Valitse sivu

Poppamies chilitaimien kasvatus – osa 1

Chilitaimien kasvun seuraamista satoon saakka

Ajattelin kokeilla ensimmäistä kertaa Poppamies chilitaimien kasvatusta ja katsoa millaista satoa saan niistä kasvatettua. Ylipäänsä ensimmäiset chilin kasvatuskokeilut aloitin viime kesänä. Itselleni valmiit, hyvät ja kotimaiset chilitaimet ovat oikein hyvä ratkaisu, sillä minulla ei ole tilaa eikä oikein kärsivällisyyttäkään kasvattaa chilejä siemenestä asti. Tulen kertomaan näiden Poppamies chilitaimien kuulumisia matkan varrelta aina satoon saakka.

Valmiit chilitaimet ovat hyvä ratkaisu, jos tilaa esikasvatukseen ei oikein ole.

Chilitaimen istutus isompaan astiaan

Seurattavat chilitaimien lajikkeet

Chilitaimiksi valikoitui Capsicum pubenscens “Orange giant”, tulisuus 6/10 ja Capsisum pubenscens “Turbo pube”, tulisuus 7/10. Tosin hieman epäilen, että nämä saattavat olla omaan makuun hieman liian tulisia. No, ei hätää, onneksi sukulaisista löytyy tulisten chilien ystäviä, jos en itse niitä pystykään hyödyntämään. Silmissä siintää kyllä kaikenlaisia suunnitelmia chilien käytöstä. Haaveissa olisi esimerkiksi itse tehty paholaisenhillo (johon tomaatit tietenkin kasvatetaan myös itse) ja miten jännittävältä herkulta kuulostaakaan chili-suklaakakku. Ensin kuitenkin täytyisi saada nämä chilit tuottamaan satoa.

Chilitaimen ruukku ja kasvualusta

Suurempi ruukku tai kasvatussäkki edistää chilin kasvua ja satoisuutta. Niinpä siirsin piakkoin chilit kasvamaan uusiin isompiin ruukkuihin. Kasvualustaksi valitsin suositeltua kuohkeaa turve-multaseosta. Chilit eivät pidä liikakastelusta, joten jos ruukku on umpinainen, kannattaa sen pohjalle tehdä kunnon salaojitus.

Itse tein salaojakerroksen ruukkusorasta, jonka päälle laitoin sanomalehtikerroksen erottamaan mullan ja ruukkusoran toisistaan.

Mielenkiintoista nähdä kuinka isoiksi nämä lajikkeet kasvavat. Ne näyttävät nyt jo aika suurilta, että saatan olla pian pulassa niiden kanssa kasvihuoneessa. Viime vuotiset kokeilemani chililajikkeet olivat kompaktin kokoisia ja suhteellisen pienikasvuisia.

Chili “Turbo pube” istutettuna uuteen ruukkuun. Nyt toivotaan kasvua ja kukkien muodostumista.

Ötököiden torjunta chilistä

Ota sinäkin lapset mukaan kasvatuspuuhiin. Meillä ainakin lapsilla riittää innostusta etenkin kastella kasveja kuin kasveja. Kasvien sumutus on myös heidän lempipuuhaansa ja siitä on apua ei toivottujen ötököiden torjunnassa. Poppamies chilitaimet on kasvatettu kemikaalivapaasti ja niillä on käytetty biologista torjuntaa. Aion myös itse koittaa pärjätä ilman ötököiden torjunta-aineita. Jos ötökät yllättävät, kokeilen ensimmäisenä keinona antaa chilille vesisuihkuja. Muista kuitenkin olla varovainen ja vahtia lapsia, kun chilit kypsyvät. Huolehdi, etteivät pienet lapset pääse koskettelemaan chilejä.

Lapset tykkäävät olla mukana kasvatuspuuhissa.

Isompaan ruukkuun istuttamisen jälkeen chilit totuttelivat vähitellen ulkoilmaan. Kasvihuoneen siivouksen jälkeen ne pääsivät muuttamaan sinne lopulliseen kasvupaikkaan ja nauttimaan lempeästä lämmöstä. Nyt vain hellää hoitoa ja lannoitusta, että muodostuisi kukkia ja chilin alkuja.

Avainsanat: