Valitse sivu

Trendikkäät peikonlehdet

Peikonlehtien kasvisuku on monipuolinen, kiinnostava ja trendikäs

Jo 1800-luvulla herrasväen kartanoita saattoi koristaa Meksikosta Eurooppaan rantautunut jättipeikonlehti. Aikojen saatossa se on löytynyt taiteilija Henri Matissen ateljeesta, Runebergien kotitalosta ja lopulta ihan tavallisenkin kansan tuvista. Jokin jättipeikonlehdessä kiehtoo erityisen paljon, sillä tänä päivänä se on taas yksi trendikkäimmistä viherkasveista. Viimeksi samanlainen suosio nähtiin 1970-luvulla.

peikonlehdet
Jättipeikonlehti (Monstera deliciosa) kuuluu monen kodin vakioviherkasveihin. Nimen loppuosa, “deliciosa”, viittaa jättipeikonlehden hyvänmakuiseen hedelmään.

Peikonlehdet (Monstera) kuuluvat vehkakasvien (Araceae) heimoon. Niiden tunnistaminen on vielä kesken, ja viimeaikoina on nimetty useita uusiakin lajeja. Suku ei siis rajoitu pelkästään jättipeikonlehteen. Harrastajatkin ovat heränneet metsästämään myös erikoisempia lajeja, lajikkeita ja värimutaatioita.

Peikonlehdet ovat kotoisin Väli- ja Etelä-Amerikan sademetsistä, missä ne elävät päällyskasveina puiden varjosta ja korkeasta ilmankosteudesta nauttien. Ilmajuuriensa avulla ne tarrautuvat kiinni puiden runkoihin ja ottavat kosteutta sekä maasta että ilmasta. Joskus ne jopa menettävät maanalaiset juurensa kokonaan ja elävät pelkästään ilmajuurien varassa.

huonekasvi
Valkokirjava jättipeikonlehti on yksi tämän päivän halutuimmista huonekasveista. Valkoiset kohdat lehdissä ja varsissa aiheuttaa geenimutaatio, joka estää kasvia muodostamasta lehtivihreää.

Yleensä peikonlehdillä on joko reikiä tai liuskoja lehdissään, usein myös molempia. Suurten ja ehjien lehtien kasvatus vie enemmän energiaa ja ravinteita, joten reikäiset lehdet levittäytyvät laajemmalle alalle nappaamaan kallisarvoisia auringonsäteitä ilman turhaa energiankulutusta. Toisaalta reikäisyys saattaa auttaa myös alimpia lehtiä saamaan valoa.

Aarnipeikonlehti (Monstera adansonii subsp. laniata) on kärsinyt erityisen paljon peikonlehtien keskeneräisetä nimeämisestä. Sitä myydään usein menninkäisenlehtenä (Monstera obliqua), joka on huonekasvina huomattavasti harvinaisempi ja arvokkaampi. Toisaalta vielä toistaiseksi nimeämättömiä, ulkonäöltään samankaltaisia peikonlehtiä myydään usein virheellisesti aarnipeikonlehtenä.
Monstera dubia kasvaa nuorena tiivisti kiinni kasvutuessa. Kuvan yksilö on vielä nuori, mutta lehdistä näkyy hailakkana hopeanharmaata kuviointia. Kasvin aikuistuessa lehtien kuviointi häviää, mutta uudet lehdet ovat suurempia, liuskoittuneita ja reikäisiä.

Miten peikonlehtiä hoidetaan?

Valo
Vaikka peikonlehdet elävätkin luonnossa puiden katveessa, ne viihtyvät kotioloissa valoisalla paikalla. Liian hämärässä lehdet kasvavat pieninä ja nivelväli pitelee, ja kasvin yleisilme jää honteloksi. Varsinkin kirjavat lajikkeet tarvitsevat talvella kasvivalon.

Kastelu ja lannoitus
Kasvualusta saa tavallisesti kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoitetta annetaan kasvukaudella kasvutahdin mukaan, eli nopeakasvuisempia lajeja saa lannoittaa useammin kuin hitaammin kasvavia.

Muu hoito
Kasvualustaa olisi hyvä ilmavoittaa esimerkiksi kaarnalla ja perliitillä. Korkeasta ilmankosteudesta on hyötyä, ja kasvattaakseen suurempia lehtiä peikonlehdet tarvitsevat kasvutuen.

peikonlehdet
Monstera pinnatipartitan lehtiruodit kasvavat tarpeeksi valoisassa tiiviisti kiinni toisissaan ja nivelväli jää olemattomaksi. Nuoren kasvin lehdet ovat raikkaan vihreät ja uurteiset. Aikuisen Monstera pinnatipartitan lehdet ovat liuskaiset mutta reiättömät.

Keskeneräisestä taksonomiasta ja nimiin liittyvistä väärinkäsityksistä huolimatta peikonlehdet ovat yksi kiehtovimmista – ja suosituimmista – kasvisuvuista. Tämä artikkeli on vain pieni pintaraapaisu peikonlehtien maailmaan. Jos kiinnostukseksi heräsi, kysy peikonlehtien saatavuutta lähimmältä eKukka-kauppiaaltasi.

Avainsanat:
eKukka.fi
eKukka.fi2 päivää sitten
Pionien paras sesonki on nyt käsillä, ja niiden kauneudesta saadaan nauttia vielä heinäkuuhun asti. ☀️

Pionit sopivat kaikkiin kesän juhliin - myös lahjaksi vastavalmistuneelle!

Tutustu eri pionilajikkeisiin: https://ekukka.fi/wp2/pioni-on-todellinen-kesan-kaunotar/