Valitse sivu

Rosmariini kaunistaa kotia viherkasvin lailla

Upeasti tuoksuva rosmariini on myös silmänruokaa

Rohtorosmariini (Rosmarinus officinalis) on ainavihanta varpukasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena Välimeren alueilla. Sen kapeita, havumaisia ja aromaattisia lehtiä käytetään erityisesti liharuokien maustamiseen. Lehtien voimakas tuoksu tuo mieleen havupuut ja suopursun.

Ruukkuun istutettu rosmariini somistaa keittiötä viherkasvin tavoin ja levittää ympärilleen ihanaa tuoksua. Samalla sen lehtiä voi käyttää ruoanlaittoon sellaisenaan tai kuivattuna. Pienessä pensaassa yhdistyy siis viherkasvin ja hyötykasvin ominaisuudet.

Näin hoidat rosmariinia

Valo ja lämpö
Rosmariini tarvitsee paljon valoa ja lämpöä, joten sijoita se mahdollisimman lähelle ikkunaa. Kasvihuoneessa kasvatettuna rosmariini saattaa innostua kukkimaan.

Kastelu ja lannoitus
Rosmariini viihtyy niukan kosteassa kasvualustassa, eikä se pidä jatkuvasta märkyydestä. Liikakastelun estämiseksi kasvualustaa voi ilmavoittaa esimerkiksi perliitillä. Lannoita kasvukaudella noin kerran viikossa miedolla lannoitteella.

Talvetus
Siirrä rosmariini talveksi hieman viileämpään, noin kymmeneen asteeseen. Kastele talvella vain niukasti.

Avainsanat: