Valitse sivu

Sukella trooppiseen maailmaan ja hanki ikkunalaudallesi ihana kiinanruusu

Kiinanruusulla trooppista tunnelmaa kotiin

Kiinanruusun kukka on varmasti ulkonäöltään yksi kukkamaailman tunnetuimpia kukkia. Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinesis) on kotoisin Aasiasta – Malesia, Havaiji ja Etelä-Korea ovat ottaneet Hibiscuksen jopa kansalliskukakseen. Kiinanruusun kukka on ihana pujottaa korvan taakse ja leijailla hetki havaijilaisissa tunnelmissa – Aloha!

Hibiscus-sukuun kuuluu yli 200 lajia, joita tavataan ympäri maailmaa subtrooppisissa ja trooppisissa maissa. Kasvutavaltaan kiinanruusu on pensastava tai suureksi kasvaessaan jopa pieni puu. Värivalikoimaa löytyy laajasti – vain aito sininen ja musta puuttuvat.

Suomessa kiinanruusua on kasvatettu huonekasviksi 1800-luvun alkupuolelta lähtien.

Malesiassa kiinanruusua kutsutaan nimellä ”Bunga Raya” (juhlallinen kukka). Martin Tarha Oy

Näin hoidat kiinanruusua

  • Sijoita valoisaan paikkaan.
  • Huolehdi tasaisesta lämpötilasta, ei liian paahteinen eikä vetoisa.
  • Tasainen kastelu.
  • Lannoita kasvukaudella parin viikon välein.
  • Poista kuihtuneet kukat.
  • Ei pidä siirtelystä.

Kunnolla kukkiakseen kiinanruusu vaatii paljon valoa. Suojaa se kesäisin auringonpaahteelta siirtämällä kasvupaikkaa hieman keskemmäksi huonetta. Kiinanruusu pitää varsinkin kukkiessaan hieman korkeammasta lämpötilasta. Kastele tasaisen säännöllisesti – kasvi vaatii paljon vettä, mutta anna mullan kevyesti kuivahtaa kastelukertojen välissä. Liika kuivuminen saa kiinanruusun pudottamaan nuppunsa. Paras tapa on kastella aluslautasen kautta. Lannoita kiinanruusua kasvukaudella, keväästä syksyyn, parin viikon välein. Nupullista kasvia voit lannoittaa myös talvella. Säätele kasvua hoitoleikkauksilla – kun kasvi on halutun korkuinen, leikkaa latva pois. Silloin se aloittaa voimakkaan haaroittumisen – haaroja voi halutessaan myös typistää. Sopivin leikkuuajankohta on helmi-maaliskuussa.

Aloha ` oe i ka nani! (Rakastan kauneuttasi) Martin Tarha Oy

Kotimainen kiinanruusu

Martin Tarhalla valmistuu noin 25 000 kiinanruusua helmi-toukokuun ja heinä-syyskuun välisenä aikana! Heidän viljelemät kiinanruusut ovat Graff Kristensen A/S jalostamia, joiden kanssa on kuljettu yhteistyössä jo pitkän aikaa. Martin Tarhan väki viljelee pääasiassa ”Hibisqs Adonicus”-ryhmää josta löydät hurmaavat ja runsaasti kukkivat kiinanruusut valkoisen-oranssin-keltaisen vaaleanpunaisen ja punaisen sävyissä. Puutarhalla tuotetaan eräkohtaisesti myös kerrottuja lajikkeita. Kysy ihastuttavista kiinanruusuista lisää lähimmältä kukkakauppiaaltasi!

Martin Tarhan väki pitää kiinanruusun viljelyä erittäin antoisana ja aina yhtä mielenkiintoisena. Martin Tarha Oy

Avainsanat: