Valitse sivu

Upeita lehtimuotoja ja värejä – lue vinkit suurten viherkasvien valintaan sisustuksessa

Suuret viherkasvit tuovat viidakon tunnelmaa sisustukseen

Viherkasvit raikastavat kotia. Trendikkäästä kodista löytyy paljon viherkasveja, joilla on erilaisia lehtimuotoja ja värityksiä. Viherkasveja on saatavilla usean eri kokoisena – aivan pienen pienestä suureen, lattialle sijoitettavaan kasviin.

Luo viidakon tunnelmaa rohkeasti suurilla viherkasveilla. Lue alta vinkit isojen kasvien valintaan!

isojen viherkasvien valinta

Kolibrikukka (Strelitzia)

Kolibrikukat ovat suurilehtisiä tropiikin kasveja. Huonekasviksi on saatavilla kahta eri lajia, valkokukkaista valkokolibrikukkaa (S. nicolai) ja oranssikukkaista helokolibrikukkaa (S. reginae). Näistä kahdesta valkokolibrinkukka on huomattavasti suurikokoisempi. Helokolibrinkukka ei kasva yhtä korkeaksi, ja sen lehdet ovat pienemmät ja kapeammat.

Kolibrikukat viihtyvä parhaiten aurinkoisella paikalla. Anna kasvualustan pinnan kuivahtaa hieman kastelukertojen välissä. Lehtien halkeilu on normaalia. Voit välillä käännellä kolibrinkukkaa, jotta se kasvaisi kauniin tasaisesti.

Banaani (Musa)

Trooppiset banaanit ovat maailman vanhimpia viljelykasveja. Ne ovat nopeakasvuisia ja suurikokoisia, joten huonekasviksi soveltuvat lähinnä pienikasvuisimmiksi jalostetut lajikkeet. Nämäkin lajikkeet tosin saavuttavat helposti kahden metrin korkeuden. Niiden lehdet ovat suuret ja yleensä vihreät, joskus tummakuvioiset. Banaanit kuolettavat kukkineen verson, ja kasvattavat sen jälkeen uusia versoja tyvestä.

Banaanit sietävät jonkin verran suoraa auringonpaistetta, joten voit sijoittaa ne joko aurinkoon tai puolivarjoon. Kastele runsaasti, mutta anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoita kasvukaudella noin kahden viikon välein. Banaanit kasvavat nopeasti, joten ruukkua voi joutua vaihtamaan usein.

Banianiviikuna (Ficus benghalensis)

Banianiviikuna on kotoisin Intiasta. Luonnonvaraisena se kasvaa mahtavaksi, jopa 30 metriä korkeaksi puuksi, joka kasvattaa pitkiä ilmajuuria. Huonekasvina sen kasvu on maltillisempaa, mutta siitä huolimatta siitä kehittyy ajan saatossa upea sisustuspuu. Banianiviikunan lehdet ovat nukkaiset ja hieman samettisen tuntuiset.

Sijoita banianiviikuna mieluiten puolivarjoon. Kastele kerralla kunnolla, ja anna sitten kasvualustan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Banianiviikuna tiputtaa herkästi lehtiänsä liian märkyyden tai kuivuuden seurauksena. Korkea ilmankosteus on eduksi. Voit latvoa banianiviikunan haarautumisen edistämiseksi.

Kultaimarre (Phlebodium aureum)

Kultaimarre on saanut nimensä sen kellertävän nukan peittämästä juurakosta, joka ajan myötä pyrkii kasvamaan ruukun ulkopuolelle. Kultaimarteen lehdet ovat liuskaiset ja kookkaat. Sävyltään ne ovat raikkaan hopeanvihreät.

Kultaimarre viihtyy puolivarjossa, voimakasta auringonpaistetta se sietää vain hetken. Kasvualusta ei koskaan saisi päästä kuivumaan kauttaaltaan. Liian kuivassa alimmat lehdet kellastuvat. Lannoita kasvukaudella miedolla lannoitteella noin kerran viikossa. Älä peitä juurakkoa, jos se pyrkii ulos ruukusta.

Isomaija (Calathea roseoptica)

Värikkäästä isomaijasta on saatavilla useita eri lajikkeita. Lehdet ovat päältä yleensä tummanvihreät, ja niissä on valkoisia, punaisia tai vaaleanpunaisia kuvioita. Lehtien alapinta on purppuranpunainen. Isomaija on ihana väripilkku kodin sisustukseen!

Isomaijan ihanteellisin kasvupaikka on puolivarjoinen. Suojaa se suoralta auringonpaisteelta ja paahteelta. Kasvualustan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoita kasvukaudella noin kerran viikossa.

Avainsanat: