Valitse sivu

Trendikkäimmät viherkasvit hyppäävät 70-luvulta tähän päivään – löytyykö sinun kotoasi nämä halutuimmat kasvit?

Vanhanajan viherkasvit ovat nyt trendikkäitä. Tutustu menneiden aikojen suosikkeihin ja nappaa talteen vinkit niiden hoitoon!

Kasvitrendit kulkevat käsi kädessä sisustustrendien kanssa – vanhan kansan rakkaimmat kasvit ovat taas trendikkäitä.

Osa näistä kasveista on lähes kadonnut ihmisten kodeista, sillä ne eivät menesty talven yli lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa. Monet kukkivat kasvit, kuten gardenia, verenpisara ja lumikuningatar, siirrettiin talveksi viileään lepopaikkaan. Osa vanhanajan viherkasveista on kuitenkin helppohoitoisempia, ja niiden kauneudesta on vaivatonta nauttia vielä tänäänkin – tutustu alla muutamaan eri vaihtoehtoon!

Anopinkieli on todellinen klassikko

Isoanopinkieli (Dracaena trifasciata) on tyylikäs ja konstailematon viherkasvi. Sen lehdet ovat miekkamaiset ja useimmiten väritykseltään juovikkaat tai keltareunaiset. Isoanopinkieli kukkii valkoisin kukin, jotka puhkeavat pitkien kukintovanojen päihin.

Hoida näin: Anopinkieli on yksi helppohoitoisimmista kasveista. Se kestää hyvin erilaisia valaistusolosuhteita, kuivaa ilmaa ja epäsäännöllistä kastelua. Parhaiten se menestyy kuitenkin aurinkoisella kasvupaikalla – liian varjossa lehtien väri haalistuu. Ruukku saa olla ahdas, eikä vuosittainen uudelleenistutus ole tarpeellista. Isoanopinkieli varastoi vettä paksuihin lehtiinsä, joten kasteluväli saa olla pitkä.

Pylvästyräkki on kasvimaailman hujoppi

Pylvästyräkki (Euphorbia trigona) on nopeakasvuinen mehikasvi – se voi kasvaa vuosien saatossa jopa 2-3 metriseksi! Kasvutavaltaan se muistuttaa kapeaa kynttelikköä. Varsiin puhkeaa kesävihantoja lehtiä.

Hoida näin: Pylvästyräkki viihtyy runsaassa auringonvalossa. Kastele kerralla reilummin, ja anna sitten kasvualustan kuivahtaa kunnolla ennen seuraavaa kastelukertaa. Koska pylvästyräkki on mehikasvi, se sietää paremmin kuivuutta kuin märkyyttä. Lannoita kasvukauden aikana vain harvakseltaan.

Kultaköynnös on helppo ja näyttävä

Kultaköynnös (Epipremnum aureum) kasvaa huimaa vauhtia näyttäväksi huonekasviksi! Se sopii joko amppeliin tai köynnöstukeen kiemurtelemaan. Amppelissa kultaköynnös kasvattaa pienempiä lehtiä ja sirompia versoja, mutta kiivetessään ylöspäin lehdet kasvavat suuremmiksi ja jopa liuskoittuvat ajan kanssa.

Hoida näin: Kultaköynnös menestyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Liian varjoisassa kasvu jää honteloksi. Anna kasvualustan kuivahtaa kastelukertojen välissä.

Huonekuusessa on historian havinaa

Huonekuusi (Araucaria heterophylla) koristi 1800-1900 lukujen vaihteessa monien herraskartanoiden ja säätyläiskotien saleja. Nykyisin se kärsii kotien kuivasta huoneilmasta, joten yleensä sitä kasvatetaan vain lyhytikäisenä joulun sesonkikasvina. Oikealla hoidolla siitä saa kuitenkin myös pidempiaikaisen huonekasvin.

Hoida näin: Sijoita huonekuusi suoralta ja voimakkaalta auringonpaisteelta suojattuun paikkaan. Talven se viettää mieluiten hieman viileämmässä, noin viidessätoista asteessa. Suurin haaste huonekuusen kasvatuksessa on ilmankosteus, joka on varsinkin talvella usein liian alhainen, joten huonekuusen voi sijoittaa esimerkiksi ilmankostuttimen läheisyyteen. Pidä kasvualusta koko ajan kosteana, mutta ei litimärkänä.

Avainsanat: