Valitse sivu

Tiedätkö mikä ero on kääpioesikolla ja huone-esikolla?

Suloiset esikot tuovat piristystä vuoden alkuun

Nämä suloiset ja piristävät kukkijat tulevat myyntiin yleensä jo heti alkuvuodesta, tammikuulta alkaen. Esikot tuovat kotiin ihanan keväistä tunnelmaa. Asettele esikkoja ryhmiin omiin suojaruukkuihinsa tai etsi jokin kiva iso astia, jonka sisään teet asetelman iloisen värisistä esikoista.

Kääpiöesikolla (Primula vulgaris) kukat ovat matalalla, heti lehtiruusukkeen yläpuolella ja ne hehkuvat monissa herkullisissa väreissä. Lisäksi kukissa on vienosti huumaava tuoksu. Kääpiöesikko on huone-esikkoa yleisempi ja suositumpi.

Huone-esikko (Primula obonica) on hieman korkeampi kääpiöesikkoon verrattuna, ja kasvin kukkien värit vaihtelevat vaaleansinisen ja -punaisen sävyistä tummansiniseen sekä valkoiseen. Kukista löytyy ihanan herkkiä pastellinsävyjä. Huone-esikon kukat sijaitsevat pallomaisena kukintona varsien päässä. Kasvin suosiota on rajoittanut sen maine herkästi allergisoivana kasvina. Allergiaoireet johtuvat lehdissä ja kukissa olevasta primiini – nimisestä aineesta. Nykyisellä jalostuksella on kuitenkin saatu lajikkeita, jotka eivät sisällä ollenkaan tai vain vähän primiiniä. Huone-esikko ei tuoksu kääpiöesikon tavoin.

Useammalla esikolla saat todellisen väripiristyksen kotiisi.

Esikoiden hoito-ohjeet

  • Sijoita esikko valoisaan paikkaan.
  • Viihtyy viileässä, esimerkiksi ikkunanlaudalla tai viileällä kuistilla.
  • Esikko viihtyy tasaisen kosteassa kasvualustassa, mutta on herkkä liikamärkyydelle. Kastele useasti, mutta vähän kerrallaan. Anna pintamullan kuivahtaa vain kevyesti kasteluiden välillä.
  • Kellastuneet ja nuupahtaneet lehdet kertovat liian märästä kasvualustasta tai kuivuudesta.
  • Poista kuihtuneet kukat, jotta kasvi innostuu kukkimaan lisää.
  • Pitää sumuttelusta.
Kääpiöesikon kukat sijaitsevat heti lehtiruusukkeen yläpuolella ja ne loistavat vahvan värisinä.

Huone-esikko on hieman korkeampi kuin kääpiöesikko ja kukista löytyy hempeitä pastellinsävyjä. eKukka.fi

Esikoista löytyy myös kerrottuja lajikkeita – miten suloisia kukkijoita!

Avainsanat: