Valitse sivu

Tee itse kukkakimppu

Näin sidot kauniin kukkakimpun itse – katso ohjeet

Kukkakimpun sitominen on ihanaa puuhaa! Löytyykö sinulta piileviä floristin taitoja, tykkäätkö tehdä kukista erilaisia kimppuja ja asetelmia?

Kukkakimppu sopii arkeen ja juhlaan, se on myös kaunis lahja ystävälle tai läheiselle. Kimppu on kiva ojentaa, varsinkin kun se on itse sidottu! Kukkakimppumalleja on olemassa useita erilaisia – perinteisestä matalasta ja pyöreästä kimpusta korkeaan ja vapaasti rönsyilevään taideteokseen. Kimpun voi sitoa kukkakaupasta saatavista leikkokukista ja leikkovihreistä, tai luonnonkukista ja oman pihan kasveista – rohkeimmat yhdistelevät näitä molempia. Kesä on kimpun sitojan kulta-aikaa, sillä luonto on pullollaan mitä ihanampia ja erilaisempia kukkia sekä leikkovihreinä toimivia lehtiä ja oksia. Oman kimpputyylin löydät parhaiten, kun päästät luovuuden valloilleen!

Kukkakimpun tarvikkeet:

  • Kukat
  • Kukkaveitsi
  • Sekatöörit
  • Sidontanaru
  • Maljakko

Kukkakimpun sitominen on ihanaa ja luovaa puuhaa. eKukka.fi

Näin teet kukkakimpun

1. Puhdista kukkien ja leikkovihreiden varsien alaosat lehdistä siltä matkalta, joka jää sidontakohdan alapuolelle.

Jos poimit luonnosta tai puutarhasta kukkia ja oksia kimppuun, anna niille ensin kylmäkäsittely. Kerää kasvit illalla tai aamulla, kun niissä on hyvä nestejännitys. Vedä veitsellä uusi vino imupinta ja laita ne kädenlämpöiseen veteen. Vie maljakko yöksi tai vähintään pariksi tunniksi viileään. Kylmäkäsittelyn jälkeen kukat kestävät kimpussa paremmin.

2. Aloita laittamalla kaksi kukkaa ristikkäin ja jatka lisäämällä kukkia niin, että varret menevät koko ajan samaan suuntaan.

Tätä tekniikkaa sanotaan spiraalitekniikaksi. Se mahdollistaa suurenkin kimpun tekemisen ilman, että kukkien varret litistyvät. Spiraaliin sidotun kimpun kukat pysyvät siinä mihin ne on tarkoitettukin.

Voit aloittaa lisäämään leikkovihreää jo tässä vaiheessa. Vihreät tuovat kimppuun rakennetta ja ilmavuutta.

3. Lisää kukkia ja vihreitä tasaisesti joka puolelle ja katso, että varret kulkevat samaan suuntaan.

4. Kun kimppu alkaa olla loppuvaiheessa, lisää tarvittaessa vihreitä reunoille tukemaan leikkokukkia ja tuomaan kimppuun runsautta.

5. Sido kimppu tiukasti kiinni esimerkiksi juuttinarulla tai muulla sidontanarulla.

Leikkaa varret samalle tasalle sekatööreillä ja sen jälkeen vielä uudet imupinnat veitsellä viistosti leikaten. Laita kimppu suoraan maljakkoon, jonne on laitettu kädenlämpöinen vesi ja mahdollinen kukkavirkiste.

Kukkavirkiste antaa kukille energiaa ja pitää maljakkoveden puhtaampana.

Pienillä nikseillä saat kukkakimpun säilymään kauniina pidempään – kurkista kukkaimpun hoito-ohjeet tästä:

Kukkakimpun hoito-ohjeet

Kimppu on kiva ojentaa, kun se on itse sidottu! eKukka.fi

Avainsanat: