Valitse sivu

Rosoisen kaunis hirvensarvisaniainen

Rosoisen kaunis hirvensarvisaniainen säväyttää erikoisella ulkonäöllään, kurkkaa hoito-ohjeet

Rosoisen kaunis hirvensarvisaniainen (Platycerium bifurcatum) jakaa mielipiteitä. Erikoisella ulkonäöllään säväyttävä kasvi on parhaimmillaan amppelikasvina, jossa lehdet saavat vapaasti roikkua. Hirvensarvisaniainen on omalla tavallaan tyylikäs kasvi, jonka suuret kasvulehdet muistuttavat hirvensarvia.

Hirvensarvisaniainen on saniaislaji, jolla on kahdenlaisia lehtiä. Varsinaiset kasvulehdet haaroittuvat voimakkaasti ja ovat nukkapintaisia. Alaosan lehtiä sanotaan vaippalehdiksi. Ne ovat nuorena vihreitä, mutta muuttuvat ruskeiksi vanhetessaan. Niitä ei ole tarkoitus poistaa, koska ne hajoavat vähitellen ja tuottavat kasvin juurakolle ravinteita.

Luontaisilla kasvualueilla hirvensarvisaniainen kasvaa sademetsissä päällyskasvina eli epifyyttinä puiden rungoilla.

Jos hirvensarvisaniaisen erikoinen ulkonäkö säväyttää, kokeile rohkeasti sen kasvattamista ja kurkkaa seuraavat hoito-ohjeet.

Hirvensarvisaniainen on omalla rosoisella tavallaan tyylikäs huonekasvi.  eKukka.fi

Hirvensarvisaniaisen hoito – ohjeet

  • Hirvensarvisaniainen viihtyy parhaiten runsaassa hajavalossa. Suoraa auringonpaistetta se ei kuitenkaan kestä.
  • Kasvualusta saisi olla tuore, ilmava ja hiekkapitoinen. Kasvupaikaksi käy myös ilmava kori, joka on täytetty orkideamullalla ja rahkasammaleella.
  • Kasvualustan ei tarvitse olla kovin suuri, koska hirvensarvisaniaisen juuret ovat muuhun kasvustoon verrattuna pienet.
  • Kasvi pitää säännöllisestä kastelusta, kuivamista se ei kestä. Aluslehtien vuoksi kastelu on helpoin tehdä upottamalla kasvi veteen. Hirvensarvisaniainen pitää korkeasta ilmankosteudesta, joten voit sumutella sitä usein.
  • Lannoitus saa olla mietoa. Orkidealannoite upotusveteen sekoitettuna käy lannoitteeksi.
  • Viihtyy pienessä ruukussa, joten kasvualustan vaihto riittää parin kolmen vuoden välein.

Avainsanat: