Valitse sivu

Syksyllä istutettavat sipulikukat

Loihdi kevään kukkaloisto syksyllä istutettavilla kukkasipuleilla

Istuta syksyllä erilaisia kukkasipuleita puutarhaan – näin varmistat kevään ihanan pirteän ja värikkään kukkaloiston, jota me kaipaamme pitkän ja pimeän talven jälkeen. Kevään ensimmäisiä kukkijoita odotetaan malttamattomana. Kukkasipuleilla aikaistat ja pidennät lyhyttä kasvu- ja kukintakauttamme. Ne kukkivatkin jo ennen kuin monet perennat ja pensaat ovat ehtineet käynnistellä kasvuaan.

Kukkasipuleita voit istuttaa perennojen joukkoon, puiden ja pensaiden alle, istutuksien reunuksiin ja pieniä kukkasipuleita jopa nurmikolle. Voit myös istuttaa kukkasipuleita ruukkuihin ja nostaa ne keväällä sopiville paikoille kasvamaan ja tuomaan kukkakauneutta ympärilleen! Ruukkuihin voit istuttaa sipuleita eri kerroksiin ja saada näin näyttävän ja runsaan kukinnan aikaiseksi. Alimmaksi tulevat isommat sipulit ja lähemmäs pintaa pienemmät sipulit. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!

Yleisimpiä syksyllä istutettavia kukkasipuleita ovat tulppaanit, narsissit, hyasintit, krookukset, lumikellot ja laukat. Sekä kaikenlaiset liljat kuten helmililjat, idänsinililjat, keisarinpikarinliljat ja kirjopikarililjat.

Kukkasipulit viihtyvät parhaiten kuohkeassa, hiekkapitoisessa mullassa. Valitse sipuleille aurinkoinen paikka. Toki puolivarjossa kukinta kestää pidempään kuin paahteisessa paikassa.

Kukkasipulien istutusaika koittaa, kun ilma on viilennyt tarpeeksi. Sopiva maan lämpötila on noin 6 astetta. Kukkasipuleita istutetaan elokuun lopulta aina maan jäätymiseen saakka, riippuen lajikkeista. Mitä pohjoisempana puutarha on, sitä aikaisemmin kukkasipulit kannattaa istuttaa, jotta ne ehtivät juurtua. Ensimmäisenä kannattaa istuttaa narsissit, hyasintit ja keisarinpikarinliljat.

Jos istutat kukkasipuleita ruukkuun, niiden tarvii saada kylmäkäsittely. Paras talvetuspaikka olisi hyvin viileä kellari. Toinen vaihtoehto on laittaa ruukut pihalle multa- tai turvekasaan pakkasilta suojaan. Siirrä keväällä ruukut valoisaan ja lämpimään paikkaan.

Kukkasipulien istutus

Istuta kukkasipulit mahdollisimman pian ostamisen jälkeen. Älä anna niiden kuivaa. Jos et voi istuttaa niitä heti, säilytä ne viileässä ja pimeässä paikassa.

Valitse aurinkoinen paikka ja kuohkeuta maa 30 sentin syvyydeltä. Kukkasipuleiden istutuksen nyrkkisääntö on, että ne istutetaan kolme kertaa sipulin kokoa vastaavaan syvyyteen. Pikkusipulit tulisi istuttaa korkeintaan 5 sentin syvyyteen. Istutussyvyyden voit tarkistaa aina sipulipussista.

Istuta sipulit terävä pää ylöspäin. Alapuolelle jää kuivahtaneet juuret. Sipulit kasvavat silti ylöspäin mullasta, vaikka jokunen olisikin jäänyt väärinpäin multaan.

Kastele istutusala istutuksen jälkeen.

Sipulikasveja voi lannoittaa istutuksen yhteydessä sipulikasviravinteella, luujauholla tai kompostimullalla. Ensimmäisenä keväänä sipulikukka kukkii sipulin ravinteiden turvin. Lannoittamisella autetaan seuraavan kevään kukintaa. Keväällä kasvun alkaessa sipulikukkia voi lannoittaa kasteluveden mukana.

Sipulit kannattaa istuttaa perennojen joukkoon siten, että kasvavat perennat peittävät kuihtuvien sipulikasvien lehdet alleen. Kukinnan jälkeen voit katkaista kuihtuneet kukat pois. Sipulikasvien lehtien pitää antaa kuitenkin lakastua rauhassa, sillä lehdistä siirtyy ravinteet takaisin sipuliin.

Suojaa kukkasipulit jyrsijöiltä

Joku muukin voi ihastua kukkasipuleihin, nimittäin jyrsijät. Voit suojata istutukset verkolla maan alle tai sekoittaa samaan istutuskuoppaan harhauttavia tuoksuja, kuten voimakkaalta tuoksuvien yrttien lehtiä ja valkosipulinkynsiä. Voit valita myös sellaisia kukkasipuleita, mitkä eivät yleensä maistu jyrsijöille. Sellaisia sipuleita ovat ainakin narsissit, idänsinililjat ja laukat. Harhautusta voi kokeilla myös istuttamalla muiden kukkasipulien sekaan jyrsijöiden epäsuosiossa olevia sipuleja, kuten esimerkiksi hajulaukkaa. Kysele hyväksi havaittuja konsteja jyrsijöiden karkoitukseen muilta kukkasipuliharrastajilta.

Valitse ja suunnittele monipuolinen ja pitkään kukkiva istutus käyttämällä erilaisia ja eri aikaan kukkivia sipulikukkia! 

Narsissit ovat kiitollisia kukkijoita vuodesta toiseen.

Suloiset helmililjat kukkivat usean viikon ajan. Helmililjaa on saatavilla myös valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyssä. 

Avainsanat: