Valitse sivu

Suosituimmat syyskasvit

Syyskukat tuovat väriä terassille ja parvekkeelle – nämä ovat yleisimmät syyskukkaistutusten kasvit

Syyskukat vaihdetaan hehkunsa menettäneiden kesäkukkien tilalle elo-syyskuun aikana. Syksyn suosikkikukat kestävät ruukuissaan pakkasiin saakka. Esimerkiksi callunat ja pienet havukasvit jäätyvät talvella kauniisti, joten voit jättää ne paikoilleen odottamaan kevättä. Suurempien havukasvien ympärille voit ensilumen tullessa viritellä kausivalot.

Pirteät syyskukat tuovat väriä pihalle ja parvekkeelle! Istuta yksittäisiä kasveja pienempiin ruukkuihin, suurempiin voit tehdä syyskukkaistutuksen. Eri korkuiset kasvit tuovat mielenkiintoa istutuksiin – sijoita taka-alalle esimerkiksi sypressi, keskelle ruukkua callunat ja kaalit, etualalle roikkuvat esimerkiksi muratti tai lankaköynnös. Yleisesti syyskukkaistutuksiin käy tavallinen puutarhamulta. Tyylikkään lopputuloksen saat valitsemalla yhden päävärin, iloisen syyskimaran saat aikaiseksi yhdistelemällä monenlaisia värejä. Täydennä syyskukkaistutusta erilaisilla luonnon aarteilla, esimerkiksi kävyillä, oksilla ja kivillä. Kukkakaupoista löydät myös kivoja tikkukoristeita sekä rusetteja, joilla voit koristella syyskukkaistutuksesi.

Syyskukkaistutuksien suosituimmat kasvit

Syyskukkaistutus sopii terassille ja parvekkeelle. eKukka.fi

Kellokanerva

Kellokanerva (Erica gracilis) on yksi suosituin syyskasvi. Se sopii istutettavaksi ruukkuun yksistään tai syyskukkaistutuksiin suurempaan ruukkuun. Se on myös erinomainen hautakukka. Hyvin hoidettuna kellokanerva koristaa pihalla ja parvekkeella pitkälle talveen, jäädyttyään jopa kevääseen saakka. Pidä kellokanerva tasaisen kosteana pakkasten tuloon asti, älä päästä kuivumaan kokonaan. Sijoita suojaisaan paikkaan, suojaan rankoilta syyssateilta. Kellokanervaa on saatavilla ainakin perinteisen kanervanpunaisen värisenä sekä valkoisena.

Kanerva, Calluna

Kanerva (Calluna) on kellokanervan rinnalla yksi suosituimpia syyspuutarhan kasveja. Sitä kutsutaan yleisesti Callunaksi. Kellokanerva ja Calluna eroavat toisistaan siten, että kellokanervan kasvutapa on hieman pörheämpi ja kukinta on näyttävämpi. Callunan valttikortti kellokanervaan verrattuna on kuitenkin sen parempi kestävyys. Mikäli haluat tehdä kanervasta syksyisiä askarteluja, kestävämpi siihen hommaan on Calluna. Callunasta saa tehtyä myös kivan kranssin – katso ohje.  Calluna viihtyy valoisalla paikalla. Kastele tasaisesti, eli pidä kasvualusta sopivan kosteana pakkasiin saakka. Callunaa on saatavilla useissa eri väreissä. Kestää hyvin myös hautakukkana.

Koristekaali

Koristekaali (Brassica oleracea) on kaunis ja piristävän erilainen kasvi syyskukkaistutuksiin. Se on matalakasvuinen, joten sijoita se istutuksen keskelle tai etualalle. Sijoita valoisalle paikalle ja kastele säännöllisesti. Koristekaali hehkuu upean violetin värisenä tai tyylikkäänä valkoisena. Se kestää hyvin syksyn viileitä kelejä, ihanteellinen paikka sille on katoksen alla, suojassa rankkasateilta.

Pallokrysanteemi

Pallokrysanteemi (Chrysanthemum) eli ulos sijoitettava krysanteemi on kestävä ja helppohoitoinen. Kasvutapa on pallomainen, koko voi olla pienestä suurehkoon. Värivalikoimaa on runsaasti. Pallokrysanteemi pitää tasaisen kosteasta kasvualustasta ja valoisasta kasvupaikasta. Huolehdi riittävästä kastelusta, mutta älä kuitenkaan liikakastele. Pohjareiällinen ruukku tai salaojitus esimerkiksi kevytsoralla auttaa ylimääräisen veden valumista juuristolta. Pallokrysanteemi on yleensä ensimmäisiä kesäkukkien jälkeen terassille ja parvekkeelle sijoitettavia koristekasveja.

Marjakanerva

Marjakanerva (Pernettya mucronata) on ihana ilmestys syyskukkaistutuksessa. Runsasmarjainen, väreinä valkoinen sekä vaaleanpunaisen ja pinkin eri sävyt. Marjakanerva pysyy vehreänä ensimmäisiin pakkasiin saakka. Suojaisa, lasitettu parveke tai terassi on ihanteellinen paikka marjakanervalle. Kastele säännöllisesti, anna mulla kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Istuta yksittäin ruukkuun tai muiden kasvien kaveriksi syyskukkaistutukseen. Marjakanervan marjoja ei saa syödä, kasvi on lievästi myrkyllinen.

Syklaami

Syklaami (Cyclamen persicum) on perinteinen ja suosittu kukkiva syyskasvi. Sijoita syklaami valoisalle ja viileälle paikalle, sisälle, ulos, terassille tai parvekkeelle. Lasitettu terassi tai parveke on ihanteellinen, samoin viileä veranta. Syklaami on hieman haastava kasvi kastelun suhteen, tärkeää sen hoidossa on oikeanlainen kastelurytmi ja -tapa. Liikakastelu pilaannuttaa herkästi kasvin tyvellä olevan mukulan. Älä kastele syklaamia suoraan kasvin keskelle, vaan ennemmin mullan reunalle tai altakastelun tapaan. Anna mullan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Älä seisota kasvia vedessä liian kauan. Syklaami on upea väriläiskä – saatavilla on mitä upeampia ja näyttävempiä värivaihtoehtoja.

Pensastädyke, Hebe

Pensastädyke (Hebe) tuo kivasti mielenkiintoa syyskukkien joukkoon. Pensastädykettä kutsutaan yleisesti myös Hebeksi. Hebe kestää hyvin kylmää, ihanteellinen paikka on lasitettu terassi tai parveke, jossa se voi pysyä hyvänä pitkällekin talveen. Se viihtyy hyvin valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa. Kastele tasaisesti, huolehdi että multa on jatkuvasti hieman kosteaa – vältä kuitenkin kastelemasta liikaa. Hebeä voit myös lannoittaa hieman. Yhdistele eri kasvien kanssa tai istuta omaan ruukkuun.

Ruukkuasteri

Ruukkuasteri (Aster) eli syysasteri on kaunis kukka syysistutuksissa. Syysasteri on myöhään syksyllä kukkiva perenna. Tähtimäinen kukinto voi olla yksinkertainen tai kerrottu – värivalikoima sinisen, violetin, valkoisen ja punaisen sävyissä. Syysasteri on helppohoitoinen, sijoita se valoisaan paikkaan ja kastele tasaisesti. Vältä liikakastelua. Poista kuihtuneet kukat. Istuta yksistään ruukkuun tai yhdistele muiden syyskukkien kanssa suurempaan syyskukkaistutukseen.

Muratti

Muratti (Hedera helix) on yksi tunnetuimmista roikkuvista viherkasveista, jota käytetään paljon niin kesäkukka- kuin syyskukkaistutuksissakin. Se on hyvin suosittu myös kukkasidonnassa. Sen koristeelliset lehdet voivat olla tummanvihreästä valkoisen tai keltaisen kirjavaan. Lehtimuotojakin on olemassa useita erilaisia. Muratti menestyy parhaiten puolivarjossa tai varjossa, sen lehdet palavat helposti aurinkoisessa paikassa. Kastele tasaisesti – huolehdi kuitenkin että vesi ei jää juuristolle seisomaan. Voit nostaa muratin sisätiloihin talveksi.

Lankaköynnös

Lankaköynnös (Muehlenbeckia complexa) on koristeellinen, riippuvaoksainen kasvi. Suosittu kesäkukka- ja syyskukkaistutuksissa ruukun reunalla, ja ihan yksistäänkin viherkasvina. Lankaköynnöksellä on suloiset, pienet ja pyöreät lehdet. Käytetään myös paljon kukkasidonnassa. Kastele lankaköynnöstä säännöllisesti, pidä multa tasaisen kosteana. Vältä kastelemasta liikaa tai liian vähän – kuivuessaan pudottaa lehtensä. Sijoita valoisaan tai puolivarjoon.

Lue myös

Hopeanväriset syyskasvit

Avainsanat: