Valitse sivu

Suosituimmat yrtit – kasvata terassilla tai parvekkeella

Makuja kesäruokiin omilla yrteillä

Yrtit sopivat kivasti kesäkukkien joukkoon kesäpihalle, terassille tai parvekkeelle. Voit kasvattaa useimpia yrttejä itse siemenestä – kokeile esimerkiksi basilikan, rosmariinin, timjamin tai sitruunamelissan kasvatusta. Helpoiten ja nopeiten yrttien makumaailmaan pääset kuitenkin ostamalla valmiiksi kasvatetut yrtit. Yrttejä on saatavilla puutarhamyymälöistä sekä hyvin varustelluista kukkakaupoista. Voit valita yrttejä yksittäin tai ostaa valmiiksi istutetun yrtti-istutuksen. Yrttejä voi kasvattaa samassa ruukussa kesäkukkien, koristeheinien ja perennojen kanssa.

Istuta yrtit pohjareiälliseen ruukkuun, näin varmistat että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois juuristolta. Ruukun pohjalle voit laittaa kevytsoraa, rikkoutuneen ruukun palasia tai pieniä kiviä. Useimmille yrteille sopii kohtalaisesti lannoitettu ja kalkittu multa. Voit valita myös erityisesti yrteille tarkoitetun yrttimullan.

Sijoita yrtit kesäkeittiöön, grillin lähelle tai terassin/parvekkeen pöydälle, niin niistä on helppo ja nopea napsia lehtiä ruokiin. Lisää paksulehtiset yrtit, kuten rosmariini ja timjami, ruokaan kypsennyksen alkuvaiheessa. Hentolehtiset basilika, korianteri, persilja ja tilli lisätään ruokaan kypsennyksen lopussa. Moni yrtti menettää makuaan kukkiessaan, joten pääsato korjataan juuri ennen kukintaa. Sato säilötään pakastamalla, kuivaamalla tai ruokaöljyyn.

Yrtit ovat helppohoitoisia sekä kivasti terassille ja parvekkeelle mielenkiintoa tuovia kasveja. Valitse omien ruokamieltymyksien mukaan sinulle ja perheellesi sopivat yritit – nipsaise lehti sieltä ja toinen täältä tuomaan viimeisen silauksen kesän herkkuihin. Voit leikata yrteistä myös kokonaisia latvoja, jolloin latvonnan ansiosta haarautuva kasvi tuottaa enemmän satoa.

Suosituimmat ja helppohoitoiset yrtit – tutustu, ihastu ja nauti!

Kaikille tuttu basilika

Basilikalla on helposti tunnistettavat lehdet. Se on monikäyttöinen ja maukas yrtti, joka sopii lähes joka ruokaan. Kokeile pasta- ja kasvisruoassa, tomaatin kaverina tai pizzan päällä. Se on helppo lisätä myös salaattiin sellaisenaan. Basilika on arka kylmälle, joten se kannattaa istuttaa ulos vasta kun kesä on kunnolla alkanut. Sijoita aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle. Viihtyy ravinteikkaassa mullassa, yrttimulta tai kesäkukkamulta sopii mainiosti. Voit kasvattaa sitä sisällä tai ulkona, se viihtyy myös kasvihuoneessa.

Kastele basilikaa tasaisesti, älä päästä kasvualustaa täysin kuivaksi. Liika märkyys ei myöskään ole hyväksi. Lannoita luonnonmukaisella lannoitteella. Leikkaa jatkuvasti lehtiä ja versojen kärkiä, latvominen auttaa basilikaa kasvamaan tuuheaksi. Kukinta heikentää sadon määrää ja kitkeröittää makua – estääksesi tämän, poista kukkanuput. Voit säilöä basilikaa pakastamalla, kuivattaminen haihduttaa hieman makua.

Korianteri on porkkanan pari

Korianteri sopii loistavasti kasvisruokiin. Se on Itämaisen keittiön perusmauste, jota käytetään myös tex mex ja wok-ruokien maustamiseen. Korianterin tuoksu on voimakas ja maku persoonallinen. Kokeile yhdistää se porkkanan kanssa – saatat yllättyä! Voit maustaa sillä riisin, salaatin sekä myös liharuokia. Jotkut saattavat sanoa, että korianteri maistuu hieman saippualle, jos olet huomannut tämän vivahteen joskus syödessäsi uusia ruokia, tiedät nyt mistä yrtistä on kyse.

Korianteri viihtyy aurinkoisella paikalla, kuivahkossa kasvualustassa. Kasvualustan pitää olla hyvin vettä läpäisevä, ravinteikas ja kalkittu. Kastele tasaisesti, vältä liika kastelua. Korjaa sato ennen kukintaa, kukinta muuttaa makua hieman kitkerämmäksi. Jos korianterin annetaan kukkia, sen ylimmät lehdet kasvavat tillimäisen liuskaisiksi.

Raikasta minttua

Minttu on yksi tunnetuimmista yrteistä, se on raikas ja sopii hyvin jälkiruokien maustamiseen. Tämä hyvänmakuinen ja tuoksuva maustekasvi on hyvin arvostettu ympäri maailmaa. Minttua käytetään myös juomien maustamisessa, raikkaassa ja kylmässä kesäjuomassa sekä lämpimässä teessä. Minttu on helppo yrtti ruukussa ja siitä saat takuuvarmasti runsaan sadon.

Istuta minttu ravinteikkaaseen ja läpäisevään kasvualustaan, pohjareiälliseen ruukkuun ja laita ruukun pohjalle hieman kevytsoraa niin liika vesi pääsee juuristolta pois. Kastele säännöllisesti, minttu tykkää tasaisesta kosteudesta. Sijoita minttu aurinkoiselle ja suojaisalle paikalle. Lannoita luonnonmukaisella lannoitteella. Mintusta on saatavilla useita eri lajikkeita, joiden aromit vaihtelevat appelsiinista suklaaseen. Kukkiessaan minttu on monenlaisen pörriäisen mieleen!

Mausta liharuoka rosmariinilla

Rosmariini on Välimereltä kotoisin oleva, suosittu yrttikasvi. Sitä käytetään perinteisesti mauste- ja lääkekasvina. Se sopii liharuokien maustamiseen, erityisesti lampaalle ja riistalle. Kokeile myös peruna-, sieni-, makaroni- ja tomaattiruokiin. Tämän voimakasaromisen yrtin tunnusmerkki on sen kapeat, vihreät, hieman havumaiset lehdet. Luontaisilla kasvupaikoilla rosmariini on ikivihreä pensas – Suomessa se kuitenkin on yksivuotinen, jota voi kokeilla talvettaa viileässä sisätilassa. Rosmariinia voit nähdä myytävän myös rungollisena versiona.

Kasvata rosmariinia aurinkoisella ja lämpimällä paikalla kesäkeittiössäsi. Se viihtyy hiekansekaisessa ja kalkkipitoisessa mullassa. Kasvualustan on hyvä olla vettä läpäisevä. Käytä yrttimultaa tai puutarhamultaa, jonka sekaan sekoitat hieman puhdasta hiekkaa. Kastele maltillisesti, pintamulta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoita luonnonmukaisella lannoitteella. Kokeile rosmariinin kuivatusta, se säilyttää arominsa melko pitkään myös kuivana.

Ruohosipuli sopii vaikka kesädippiin

Ruohosipuli on yksi tunnetuimmista mausteista kesäisissä dipeissä, levitteissä ja kastikkeissa. Sitä on helppo kasvattaa omassa kukkapenkissä ja napsia leikkuulaudalle tuoreita varsia kokkailun lomassa. Ruohosipulilla on sileät, putkimaiset lehtivarret. Kukinto on violetti ja tupsumainen – kukintoa voi myös käyttää esimerkiksi salaattien koristelussa. Silppua ruohosipulia munakkaaseen, salaatteihin tai ihan vain leivän päälle.

Kasvata ruohosipulia aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Istuta se perennapenkkiin kukkien kaveriksi, ruukkuun kesäkukkaistutukseen tai kasvata sitä yksistään ruukussa. Käytä kalkittua ja ravinteikasta multaa. Huolehdi, että kasvualusta on vettä läpäisevä. Kastele maltillisesti.

Sitruunamelissa kruunaa jälkiruoan

Sitruunamelissan tunnistat sitruunan tuoksusta! Sitä käytetään yleisesti yrttinä ja lääkekasvina. Sen lehtiä käytetään mausteena sitruunan tapaan. Raikkaanvihreät ja hyväntuoksuiset lehdet kruunaavat kesäisen jälkiruoan – kokeile esimerkiksi jäätelöannoksen koristelussa. Sitruunamelissaa on helppo kasvattaa kasvimaalla, kasvihuoneessa, viljelylaatikossa sekä ruukkuistutuksissa. Voit yhdistellä sitä myös kesäkukkien kanssa samaan istutukseen.

Sijoita sitruunamelissa aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle. Se pitää ravinteikkaasta, ilmavasta ja kosteasta kasvualustasta – käytä puutarhamultaa tai yrttimultaa. Se on hieman kylmänarka, joten ulos se kannattaa siirtää vasta kun kesä on kunnolla alkanut. Kastele säännöllisesti, vältä kuitenkin liika kastelua. Kerää lehtiä ja muista myös latvoa, niin yrtistä kasvaa tuuhea. Sitruunamelissan aromit säilyvät paremmin pakastettuna kuin kuivattuna.

Viimeistele timjamilla kalaruoka ja äyriäiset

Timjami eli tarha-ajuruoho on voimakastuoksuinen ja tuttu yrtti monille. Sillä on pienet lehdet ja sitä voi kasvattaa sisällä sekä kesäisin ulkona. Ruoanlaitossa timjamin aromit säilyvät hyvin, vaikka ruokaa haudutettaisiinkin pidempään. Timjamia voi käyttää monenlaisen ruoan maustamisessa – kokeile rohkeasti niin kasvis- kuin liharuokaankin.

Timjami viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla kesäkeittiössäsi, kestää hyvin paahdettakin. Kasvualusta saa olla kuivahko, ravinteikas ja hyvin ojitettu – laita reiällisen ruukun pohjalle varmistukseksi vielä hieman ruukkusoraa. Käytä hiekansekaista puutarhamultaa tai yrttimultaa. Lannoita luonnonmukaisella lannoitteella, kerran kahdessa viikossa. Kastele säännöllisesti, anna pintamullan kuivahtaa kastelukertojen välissä.

Vitamiineja persiljasta

Persiljaa tunnetaan kolmena eri tyyppisenä: sirolehtinen, kähärälehtinen ja juuripersilja. Suosituin persilja mitä olet varmasti lautasellasi joskus tavannut on kähärälehtipersilja. Persilja on hyvin vitamiinipitoinen yrtti, se sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia – myös huomattavia pitoisuuksia karoteeneja sekä folaattia. Kuivattuna se sisältää jopa 45 % proteiinia ja loput ovat pääasiassa hiilihydraatteja. Voit säilöä persiljaa kuivaamalla tai pakastamalla.

Sijoita persilja aurinkoiselle ja suojaisalle paikalle. Pitää myös puolivarjoisesta kasvupaikasta. Vaatii multavan ja ravinteikkaan kasvualustan, istuta se puutarhamultaan. Kastele säännöllisesti, persilja tykkää melko kosteasta kasvualustasta. Älä kuitenkaan liioittele kastelun suhteen, huolehdi että ylimääräinen vesi pääsee ruukun pohjareiästä valumaan pois.

Tilliä voi säilöä kuivaamalla ja pakastamalla

Tilli kuuluu kesän herkulliseen kalakeittoon. Tillillä on tunnistettava, raikas tuoksu ja se on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista maustekasveista Suomessa. Tilliä voit käyttää mausteena tuoreeltaan, kuivattuna sekä pakastettuna. Pääasiassa sitä käytetään kalaruokiin, rapujen kanssa sekä perunoiden maustamiseen. Tilli pitää lämpimästä kasvupaikasta, mutta suorasta auringonpaahteesta se ei pidä – se kellastuu nopeasti. Kuivuus ja kuumuus nopeuttavat kukkimista, mutta silloin lehtisato pienenee.

Kasvata tilliä avomaalla tai ruukussa. Lajikkeesta riippuen se kasvaa 20-100 cm korkuiseksi. Kastele säännöllisesti, varsinkin kuivina kausina kastelu on tärkeää. Lannoita luonnonmukaisella lannoitteella.

Avainsanat: