Valitse sivu

Tee itse keväinen kranssi ulko-oveen – tällä yksinkertaisella kikalla kiinnität kukkasipulit kranssiin

Ihanan keväinen kranssi ulko-oveen tai terassille – katso DIY -ohjeet

Ilmojen lämmetessä ja kevätauringon pilkistäessä on ihana vaihtaa talvesta jääneet koristeet ja kranssit pois – saada ikään kuin sisustettua parvekkeet ja terassit kevätkuntoon. Kevätkranssilla saa nopeasti päivitettyä raikkaamman ilmeen oveen tai terassille ja mikäs sopiikaan sen paremmin keväisen ovikranssin materiaaliksi kuin paljas koivunrisu. Varsinkin rauduskoivun pitkät ja riippuvat oksat ovat erittäin hyviä kranssin sitomiseen. Kevättuulien jäljiltä koivunoksia saattaa löytyä maasta puiden alta. Kerää vain maahan pudonneita oksia tai kysy maanomistajalta lupa oksien ottamiseen puista.

Tarvitset kranssiin nämä tarvikkeet

  • koivunrisua
  • ohutta puolarautalankaa
  • oksasakset
  • leikkurit rautalangan leikkaamiseen
  • kevään kukkasipuleita
  • kuivakukkia

Taivuttele ensin oksia pyöreään muotoon ja sitaise sieltä täältä rautalangalla kiinni toisiinsa. Lisää oksia tasaisesti niin, että heikommat kohdat kranssissa saavat tuekseen paksumpia oksia ja taas vahvat kohdat saavat ohutta oksarunsautta rinnalleen. Näin kranssi saa vahvaa ja tasaista muotoa joka puolelle.

Jos haluat kranssista eläväisen – sido oksia vain sieltä täältä kiinni ohuella rautalangalla. Jos pyörität koko kranssin ympäri rautalankaa, kranssi saa tiiviimmän muodon.

Lisää oksia kunnes kranssi näyttää silmääsi sopivan muhkealta.

Irrota kukkasipulit erilleen ja karistele varovasti multa pois niiden juurista. Työnnä rautalangan pätkä kukkasipulin läpi ja tee rautalangan toiseen päähän pieni koukku. Vedä sen jälkeen rautalanka sipulin läpi loppuun saakka, niin että koukku uppoaa kukkasipuliin. Kiinnitä sen jälkeen kukkasipuli kranssiin pujottelemalla rautalangan toinen pää kranssin takapuolelle kiinni.

Kuvan kranssiin on käytetty yksi ruukullinen valkoista helmililjaa. Pujottele osa helmililjan kukkavarsista oksien alle, näin ne pysyvät paremmin paikoillaan.

Lisää vielä joukkoon mieluisia kuivakukkia pujottelemalla tai liimaamalla. Kuivakukista löytyy niin värjättyjä kuin luonnollisia värejä. Tähän kranssiin kuivakukiksi valikoitui ihanan keväisen värinen kultahehku (Craspedia globosa) ja valkoiseksi värjätty jänönhäntä (Lagurus ovatus)

Keväinen risukranssi koristaa ja ilahduttaa terassilla, parvekkeella tai ulko-ovessa pitkään. Kranssin voi sijoittaa monenlaiseen paikkaan – aina sen ei tarvitse olla kiinni ovessa, vaan se voi nojata esimerkiksi ulkoportaita tai kaiteita vasten.

Avainsanat: