Valitse sivu

Syksyn pinkit kukat

Pirtsakkaa pinkkiä syksyyn – osta itselle tai lahjaksi!

Pinkit kukat tuovat syksyyn iloa ja pirteyttä – varsinkin kun ne ovat kotimaisia. Pinkin värisillä kukilla on kiva koristella oma terassi tai parveke, ne sopivat täydellisesti myös lahjaksi. Syklaami, begonia vai ruukkuatsalea? Lue lisää näistä ihastuttavista, perinteikkäistä ruukkukukista, joita on saatavilla myös pinkkiäkin pinkimpänä.

Tässä syksyn upeimmat pinkit ruukkukukat

Kotimainen Indiaka-syklaami on tämän syksyn ihanin kukka! Martin Tarha Oy

Hehkeä Indiaka-syklaami

Martin Tarhan kauniit kotimaiset syklaamit kuuluvat syyskauden suosituimpiin ruukkukukkiin. Kauneus ja kestävyys samassa paketissa – istuta syklaami syyskukkaistutukseen muiden ihastuttavien syyskasvien seuraksi tai nauti sen kauneudesta kotisi sisustuksessa.

Syklaami (Cyclamen) pitää viileästä ja valoisasta paikasta. Ulkona se viihtyy suojaisassa paikassa, esimerkiksi katoksen alla tai lasitetulla parvekkeella tai terassilla. Tärkeintä on pitää syklaami suojassa syksyn runsailta sateilta. Syklaami loistaa kukkaistutuksissa pitkään, suojaisassa paikassa se ei pienistä pakkasistakaan hetkahda. Sisätiloissa syklaami viihtyy parhaiten itä- tai pohjoisikkunalla, viileässä ja valoisassa paikassa. Normaali huoneenlämpö kellastuttaa ja kuivattaa syklaamin nopeammin.

Kastele syklaamia aluslautasen kautta, syklaamilla on mukulamainen juurakko joka sijaitsee aivan kasvualustan pinnassa, joten ylhäältä päin kasteltuna vesi mädättää ja homehduttaa kasvin nopeasti. Vältä kastelemasta syklaamin lehtiä sekä kukkia. Syksyisissä yhdistelmäistutuksissa pyri kastelemaan syklaamin tyvelle.

Poista vanhat ja kuihtuneet lehdet sitä mukaa kuin niitä tulee, näin syklaami pysyy kauniina pidempään. Lannoita muutaman kerran kuukaudessa talven ajan.

Indiaka-syklaami sopii hyvin syyskukkaistutuksiin. Martin Tarha Oy

Valloittava pinkki begonia 

Ruusubegonia (Begonia Elatior-ryhmä) on yksi suosituimpia kukkivia ruukkukasveja. Kotimainen Martin Tarhan Begonia ’Macarose’ on ihastuttava! Se kukkii runsaasti pinkein kukkasin.

Ruusubegoniaa kastellaan tasaisesti, pintamulta saa kevyesti kuivahtaa kastelukertojen välissä. Älä päästä kuivumaan kokonaan – ei siedä myöskään liikakastelua. Ruusubegonia pitää lannoittamisesta, joten laimeaa lannoitetta voi lisätä jokaisella kastelukerralla kun se on kukassaan. Ruusubegonia viihtyy valoisalla sekä puolivarjoisella ja varjoisella paikalla. Suora auringonpaiste voi haalistaa kasvin värejä. Sisäkukkana pidettäessä käytetään tavan kukkamultaa. Nypi kuihtuneet kukat.

Anna ihastuttava Begonia ’Macarose’ vaikka ystävälle lahjaksi!

Kotimainen Begonia ’Macarose’ Martin Tarhalta. Martin Tarha Oy

Runsaasti kukkiva ruukkuatsalea

Kotimainen ruukkuatsalea on komea, runsaasti kukkiva ruukkukasvi. Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-Ryhmä) on puuvartinen, tyvestä voimakkaasti haarova ja ulkomuodoltaan pyöreän pensasmainen – näyttävyytensä ansiosta ruukkuatsalea on suosittu syksyn ja talven ruukkukukka.

Atsalea viihtyy valoisassa ja puolivarjossa, viileä paikka kuten kuisti tai veranta on ihanteellinen ruukkuatsalealle. Paras lämpötila ruukkuatsalealle on 10-18 astetta, alimmillaan se kestää jopa 5 asteen lämpötilassa. Nuput tarvitsevat valoa avautuakseen, mutta suoraa auringonpaistetta se ei kestä. Liian hämärässä taas nuput saattavat tipahtaa.

Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, älä päästä sitä kuivahtamaan. Veden tarve on kasville riittävä, jos muistaa upottaa ruukun veteen noin kahden tai kolmen päivän välein. Nosta ruukkuatsalea upotuskastelun jälkeen kuivumaan ja annan ylimääräisen veden valua pois juuristosta – näin et liikakastele ruukkuatsaleaa. Huoneilma on yleensä liian kuivaa atsalealle, joten se hyötyy myös sumuttelusta. Liika kuumuus, esimerkiksi patterin läheisyys, on kasville haitallista.

Kukkivaa ruukkuatsaleaa ei tarvitse lannoittaa, aloita kasvin lannoitus noin 1-2kk kukkimisen jälkeen. Lannoita kukkimisen jälkeen kevyesti, noin joka toinen viikko havu- ja rodolannoitteella.

Tutustu atsaleaan tarkemmin tästä – Kotimainen ruukkuatsalea

Avainsanat: