koristehiekkaa tai kiviä ja asettele se sivupöydälle tai ikkunan läheisyyteen roikkumaan, näin saat kivan sisustuskoristeen aikaiseksi. Suurempi katseenvangitsija, Salvadorin tillandsia (Tillandsia xerographica), näyttää hyvältä yksistäänkin! Kauniilla alustalla tai ihan vain kirjapinon päälle aseteltuna, tämä tillandsia ihastuttaa ulkonäöllään. Trendikkäät ilmakasvit sopivat monenlaiseen sisustustyyliin. Anna vaikka lahjaksi nuorelle, onnittelemaan ensimmäisestä omasta kodista tai syntymäpäivälahjaksi mummolle, joka pääsee tarkastelemaan lähemmin tätä kasvimaailman eriskummallista kaveria!

Eliaksenkukka eli eliaksentillandsia (Tillandsia cyanea)

Eliaksenkukka on tillandsioiden sukuun kuuluva kasvi, joka kasvaa luonnossa päällyskasvina, mutta huonekasvina se viihtyy pienessä ruukussa. Eliaksenkukka viihtyy valoisassa paikassa ja pitää sumuttelusta! Kasvualusta täytyy olla vettä läpäisevä. Kasvia kastellaan säännöllisesti, pintamulta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kaada vettä eliaksenkukan lehtiruusukkeeseen ja hieman myös multaan. Kastele kasvukaudella runsaammin, kuin talvikaudella. Lannoita kasvukaudella muutaman viikon välein. Eliaksenkukka kasvattaa pitkät ja kapeat lehdet, jotka muodostavat lehtiruusukkeen. Lehtiruusukkeen keskeltä nousee erikoinen ja näyttävä tähkämäinen kukinto, joka on vaaleanpunainen. Vaaleanpunaisten suojuslehtien välistä kasvavat eliaksentillandsian varsinaiset kukat, jotka ovat väritykseltään violetin siniset.

Avainsanat: