Valitse sivu

Syksyn leikkokukat – lue parhaimmat käyttövinkit

Millaisista leikkokukista kukkakauppojen kylmiöt täyttyvät syksyllä?

Puiden lehtien kellastuessa myös kodin sisustukseen alkaa kaivata syksyisen tunnelmallisia ja ruskansävyisiä leikkokukkia. Kukkakaupassa pää menee helposti pyörälle ihanista uutuuksista. Tutustu alla syksyn leikkokukkiin ja nappaa talteen parhaimmat käyttövinkit!

syksyn leikkokukat

Isoauringonkukka (Helianthus annuus)

Auringonkukka on loppukesän ja syksyn klassikko. Sen suuria, hehkuvan sävyisiä kukintoja on palvottu auringon symbolina useissa kulttuureissa kautta historian. Se on myös suosittu maalauksien aihe – eikä ihme, sillä moni kukka kalpenee auringonkukan näyttävyyden rinnalla. Leikkokukaksi viljellään isoauringonkukkaa ja sen lajikkeita. Kukkien koko ja väri vaihtelevat lajikkeesta riippuen, ja tavallisen keltaoranssin auringonkukan lisäksi saatavilla on myös esimerkiksi vaaleankeltaisia ja syvän tummanpunaista lajikkeita.

Vinkki: Asettele korkeaan maljakkoon useita erivärisiä auringonkukkia, niin lopputulos on näyttävä ja syksyisen värikäs. Lehtiä kannattaa poistaa rohkeasti, jotta ne eivät haihduttaisi turhaan vettä.

syksyn leikkokukat

Piikkiputket (Eryngium)

Hopeanhohtoisen piikkiputket tuovat mieleen elokuisten pellonreunojen ohdakkeet. Piikkiputkien kukinto on muodoltaan soikea ja väriltään joko sininen tai valkoinen. Lehdet ovat sahalaitaisia ja teräväreunaisia. Piikkiputket kestävät maljakossa pitkään, ja ne soveltuvat hyvin myös kuivakukiksi.

Vinkki: Piikikkyyttä ja rouheaa ulkomuotoa voi pehmentää valitsemalla samaan kimppuun hempeämpiä kukkia piikkiputken lisäksi. Kokeile esimerkiksi pastellisävyisiä neilikoita tai ruusuja.

syksyn leikkokukat

Koristeporkkana (Daucus carota)

Koristeporkkanan englanninkielinen nimi on ”Queen Anne’s Lace”. Kuningatar Annan sanotaan olleen erinomainen pitsinkutoja, mutta tarinan mukaan hän pisti sormeensa neulalla haavan, josta valuvat veripisarat tahrivat valkean pitsin. Väitetään, että tämän takia porkkanan hennoissa ja pitsimäisissä kukissa on punertavaa väriä. Koristeporkkana muistuttaa hieman kotimaista koiranputkea, mutta sen sesonki jatkuu syksyyn saakka.

Vinkki: Koristeporkkanan varsi nuokkuu kukinnon painosta, joten se sopii täydellisesti rentoihin ja luonnonläheisiin kukkakimppuihin ja asetelmin. Eukalyptukset ovat hyvä vaihtoehto rentojen kukkasidontatöiden leikkovihreiksi.

syksyn leikkokukat

Marjakuisma (Hypericum x inodorum)

Kuismien keltaisia kukkia on ennen ripustettu koristeeksi ikkunoiden ja taulujen yläpuolelle, mutta nykyisin floristiikassa suositaan marjakuisman marjaisia oksia. Marjoja on saatavilla useissa eri väreissä, joista varsinkin punainen sopii syksyyn.

Vinkki: Marjakuismaa käytetään yleensä lisukkeena, mutta se on näyttävä myös yksistään maljakossa ilman muita leikkokukkia.

syksyn leikkokukat

Kultahehku (Craspedia globosa)

Kultahehken kukinto on kukkamaailman piristävin ilmestys! Jos tarkastelet kukintoa läheltä, saatat huomata että se koostuu lukuisista pienen pienistä kukista. Vaikka kultahehkua on saatavilla läpi vuoden, se sopii värinsä puolesta täydellisesti syksyyn.

Vinkki: Kultahehku säilyttää värinsä ja muotonsa kuivuttuaan, joten se soveltuu hyvin esimerkiksi seinäkimppuihin tai vaikkapa kukkaseppeleisiin. Jos ostat tuoreen kimpun, jonka lisukkeena on käytetty kultahehkua, voit ottaa ne erilleen muiden kukkien nuupahdettua.

syksyn leikkokukat

Asterit (Aster)

Syysasterit ovat monille tuttuja kukkapenkeistä, mutta joitakin suvun lajeja viljellään myös leikkokukiksi. Usein ne ovat runsaskukkaisia ja haarautuvia, joten niitä käytetään paljon lisukekukkina. “Aster” tarkoittaa tähteä.

Vinkki: Violetti on keltaisen vastaväri, joten astereita voi yhdistellä rohkeasti keltaisiin leikkokukkiin.

syksyn leikkokukat

Isotähtiputki (Astrantia major)

Myös isotähtiputken tieteellisellä nimellä viitataan kukinnon tähtimäiseen muotoon. Kukinnot loistavat joko valkoisena tai punaisen ja violetin eri sävyissä. Kukkavarret nuokkuvat rennosti, vaikka varsi on muuten melko jämäkkä.

Vinkki: Isotähtiputki on mitä mainion lisuke luonnonläheisiin ja niittymäisiin kimppuihin ja asetelmiin.

koristekaali

Koristekaali (Brassica oleracea Sabellica-Ryhmä)

Koristekaali on ehkä yleisempi ruukkukasvina, mutta se on upean syksyinen myös leikkokukkana. Kaalin uloimmat lehdet ovat vihreät, mutta ne muuttuvat keskeltä valkoisiksi tai violeteiksi.

Vinkki: Koristekaali on täydellinen katseenvangitsija – valitse se siis kimpun pääkukaksi.

Syksyn leikkokukat tähdittävät kimppuja ja kransseja – tilaa kukkalähetys ystävän tai lähimmäisen kotiovelle

syksyn leikkokukat

Tummat leikkovihreät täydentävät ruskaisia sävyjä, ja pastellisävyt tuovat niiden rinnalle pehmeyttä. Syksyisissä kimpuissa ja kransseissa on oma tunnelmansa, joka saa näkyä myös kukkatervehdyksissä – kukkien tilaaminen kotiovelle onnistuu tietysti eKukan kautta.

Avainsanat: