Valitse sivu

Pienoispuutarha

Rakenna itsellesi pienoispuutarha – minigarden

Syksyn saapuessa katseet kääntyvät sisälle ja sisustamiseen. Pienoispuutarhalla voi lievittää puutarhan kaipuuta ja sisustaa koti viihtyisäksi. Minigarden on hauska pienoispuutarha minikokoisine kalusteineen ja kasveineen. Sen ulkonäössä ja toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana. Yksi syy pienoispuutarhan suureen suosioon onkin oman luovuuden ja leikkimielisyyden käyttö. Ja koska puutarhan koko on niin pieni, minipuutarhan saa tehtyä todella helposti ja sen voi ottaa mukaan vaikka mökille.

Kätevintä on aloittaa pienoispuutarhan rakentaminen johonkin astiaan esim. lasipalloon. Ja jos oikein innostuu, voi tehdä useamman erilaisen pienoispuutarhan. Niihin on myytävänä minikokoisia puutarhakalusteita sekä valmiita keinotekoisia kasveja. Minigardenit ovat nyt hyvin suosittuja ympäri maailmaa, joten kalusteissa ja muissa tavaroissa on paljon valinnanvaraa.

Minipuutarha viherkasveista

Myös eläviä kasveja voi hyvin käyttää, kunhan muistaa sijoittaa pienoispuutarhan paikkaan, jossa kasvi viihtyy. Tällöin lasipallon pohjalle laitettaan hiekkaa ikään kuin salaojitukseksi. Sen päälle istutetaan minikokoinen kasvi. Kasvin multapaakku on hyvä kastella ensin huolella. Paakku peitetään sammalella, tai isossa lasipallossa mullalla. Mullan pinta katetaan erivärisillä pikkukivillä tai sammalella, riippuen minkä tyylistä minipuutarhaa on tekemässä. Kivillä saa tehtyä veikeitä polkuja tai kiveyksiä tuolien alle, aivan kuten on oikeissa puutarhoissakin. Lähes suljettujen lasipullojen sisällä ilma pysyy hyvin kosteana, joten sinne sopivat suuresta ilmankosteudesta nauttivat kuten esim. minikokoiset saniaiset ja orkidean minialut. Lasipallojen kasveiksi voi valita myös sesonkikasveja ja vaihtaa niitä usein. Tällöin pienoispuutarhasta saa kauniin pöytäkoristeen, vaikka juhlapöytään. Kysy lisää minipuutarhaan sopivista kasveista lähimmältä kukkakauppiaaltasi!

Keijupuutarha terassille & parvekkeelle

Ulkona hyviä kasveja pienoispuutarhaan ovat esim. matalat sammalet, pienet mehitähdet ja kaikki muut pienikokoiset kasvien alut. Kun kasvit alkavat kasvaa liian isoiksi, ne vaihdetaan. Pienoispuutarhassa se on helppoa. Miniatyyripuutarha eli keijupuutarha rakentuu upeista yksityiskohdista, vain mielikuvitus on rajana! Laakeaan, suureen ruukkuun voit rakennella pienille keijuille vaikka hauskan mökkimiljöön. Askarteluliikkeistä voit löytää kivoja tarvikkeita keijujen maailmaan. Minipuutarhassa voi olla myös kerroksellisuutta, asettele suuremman saviruukun sisään pienempi saviruukku. Mielenkiintoa asetelmaan saat, jos hieman rikot saviruukkujen reunoja, jolloin pääset istuttamaan minikasveja myös reunamien koloihin.

Avainsanat: