Valitse sivu

Upeita lehtimuotoja ja värejä – katso vinkit isojen viherkasvien valintaan sisustuksessa

Suuret viherkasvit sisustuksessa

Viherkasvit tuovat kodin sisustukseen raikkautta ja mielenkiintoa. Trendikkäästä kodista löytyy paljon viherkasveja, joilla on erilaisia lehtimuotoja ja värityksiä. Viherkasveja on saatavilla usean eri kokoisena – aivan pienen pienestä suureen, lattialle sijoitettavaan kasviin. Myös amppelikasveilla saat kotiisi villin viidakon tuntua. Sisusta rohkeasti suurilla viherkasveilla – laita ne lattialle koriin tai isoon saviruukkuun. Lue vinkit isojen kasvien valintaan.


Kolibrikukka – Strelitzia

Kolibrikukat ovat näyttäviä ja suurilehtisiä kasveja. Huonekasviksi on saatavilla kahta eri lajia, valkokukkaista valkokolibrikukkaa (S. nicolai) ja oranssikukkaista helokolibrikukkaa (S. reginae). Näistä kahdesta valkokolibrinkukka on huomattavasti suurikokoisempi. Helokolibrinkukka ei kasva yhtä korkeaksi, ja sen lehdet ovat pienemmät ja kapeammat. Vaikka kolibrinkukat ovatkin tunnettuja eksoottisesta, kolibrin muotoisesta kukastaan, ne kukkivat sisätiloissa vain hyvin harvoin.

Kolibrikukan hoito-ohjeet

Kolibrikukat viihtyvä parhaiten aurinkoisella paikalla. Anna kasvualustan pinnan kuivahtaa hieman kastelukertojen välissä. Lehtien halkeilu on normaalia. Voit välillä käännellä kolibrinkukkaa, jotta se kasvaisi kauniin tasaisesti.

Kolibrikukka on suosittu viherkasvi kodinsisustajien keskuudessa. eKukka.fi

Banaani – Musa

Trooppiset banaanit ovat maailman vanhimpia viljelykasveja. Ne ovat nopeakasvuisia ja suurikokoisia, joten huonekasviksi soveltuvat lähinnä pienikasvuisimmiksi jalostetut lajikkeet. Nämäkin lajikkeet tosin saavuttavat helposti kahden metrin korkeuden. Niiden lehdet ovat suuret ja yleensä vihreät, joskus tummakuvioiset. Erään harvinaisemman ja arvokkaamman lajikkeen lehdet ovat upean valkokirjavat. Banaanit kuolettavat kukkineen verson, ja kasvattavat sen jälkeen uusia versoja tyvestä.

Banaanin hoito-ohjeet

Banaanit sietävät jonkin verran suoraa auringonpaistetta, joten voit sijoittaa ne joko aurinkoon tai puolivarjoon. Kastele runsaasti, anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoita kasvukaudella noin kahden viikon välein. Istuta banaani uudestaan isompaan ruukkuun, kun juuret ovat täyttäneet vanhan ruukun. Banaanit kasvavat nopeasti, joten ruukkua voi joutua vaihtamaan usein. Korkea ilmankosteus on eduksi.

Banaani on ihastuttava viherkasvi. eKukka.fi

Banianiviikuna – Ficus Benghalensis

Banianiviikuna on kotoisin Intiasta. Luonnonvaraisena se kasvaa mahtavaksi, jopa 30 metriä korkeaksi puuksi, joka kasvattaa pitkiä ilmajuuria. Maahan ulottuvat ilmajuuret kasvattavat uusia versoja, ja näin banianiviikuna voi muodostaa laajoja kasvustoja. Banianiviikunan lehdet ovat nukkaiset ja hieman samettisen tuntuiset.

Banianiviikunan hoito-ohjeet

Sijoita banianiviikuna mieluiten puolivarjoon. Kastele kerralla kunnolla, ja anna sitten kasvualustan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Banianiviikuna tiputtaa herkästi lehtiänsä liian märkyyden tai kuivuuden seurauksena. Korkea ilmankosteus on eduksi. Voit latvoa banianiviikunan haarautumisen edistämiseksi.

Banianiviikuna nähdään usein sisustuslehdissä. eKukka.fi

Kultaimarre – Phlebodium aureum

Kultaimarre on saanut nimensä sen kellertävän nukan peittämästä juurakosta, joka ajan myötä pyrkii kasvamaan ruukun ulkopuolelle. Kultaimarteen lehdet ovat liuskaiset, ja muiden saniaisten tapaan niiden alapinnoille kehittyy pieniä itiöpesäkkeitä.

Kultaimarteen hoito-ohjeet

Kultaimarre viihtyy puolivarjossa, voimakasta auringonpaistetta se sietää vain hetken. Kasvualusta ei koskaan saisi päästä kokonaan kuivumaan kauttaaltaan. Liian kuivassa alimmat lehdet kellastuvat. Lannoita miedolla lannoitteella kasvukauden aikana noin kerran viikossa. Älä peitä juurakkoa, jos se pyrkii ulos ruukusta.

Kultaimarteella on upean väriset ja muotoiset lehdet. eKukka.fi

Isomaija – Calathea roseoptica

Värikkäästä isomaijasta on saatavilla useita eri lajikkeita. Lehdet ovat päältä yleensä tummanvihreät, ja niissä on valkoisia, punaisia tai vaaleanpunaisia kuvioita. Lehtien alapinta on purppuranpunainen. Hyvällä hoidolla isomaija saattaa innostua kukkimaan, mutta kukilla ei ole juurikaan koristearvoa.

Isomaijan hoito-ohjeet

Isomaijan ihanteellisin kasvupaikka on puolivarjoinen. Suojaa se suoralta auringonpaisteelta ja paahteelta. Kasvualustan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoita kasvukaudella noin kerran viikossa. Maijat pitävät korkeasta ilmankosteudesta.

Isomaija on näyttävä viherkasvi. eKukka.fi

Avainsanat: