Valitse sivu

Syysvihreät täydentävät kukkaistutuksen – tunnistatko nämä kasvit?

Syysvihreät syksyn kukkaistutuksissa

Syysvihreät ovat syyskukkaistutuksien lisukekasveja, jotka täydentävät asetelmaa sekä antavat asetelmalle korkeuseroja, mielenkiintoa ja rakennetta. Syysvihreitä on useita erilaisia – havukasveilla tuot syysistutuksiin jo ripauksen tulevaa talvea, roikkuvilla vihreillä saadaan kukkaistutukseen rentoutta ja koristeheinät tuovat boheemia koristeellisuutta. Voit tehdä syyskukkaistutuksen myös pelkästään syysvihreistä.

Kun suunnittelet syyskukkaistutusta terassillesi tai parvekkeellesi, mieti mitkä kasvit luovat harmoniset yhdistelmän ja ovat sopuisasti soinnussa keskenään. Syysvihreistäkin löytyy eri sävyjä ja värejä, yleisesti tummanvihreät havut sopivat kaikenlaisien syyskukkijoiden taustakasviksi. Jos ostat hieman erikoisemman syysvihreän, anna sille oma tila istutuksessa ja suunnittele muut kasvit tukemaan erikoista ulkomuotoa. Liian paljon erikoisia kasveja samassa ruukussa tekee lopputuloksesta rauhattoman. Suosi samoja sävyjä, ryhmittelyä sekä eri korkuisia kasveja.

Loppusyksystä voit istuttaa suuriin ruukkuihin näyttävät havukasvit, jotka valaiset kauniisti kausivaloilla. Havukasvit koristavat paikoillaan talven yli kevääseen saakka.

Syysvihreät tuovat kukkaistutukseen mielenkiintoa. eKukka.fi
Syysvihreät tuovat kukkaistutukseen mielenkiintoa. eKukka.fi

Sypressi

Sypressi on yksi suosituimmista havukasveista, joita käytetään lisukekukkana syyskukkaistutuksissa sekä joulukukkaistutuksissa. Sitä on saatavilla usean eri kokoisena, tummanvihreänä sekä raikkaan vaaleanvihreänä. Vaaleanvihreä lajike on nimeltään kultasypressi. Kultasypressi tuoksuu miedosti sitrukselta.

Tummanvihreä lawsoninsypresssi tuo kivaa kontrastia loppusyksystä, kun lumi jo satelee maahan. Virittele suuren sypressin ympärille kausivalot, näin tuot tunnelmaa pimeneviin iltoihin.

Kultasypressi tuo kukka-asetelmaan korkeutta ja näyttävyyttä. Se selviytyy parhaiten syksyn kylmiltä keleiltä suojaisassa paikassa, katoksen alla, lasitetulla terassilla tai parvekkeella. Sypressiä käytetään yleisesti kausikasvina, joten se hävitetään talven jälkeen. Kastele sypressiä tasaisesti pakkasiin saakka.

Kultasypressi on raikkaan vaaleanvihreä. eKukka.fi
Kultasypressi on raikkaan vaaleanvihreä. eKukka.fi

Tuija

Tuija on varmasti tuttu kasvi kaikille kukkaystäville. Sitä käytetään yleisesti puutarhassa, pensasryhmissä sekä aidanteissa. Tuijaa istutetaan myös kausikukkaistutuksiin syksyisin sekä jouluna. Sitä on saatavilla useassa eri koossa, sekä myös pallonmuotoisena.

Tuija tuo kukkaistutukseen mielenkiintoa kapealla ja korkealla kasvutavallaan. Se kannattaa sijoittaa istutuksen taakse, etualalle sopii hyvin esimerkiksi callunat.

Lue lisää – 7 vinkkiä syyskukkaistutuksiin

Tuija on tuttu kasvi kukkaistutuksissa. eKukka.fi
Tuija on tuttu kasvi kukkaistutuksissa. eKukka.fi

Lankaköynnös

Lankaköynnös on kaunis ja herkkä lisukekasvi syyskukkaistutukseen. Se roikkuu kauniisti ruukun reunalta kohti maata, runsaasti rönsyilevät versot tuovat istutukseen mielenkiintoa. Lankaköynnöstä on saatavilla eri kokoisena.

Lankaköynnös sopii mainiosti myös yksistään ruukkuun, esimerkiksi suojaisalle terassille tai parvekkeelle. Kokeile miltä lankaköynnös näyttää amppelissa tai vaikka koristeellisessa lintuhäkissä. Lankaköynnöstä käytetään paljon myös kesäkaudella. Kasvilla on pienet, suloisen pyöreät lehdet. Kastele tasaisesti.

Lankaköynnös tuo istutukseen herkkää ilmettä. eKukka.fi
Lankaköynnös tuo istutukseen herkkää ilmettä. eKukka.fi

Muratti

Muratti sopii jokaiseen kauteen – sitä käytetään kesäisin, syksyisin sekä talvisin kukkaistutuksissa lisukekasvina. Murattia on saatavilla usean eri kokoisena ja pituisena. Lehtien väritys vaihtelee lajikkeilla, yleisimmät väritykset ovat täysin tummanvihreä sekä vihreä-valkoinen. Syksyisin voit löytää myös jännittävän väristä, vihreän-ruskeaa lajiketta.

Muratti sopii ruukun reunalle rennosti roikkumaan. Sijoita se kukkaistutuksessa aivan etualalle, hieman jopa viistosti poispäin ruukusta, jolloin versot pääsevät kauniisti laskeutumaan maata kohden. Muratti viihtyy suojaisalla paikalla, katoksen alla, lasitetulla terassilla tai parvekkeella. Voit kokeilla nostaa muratin sisälle ennen pakkasia ja käyttää sen uudelleen joulukukkaistutuksessa.

Muratti on monikäyttöinen kasvi. eKukka.fi
Muratti on monikäyttöinen kasvi. eKukka.fi

Koristeheinät

Koristeheinät sopivat myös syyskukkien kaveriksi. Niitä nähdään paljon kesäkukkaistutuksissa – voit siirtää hyvin säilyneet ja runsaasti rehevöityneet koristeheinät ränsistyneiden kesäkukkien viereiltä ryhdikkäiden syyskukkien kaveriksi. Koristeheinät tuovat kukkaistutukseen boheemia ja huoletonta tunnelmaa.

Sininata on yksi suosituimmista koristeheinistä. Sillä on pitkät siniharmaat lehdet ja kasvutapa on tiivis, puolipallomainen lehtimätäs. Sininataa on saatavilla myös usean eri kokoisena, se on näyttävä yksistään ruukussa. Kastele harvoin, varsinkin syyskukkaistutuksessa. Voit kokeilla sininatan talvettamista siirtämällä sen ruukusta maahan talven ajaksi. Talvehtiminen on varminta syvässä kasvualustassa, lumen suojassa. Sininata ei siedä talvimärkyyttä.

Sininata tuo kukkaistutukseen rentoa meininkiä. eKukka.fi
Sininata tuo kukkaistutukseen rentoa meininkiä. eKukka.fi

Kiinankataja

Kiinankataja on pieni, sinivihreä havupuu. Se sopii kivasti syyskukkaistutuksiin sekä joulukukkaistutuksiin. Kiinankataja on ainavihanta, istuta se syksyllä kukkaruukkuun pihalle niin se viihtyy paikallaan kevääseen saakka. Kasvutapa on tuuhea ja kartiomainen. Kiinankatajalla on terävät neulaset, joten istutuspuuhissa tämän kasvin kanssa kannattaa käyttää hanskoja. Se tuo kivaa korkeuseroa kukkaistutuksiin, sijoita se istutuksen taka-alalle.

Pienet kiinankatajat sopivat kukkaistutuksiin ja hieman kookkaammat voidaan istuttaa yksistään ruukkuun. Koristele kataja kausivaloilla, niin saat tunnelmaa vuoden pimeimpään kauteen. Katajaa pidetään yleensä kausikasvina, joten se hävitetään talven jälkeen. Kastele tasaisesti pakkasiin saakka.

Lue lisää – Vinkit havukasvien käyttöön ja hoitoon

Kiinankataja sopii kivasti sekaistutuksiin. eKukka.fi
Kiinankataja sopii kivasti sekaistutuksiin. eKukka.fi

Lue myös:

Hopeanväriset syyskasvit

Syksyn suosituimmat kasvit

Avainsanat: