Valitse sivu

Syksyn leikkokukat – lue parhaimmat käyttövinkit!

Tutustu syksyn kauneimpiin leikkokukkiin ja tee niistä upea kranssi

Puiden lehtien kellastuessa myös kodin sisustukseen alkaa kaivata syksyisen tunnelmallisia ja ruskansävyisiä leikkokukkia. Kukkakaupassa pää menee helposti pyörälle tarjolla olevista, ihanista uutuuksista. Tutustu alla syksyn leikkokukkiin, ja nappaa talteen parhaimmat käyttövinkit!

syksyn leikkokukat

Isoauringonkukka (Helianthus annuus)

Auringonkukka on syksyn klassikko. Sen suuria, hehkuvan sävyisiä kukintoja on palvottu auringon symbolina useissa kulttuureissa kautta historian. Se on myös suosittu maalauksien aihe – eikä ihme, sillä moni kukka kalpenee auringonkukan näyttävyyden rinnalla. Leikkokukaksi viljellään isoauringonkukkaa ja sen lajikkeita. Kukkien koko ja väri vaihtelevat lajikkeesta riippuen, ja tavallisen keltaoranssin auringonkukan lisäksi saatavilla on myös esimerkiksi vaaleankeltaisia ja syvän tummanpunaista lajikkeita.

Vinkki: Asettele korkeaan maljakkoon useita erivärisiä auringonkukkia, niin lopputulos on näyttävä ja syksyisen värikäs. Lehtiä kannattaa poistaa rohkeasti, jotta ne eivät haihduttaisi turhaan vettä.

syksyn leikkokukat

Piikkiputki (Eryngium)

Hopeanhohtoisen piikkiputket tuovat mieleen elokuisten pellonreunojen ohdakkeet. Piikkiputkien kukinto on muodoltaan soikea ja väriltään joko sininen tai valkoinen. Lehdet ovat sahalaitaisia ja teräväreunaisia. Piikkiputket kestävät maljakossa pitkään, ja ne soveltuvat hyvin myös kuivakukiksi.

Vinkki: Piikikkyyttä ja rouheaa ulkomuotoa voi pehmentää valitsemalla samaan kimppuun hempeämpiä kukkia piikkiputken lisäksi. Kokeile esimerkiksi pastellisävyisiä neilikoita tai ruusuja.

syksyn leikkokukat

Koristeporkkana (Daucus carota)

Koristeporkkanan englanninkielinen nimi on ”Queen Anne’s Lace”. Kuningatar Annan sanotaan olleen erinomainen pitsinkutoja, mutta tarinan mukaan hän pisti sormeensa haavan neulalla, ja veripisarat tahrivat valkean pitsin. Väitetään, että tämän takia porkkanan hennoissa ja pitsimäisissä kukissa on punertavaa väriä. Koristeporkkana muistuttaa hieman kotimaista koiranputkea, mutta sen sesonki jatkuu syksyyn saakka.

Vinkki: Koristeporkkanan varsi nuokkuu kukinnon painosta, joten se sopii täydellisesti rentoihin ja luonnonläheisiin kukkakimppuihin ja asetelmin. Eukalyptukset ovat hyvä vaihtoehto rentojen kukkasidontatöiden leikkovihreiksi.

syksyn leikkokukat

Marjakuisma (Hypericum x inodorum)

Kuismien keltaisia kukkia on ennen ripustettu koristeeksi ikkunoiden ja taulujen yläpuolelle, mutta nykyisin floristiikassa suositaan marjakuisman marjaisia oksia. Marjoja on saatavilla useissa eri väreissä, joista punainen sopii täydellisesti syksyyn.

Vinkki: Marjakuismaa käytetään yleensä lisukkeena, mutta se on näyttävä myös yksistään maljakossa ilman muita leikkokukkia.

syksyn leikkokukat

Kultahehku (Craspedia globosa)

Kultahehken kukinto on kukkamaailman piristävin ilmestys! Jos tarkastelet kukintoa läheltä, saatat huomata että se koostuu lukuisista pienen pienistä kukista. Vaikka kultahehkua on saatavilla läpi vuoden, se sopii värinsä puolesta täydellisesti syksyyn.

Vinkki: Kultahehku säilyttää värinsä ja muotonsa kuivuttuaan, joten se soveltuu hyvin esimerkiksi seinäkimppuihin tai vaikkapa kukkaseppeleisiin. Jos ostat tuoreen kimpun, jonka lisukkeena on käytetty kultahehkua, voit ottaa ne erilleen muiden kukkien nuupahdettua.

syksyn leikkokukat

Asteri (Aster)

Syysasterit ovat monille tuttuja kukkapenkeistä, mutta joitakin suvun lajeja viljellään myös leikkokukiksi. Usein ne ovat runsaskukkaisia ja haarautuvia, joten niitä käytetään paljon lisukekukkina. “Aster” tarkoittaa tähteä.

Vinkki: Violetti on keltaisen vastaväri, joten astereita voi yhdistellä rohkeasti keltaisiin leikkokukkiin.

syksyn leikkokukat

Isotähtiputki (Astrantia major)

Myös isotähtiputken tieteellisellä nimellä viitataan kukinnon – tai kukkia kehystävien suojeslehtien – tähtimäiseen muotoon. Kukinnot loistavat joko valkoisena tai punaisen ja violetin eri sävyissä. Kukkavarret nuokkuvat rennosti, vaikka varsi on muuten melko jämäkkä.

Vinkki: Isotähtiputki on mitä mainion lisuke luonnonläheisiin ja niittymäisiin kimppuihin ja asetelmiin.

Syksyn leikkokukat tähdittävät sydämenmuotoista kranssia

syksyn leikkokukat

Valmiiseen, sydämenmuotoiseen pohjaan syntyy näyttävä kranssi käden käänteessä. Leikkokukat saavat kosteuden kukkasienestä, joka upotetaan hetkeksi veteen ennen kukkien asettelua. Kukkien varsia lyhennetään, ja ne kiinnitetään kukkasieneen varovasti painamalla.

syksyn leikkokukat

Persikkaiset leikkoneilikat sointuvat hyvin yhteen syksyisen sävymaailman kanssa. Tässä kranssissa on käytetty muun muassa edellä esiteltyjä piikkiputkia ja astereita, mutta myös ruskeanpunaista krysanteemia ja hauskaa punaluppiota. Uurremuorin tummanpuhuvat lehdet tuovat kranssiin syvempää sävyä.

Avainsanat: