Valitse sivu

Säväyttävät jalokiviorkideat – lue hoito-ohjeet!

Jalokiviorkideat ovat kokoaan suurempia

Pieniä, kirjavien lehtiensä vuoksi kasvatettavia orkideoita kutsutaan englanniksi nimellä ”jewel orchids”, jalokiviorkideat. Tutuin näistä orkideoista lienee ludisia, joka komeilee tummilla lehdillä ja pitkillä kukintovanoilla. Tyypillisesti jalokiviorkideat ovat ludisiaa hieman pienempiä, ja usein myös harvinaisempia.

Monet muut huonekasvina pidetyt orkideat ovat epifyyttejä, eli ne kasvavat puiden oksiin tai runkoihin kiinnittyneinä. Jalokiviorkideat kuitenkin kasvavat luonnonvaraisena sademetsien pohjakerroksissa, missä niitä hellii korkea ilmankosteus ja muun kasvillisuuden tuoma varjo.

Macodes petola. eKukka.fi

Macodes petola hurmaa lehtiensä kuvioinnilla

Macodes petola on katseenvangitseva jalokiviorkidea. Vielä hetki sitten se oli harvinaisuus kasviharrastajien kokoelmissa, mutta se on alkanut yleistymään hyvää vauhtia – suomenkielistä nimeä sillä ei kuitenkaan vielä ole. Sen lehtien vaalea, verkkomainen kuviointi muistuttaa hieman taivaalle piirtyviä salamoita. Kuvio kimaltelee kauniisti auringon osuessa lehtiin. Kasvutavaltaan Macodes petola on ryömivä, vaikka nuoret yksilöt ovatkin vielä pystykasvuisia. Alkusyksystä se saattaa ilahduttaa keltaruskeilla kukilla, jotka puhkeavat pitkien kukkavanojen päihin. Kukat ovat pieniä ja vaatimattomia, mutta siitä huolimatta kauniita.

Jalokiviorkideat viihtyvät kosteutta pidättävässä alustassa. eKukka.fi

Jalokiviorkideoiden hoito-ohjeet

  • Jalokiviorkideat viihtyvät parhaiten puolivarjossa
  • Korkea ilmankosteus on eduksi
  • Pidä kasvualusta tasaisen kosteana

Luonnossa jalokiviorkideat eivät juurikaan saa suoraa auringonvaloa, joten kotioloissakin ne on syytä sijoittaa puolivarjoon ja suojata voimakkaalta ja kuumalta paisteelta. Parhaiten kasvatus onnistuu, jos jalokiviorkideoille pystyy tarjoamaan kostean kasvuympäristön. Ne soveltuvat siis hyvin terraarioon tai lasikuvun alle.

Jalokiviorkidean kasvualustan tulisi olla vettä pidättävä mutta silti ilmava. Tämän takia kasvualustana suositaan usein rahkasammalta, jonka sekaan voi vielä esimerkiksi pilkkoa kaarnanpaloja. Kasvualusta ei saisi koskaan kuivua kauttaaltaan.


Lue lisää jalokiviorkideoista ja muista kasveista eKukan Kasvikirjastosta!

Avainsanat: