Valitse sivu

Ruukkuruusut kukkivat koko kesän

Ruukkuruusu ihastuttaa äitienpäivänä – katso ohjeet, joilla saat sen loistamaan

 

Miten hoidat ruukkuruusuja?

Kauniista ruukku-, jalo- ja äitienpäiväruusuista saa koko kesän kukkivia, kun tietää niiden hoidosta muutaman niksin. Niistä voi saada myös monivuotisen ilon pihalle istutettuna, jos paikka on suotuisa. Mikä ihaninta näissä ruukkuruusuissa on nykyään, niitä on todella monen värisiä ja sävyisiä. Osa jopa tuoksuu hyvälle.

Jos haluaa ruukkuruusun kukkivan koko kesän, se kannattaa istuttaa hieman isompaan ruukkuun, käyttäen uutta pussimultaa. Siten se jaksaa kasvaa reheväksi ja monihaaraiseksi, eikä myöskään multa kuivahda niin nopeasti. Ruusuruukkua on hyvä pitää mahdollisimman aurinkoisella paikalla, sillä ruusut kukkivat runsaimmin täydessä auringossa.

 

Ruukkuruusujen kastelu ja lannoitus

Ruukkuruusuja kastellaan säännöllisesti niin, että mullan pinta kuivahtaa vain kevyesti ennen uutta kastelua. Kasteluveteen kannattaa laittaa kukkiville kasveille tarkoitettua nestemäistä lannoitetta ohjeen mukaan. Tai multaan voi piilottaa pitkävaikutteisia lannoitekäpyjä tai lannoitepuikkoja. Ruukkuruusut tarvitsevat paljon ravinteita kukkiakseen tauotta syksyyn asti.

Lannoittamisen ja kastelun lisäksi on kolmas tärkeä hoitoniksi eli kuihtuneet kukat leikataan aina pois. Kun kukkavarresta on kaikki kukat lakastuneet , eikä siinä ole yhtään nuppua näkyvissä, koko kukkavarsi leikataan pois. Leikkaus innostaa ruusua tekemään uusia nuppuja.

Aina välillä on hyvä tutkia lehtiä ja nuppuja tarkemmin, että huomaa ajoissa ötökät. Ne on helppo poistaa vesisuihkulla tai kasveille tarkoitetulla hyönteisten torjunta-aineella. Usein onneksi sade huuhtelee ötökät pois, mutta katetulla terassilla ja parvekkeella ötökkätarkastus kuuluu joka viikon ohjelmaan.

Ruukkuruusujen istutus

Jos haluaa istuttaa ruukkuruusut pihalle maahan, ne istutetaan normaalia syvempään. Yleinen suositus on, että versoja jää noin 15 cm mullan sisään. Se lisää näiden pitkälle jalostettujen ruusujen talvenkestävyyttä. Multaa kannattaa aina laittaa näille ruusuille paljon, sillä aivan kuten ruukussakin, ne kasvavat rehevästi vain hyvässä mullassa. Monivuotisia ruusuja lannoitetaan puutarhan kevätlannoitteella keväällä, ja kesäkuussa uudelleen pienemmällä määrällä. Tarkat ohjeet löytyvät lannoitepusseista. Kesän muut hoitotoimenpiteet ovat samat kuin ruukussa kasvavilla ruusuilla. Sen sijaan syksyllä pihalle istutetuille ruusuille tehdään talvisuojaukset eli ruusut peitetään esim. talvisuojaturpeella. Ruukkuruusut voi säilyttää talven yli myös kellarissa, tai aina keväisin ostaa uudet upeat ruusut.

Avainsanat: