Valitse sivu

Tuo aurinko kotisi sisustukseen keväisillä kukkivilla ruukkukasveilla – katso vinkit ja hoito-ohjeet

Kauniit kotimaiset ruukkukasvit

Hemmottele itseäsi tai ystävääsi pirteällä, kotimaisella ruukkukukalla! Kauniit ja kestävät kotimaiset ruukkukasvit nousevat suosioon aina alkuvuodesta. Eikä ihme, sillä nämä kaunottaret ja komistukset ihastuttavat ja tuovat auringon pilkahduksen kotiisi. Koristeelliset lehdet ja kauniit kukat ilahduttavat myös kukkatervehdyksen saanutta läheistäsi tai ystävääsi. Voit lähettää kukkatervehdyksen suoraan kotiovelle – kukat voidaan toimittaa myös ilman kontaktia.


Paavalinkukka – Streptocarpus ionanthus (ent. Saintpaulia)

Paavalinkukka on perinteinen kukkiva huonekasvi. Sen nukkaiset lehdet kasvavat tuuheana lehtiruusukkeena. Väriltään lehdet ovat yleensä tummanvihreitä, joillakin lajikkeilla lehden alapinta on kauniin purppurainen. Myös kirjavalehtisiä lajikkeita on jalostettu. Kukkien värikirjo on laaja, suosituimpiin väreihin lukeutuvat esimerkiksi sinivioletti ja valkoinen. Joidenkin lajikkeiden kukat ovat kerrannaisia tai ripsureunaisia.

Paavalinkukat viihtyvät ja kukkivat parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla. Suojaa se kuitenkin voimakkaalta paahteelta. Kastele paavalinkukkaa mieluiten aluslautasen kautta, mutta älä jätä vettä seisomaan lautaselle. Lehdille jäävät vesipisarat voivat aiheuttaa pientä ruskettumista.

Pauliinabegonia – Begonia Elatior-Ryhmä

Pauliinabegoniat ovat perinteisiä kesäkukkia. Niitä kutsutaan joskus myös ruusubegonioiksi niiden aavistuksen ruusua muistuttavien kukkien vuoksi. Perinteisen valkoisen, punaisen ja vaaleanpunaisen lisäksi kukkia on saatavilla myös esimerkiksi keltaisena ja oranssina. Kasvutavaltaan pauliinabegoniat ovat pystyjä ja pensastavia, lehdet ovat vinon pyöreitä ja yleensä tummanvihreitä.

Pauliinabegoniat viihtyvät parhaiten auringossa tai puolivarjossa, suora paahde voi polttaa niiden lehtiä. Kasvualustan pinta saa kevyesti kuivahtaa kastelukertojen välissä. Nypi kuihtuneet kukat pois. Laimeaa lannoitetta voi antaa jokaisella kastelukerralla.

Huone-esikko – Primula obconica

Huone-esikko on perinteisesti alkuvuoden suosituimpia kukkivia ruukkukasveja. Sen kukat kasvavat tiheissä nipuissa kukkavarsien päissä. Karvaiset lehdet erittävät allergisoivaa ainetta, mutta jalostuksen myötä nykyiset huone-esikot erittävät tätä ainetta vähemmän.

Huone-esikko viihtyy parhaiten hieman viileämmässä, esimerkiksi lasitetulla parvekkeella tai viileällä ikkunalaudalla. Liian lämpimässä kukinta-aika jää lyhyeksi. Älä sijoita huone-esikkoa suoraan auringonpaisteeseen. Anna alustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välissä. Voit antaa huone-esikolle mietoa lannoitetta koko kasvukauden ajan. Nypi kuihtuneet kukat, jotta kukinta jatkuisi mahdollisimman pitkään. Uudelleen kukkiakseen huone-esikko tarvitsee viileän lepokauden.

Tulilatva – Kalanchoë Blossfeldiana-Ryhmä

Madagaskarilla ja Itä-Afrikassa luonnonvaraisena kasvava tulilatva on helppohoitoinen mehikasvi. Sen lehdet ovat paksut ja tummanvihreät. Kukinta on runsas, ja saatavilla on myös kerrottukukkaista lajikkeita. Yleisimpiä myynnissä olevia värejä ovat valkoinen, keltainen, oranssi, punainen ja vaaleanpunainen.

Tulilatva viihtyy auringossa ja jopa suorassa paahteessa. Se sietää hyvin kuivuutta, joten kasvualusta saa kuivahtaa kunnolla kastelukertojen välissä. Tulilatva on lyhyen päivän kasvi, joten uudelleen kukkiakseen se tarvitsee 14 tuntia kestävän pimeän jakson vuorokaudessa. Voit esimerkiksi siirtää sen yöksi kaappiin tai peittää paksulla kankaalla. Vaikka tulilatvaa ei kukittaisikaan uudelleen, se on kaunis myös viherkasvina.

Soilikki – Streptocarpus

Soilikkeja on kasvatettu Suomessa huonekasvina jo 1930-luvulta asti. Niillä on pitkät, hennon nukkaiset ja paksusuoniset lehdet. Viisiterälehtiset kukat puhkeavat kapeiden kukkavarsien päihin. Kukkia on saatavilla useissa eri väreissä.

Soilikit viihtyvät parhaiten puolivarjossa, vältä suoraa auringonpaistetta. Anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kastele mieluiten aluslautasen kautta, vesipisarat voivat aiheuttaa lehtiin ruskeita laikkuja. Lannoita kasvukaudella noin pari kertaa kuukaudessa. Talven soilikit viettävät mieluiten hieman viileämmässä.

Avainsanat: