Valitse sivu

Valloittavat viherkasvit

Ihanat viherkasvit – mikä viherkasvi valloittaa sinun sydämen?

Viherkasvitrendit vaihtelevat kausittain ja kulkevat käsi kädessä sisustustrendien kanssa, joskus jopa retrokasvit voivat nousta jälleen suureen suosioon. Onko sinulla jokin viherkasvi, joka on valloittanut sydämesi? Lempikasvi, kenties perintönä saatu tai yksi tämän hetken trendikkäimmistä ja halutuimmista uutuuksista?

Viherkasvien maailma on laaja, kasveja löytyy sekä suuria että pieniä. Erilaiset lehtimuodot ja värit lumoavat. Suuret, lattialle sijoitettavat viherkasvit ovat näyttäviä sisustuksessa. Pöytätasoille voit kerätä suosikki viherkasvejasi ja tehdä niistä erilaisia ryhmiä, köynnöskasvit viihtyvät hyvin hyllynreunalla. Amppelit tuovat kodikkuutta ja niihin voi laittaa roikkuvia sekä ihan pystykasvuisiakin viherkasveja. Amppeleiden avulla saat sijoitettua viherkasvisi helposti lähelle ikkunaa.


Katso viherkasvivinkit

Palmuvehka, Zamioculcas zamiifolia

Palmuvehka on erittäin kestävä ja helppohoitoinen kasvi. Palmuvehka sopeutuu monenlaiseen kasvupaikkaan – se viihtyy valossa, mutta pärjää hyvin myös varjoisallakin ja hieman pimeälläkin paikalla. Valoisalla ja aurinkoisella kasvupaikalla palmuvehkan kasvutahti on huomattavasti nopeampi, kuin pimeässä.

Kastelu riippuu hyvin pitkälti kasvupaikasta – mitä valoisampi ja aurinkoisempi paikka on, sitä enemmän se tarvitsee vettä. Runsaasta valosta nauttiva palmuvehka tarvitsee säännöllisen kastelun keväästä syksyyn, varjoisalla paikalla kastelu voi olla harvempaa. Palmuvehka pärjää paremmin liian vähäisen kastelun kanssa, kuin liikakasteltuna – se osaa varastoida vettä juurimukuloihinsa, joiden avulla se pystyy sietämään pitkiäkin kuivia jaksoja.

Palmuvehka viihtyy läpäisevässä ja ravinteikkaassa kasvualustassa. Samassa kasvualustassa se viihtyy useitakin vuosia – vaihda uusi ruukku ja multa palmuvehkalle, kun tila alkaa käymään ahtaaksi ja juuret valtaavat ruukun.

Lannoita kasvukaudella, keväästä syksyyn, miedolla lannoitteella. Talvikaudella ei lannoitukselle välttämättä ole tarvetta. Vioittuneet ja kellastuneet lehdet voit leikata tyveä myöten pois.

Palmuvehkan juurakon voi jakaa uudelleenistutuksen yhteydessä. Voit myös lisätä palmuvehkaa juurruttamalla sitä lehdyköistä tai varsipistokkaista.

Peikonlehti, Monstera deliciosa

Peikonlehti on yksi suosituimpia huonekasveja – se on näyttävä ja helppohoitoinen! Suuret ja liuskoittuneet lehdet ovat koristeellisia ja kauniita kodin sisustuksessa. Peikonlehden kasvutapa on köynnöstävä, suureksi kasvaessaan tarvitsee yleensä tuennan.

Sijoita peikonlehti valoisalle tai puolivarjoisalle kasvupaikalle. Sopeutuu myös hyvin varjoisalle paikalle, kasvu silloin hieman hidastuu. Älä sijoita auringonpaahteeseen.

Kastele peikonlehteä tasaisen säännöllisesti ympäri vuoden. Kesällä voit kastella jopa runsaammin. Varo kuitenkin liikakastelemasta, ettei sen juuret mätäne. Peikonlehti nauttii sumuttelusta. Lannoita kerran viikossa kasvukaudella, keväästä syksyyn.

Älä katkaise peikonlehden ilmajuuria. Alimpia ilmajuuria voit ohjata multaan. Keväisin voit tehdä tarvittavat hoitoleikkaukset peikonlehden kasvun hillitsemiseksi. Peikonlehteä on helppo lisätä varsi- tai latvapistokkaasta, laita pistokas suoraan kosteaan multaan, varmista että ainakin yksi ilmajuuri menee multaan. Nuoret peikonlehdet voit istuttaa uuteen multaan joka kevät, vanhat ja kookkaat peikot tyytyvät pintamullan vaihtoon.

Herttalyhty, Ceropegia woodii

Herkkä ja kaunis herttalyhty eli herttaköynnös viihtyy amppelissa tai hyllyllä. Pitkissä, lankamaisissa varsissa kasvaa sydämenmuotoiset lehdet. Koristeellinen viherkasvi on suosittu myös kukkasidonnassa.

Herttalyhty tarvitsee vähäistä kastelua kasvukaudella, talvikaudella kastelukertoja voi harventaa entisestään – kestää hyvin kuivahtamista. Niukka lannoitus kasvukaudella, keväästä syksyyn. Mahdollisimman valoisa, jopa aurinkoinen kasvupaikka on herttalyhdylle ihanteellisin, liian pimeässä se ei viihdy. Liian pimeässä lehtien väri haalenee ja nivelväli pitenee – toisin sanoen, se menettää kauneutensa.

Herttalyhty on mehikasvi, joka viihtyy normaalissa huoneenlämmössä. Uuteen ruukkuun se on hyvä istuttaa parin vuoden välein, paras kasvualusta on hiekansekainen multa tai kaktusmulta.

Sijoita herttalyhty koristeelliseen ruukkuun kerälle tai kiedo sitä varovaisesti köynnöstukeen, saat kodin sisustukseesi kauniin yksityiskohdan!

Viirivehka, Spathiphyllum

Viirivehka puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa. Kaunis ja kestävä viirivehka on myös helppohoitoinen. Valkoinen kukinto ja runsaat, raikkaanvihreät lehdet.

Viirivehka viihtyy valoisassa ja puolivarjoisassa paikassa – vältä auringonpaahdetta. Vaatii paljon vettä, pidä kastelurytmi säännöllisen tasaisena, anna pintamullan kuivahtaa hieman kastelukertojen välissä.

Lannoita kasvukaudella, keväästä syksyyn, miedolla lannoitteella. Viirivehka viihtyy hyvin altakasteluruukussa. Uudelleenistuta kun ruukku käy ahtaaksi, voit samalla tehdä tarvittavat hoitoleikkaukset sekä jakamisen.

Viirivehka pärjää myös ilman multaa! Pese juurista multa pois ja asettele se kauniiseen lasiastiaan jossa on vettä. Voit laittaa astiaan myös kiviä, näin viirivehka pysyy paremmin pystyssä. Vaihda vesi noin viikon välein.

Avainsanat: