Valitse sivu

Ruukkukasvit – Kukkia komistukselle

Ruukkukasvit rakkaalle isälle – sähäkkää sinistä vai trendikäs kodin sisustaja?

Mitä antaa lahjaksi isälle jolla on jo kaikkea? Lahjaidea maailman parhaimmalle isälle, tuoreelle isille, isoisälle, papalle, ukille tai vaarille  – ruukkukasvi, joka ilostuttaa myös pidemmäksi aikaa! Valitse lahjaksi ruukkukasvi, joka kääntää suupielet varmasti leveään hymyyn. Isänpäivän sesonkina saatavilla on useita erilaisia ja erikoisia ruukkukasvi -lajikkeita, monet värjättynä myös sinisen väriseksi. Panosta tyyliin – voit myös valita isälle tai papalle yhden trendikkäimmistä viherkasveista, jolla isäsi tai pappasi kodin sisustus päivittyy tämän hetken trendien mukaiseksi. Helppohoitoiset ja kestävät viherkasvit sopivat hieman hupsuille ja unohtelevillekin isille. Viherkasvi tai ruukkukukka on myös oiva lisälahja esimerkiksi lahjakortin kaverina. Muista myös, että voit lähettää isällesi kukat isänpäiväksi, mikäli itse et pääse paikalle!

Lue kukkalahjavinkit isänpäivään ja valitse omalle isällesi tai isoisällesi lahjaksi ruukkukasvi! Vinkki: Kirjoita kasvin hoito-ohjeet isänpäiväkorttiin, jotta ne olisivat helposti luettavissa.

Itulehti – Kalanchoe ’Magic Bell’

Itulehti ’Magic Bell’ on sukua kaikkien tuntemalle tulilatvalle. Magic Bell on mehikasvi, joka varastoi vettä paksuihin lehtiinsä. Helppohoitoinen viherkasvi joka sopeutuu monenlaiseen kasvuympäristöön, kunnollinen kastelu kerran parissa viikossa riittää. Mitä lämpimämpi kasvupaikka, sitä enemmän Magic Bell vettä tarvitsee – mikäli kasvupaikka on lämpöpatterin lähistössä, oikea kastelurytmi löytyy kokeilemalla. Magic Bell pitää valoisasta paikasta – sietää jopa suoraa auringonpaistetta, talvikautena voit helliä sitä kasvilampulla. Oikein hoidettuna Magic Bell kasvaa komeaksi ja korkeaksi viherkasviksi ja ihastuttaa erikoisella vaaleanvihreällä, kellomaisella kukinnallaan. Poista kuihtuneet kukat, jotta uusille nuppusille tulisi tilaa. Magic Bell kukkii 8-10 viikkoa.

Peikonlehti – Monstera deliciosa

Peikonlehti on trendikäs ja näyttävä huonekasvi. Kasvaa nopeasti ja suureksi oikeanlaisella hoidolla sekä ihanteellisella kasvupaikalla. Peikonlehti on köynnöstävä, suuremmaksi kasvaessaan tarvitsee tuennan. Vanhemmiten peikonlehti kasvattaa ilmajuuria, joita voit myös ohjata kohti multaa. Sijoita valoisaan tai puolivarjoisaan paikkaan. Kastele tasaisesti, kesällä hieman runsaammin. Pintamulta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Pitää sumuttelusta! Istuta pieni peikonlehti uuteen multaan joka kevät, vanha ja suureksi kasvanut peikonlehti tyytyy pintamullan vaihtoon.

Alokasia – Alocasia ’Stingray’

Erikoinen lehtimuoto tekee Alokasia Stingraysta mielenkiintoisen! Alokasia tunnetaan myös nimellä Juurakkovehka. Erilaisia lehtimuotoja ja lehtien värejä löytyy useita. Alokasia viihtyy valoisassa tai hajavaloisassa paikassa. Kastele tasaisesti, pidä multa jatkuvasti hieman kosteana – älä kuitenkaan liikakastele. Alokasia pitää myös korkeasta ilmankosteudesta, joten voit sumutella sitä usein. Lannoita alokasiaa kasvukaudella, keväästä syksyyn, kerran kuukaudessa. Uudelleen istuta keväisin. Alocasia Stingrayn nimi tulee sen lehtien muodosta, jotka ovat kuin ilmojen halki liitelevät rauskut.

Sähäkkä sininen

Isänpäivän aikoihin kukkakauppoja koristaa sähäkkä sininen – joka sopii lahjaksi isälle, ukille tai papalle! Ruukkukasvit ovat saaneet ylleen sinisen värin värjäyksen johdosta, syvän sinisen lisäksi tarjolla on myös erilaisia glitter sekä metallinhohtoiseksi värjättyjä kasveja. Värjättyjä kasveja saatat bongata myös muissa väreissä, kuten oranssi tai punainen.

Timanttiananas (Guzmania) viihtyy valoisalla ja lämpimällä paikalla, mutta ei siedä suoraa auringonpaahdetta, sillä timanttiananaksen lehdet palavat herkästi. Kastellaan juurille sekä lehtisuppilon sisään, multa saa välillä kuivahtaa, mutta lehtisuppilossa tulisi olla aina hieman vettä. Lannoitetaan parin viikon välein. Pitää sumuttelusta.

Keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica) on helppohoitoinen viherkasvi. Se viihtyy valoisassa paikassa, mutta myös puolivarjoinen paikka on anopinkeihäälle sopiva kasvupaikaksi. Sietää auringonpaahdettakin. Sinnittelee myös varjossa, mikäli kastelu pidetään todella niukkana. Kasvukaudella kastellaan joka toinen viikko, talvikaudella vähemmän n. kerran kuukaudessa. Lannoitetaan keväästä syksyyn kerran kuukaudessa. Talvikaudella ei lannoiteta.

Mehiruusuke (Echeveria) tunnetaan myös nimellä mehikasvi/mehitähti / sukkulentti. Kastele kerran kunnolla, jonka jälkeen anna kasvualustan kuivahtaa. Hyvin niukka lannoitus kasvukaudella. Valoisalle tai puolivarjoisalle paikalle, jotkin lajikkeet pitävät myös aurinkoisesta paikasta. Kasvualustaksi sopii kaktusmulta, tai tavallinen multa johon on sekoitettu runsaasti hiekkaa.

Värjätty orkidea

Perhoskämmekkä eli perhosorkidea on kaunis viherkasvi. Väri- ja kokovalikoimaa on runsaasti. Phalaenopsis on yksi yli tuhannesta orkideasuvusta.

Perhoskämmekkä pitää valoisasta paikasta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta. Lyhyestä aamu- tai ilta-auringosta ei ole haittaa. Kasvi ei pidä siirtelystä. Perhoskämmekkä pitää normaalista huoneenlämmöstä, jopa huoneenlämpöä muutaman asteen korkeammastakin lämmöstä. Vetoa kasvi ei siedä, joten älä laita sitä ikkunalaudalle jossa kasvi voi saada kylmää.

Perhosorkidea kestää melko hyvin kuivuutta, se varastoi vettä lehtiin ja juuriinsa. Orkidean juurien väri paljastaa veden tarpeen, kuiva juuri on hopeanharmaa, kostea juuri on vihreä. Odota siis, että juuri hopeoituu, upota ruukku kädenlämpöiseen veteen muutamaksi minuutiksi (kunnes juuret ovat vaihtaneet värinsä vihertäviksi). Normaali kasteluväli vaihtelee viikosta kahteen.

Perhosorkideaa lannoitetaan orkidealannoitteella lannoitepurkin ohjeiden mukaisesti. Kun kasvualusta alkaa maatua ja kukinta heikentyä, on aika vaihtaa kasvualusta. Tärkein ominaisuus on ilmavuus, juuret eivät saa mädäntyä. Kasvualustassa ei tarvitse olla ravinteita, sen ainoa tehtävä on pitää kasvi pystyssä. Lähes mikä tahansa huonosti maatuva ja isorakeinen aines käy orkidealle kasvualustaksi, esim männyn kaarna, puuhiili ja rahkasammal.

Avainsanat: