Valitse sivu

Viehättävä inkalilja

Alstroemeria ihastuttaa herkällä kukinnollaan – rönsyilevää luonnollisuutta kukkakimppuihin sekä -asetelmiin

Inkalilja (Alstroemeria) on tuttu leikkokukka, joka tuo kukkakimppuihin sekä kukka-asetelmiin runsautta sekä rönsyilevää luonnollisuutta. Inkaliljan kukka on kaunis, perhosmainen ja muistuttaa hieman liljaa. Värivalikoima on todella laaja – aina hempeän sävyisistä kirkkaisiin väreihin, inkaliljoista löydät jokaiseen juhlaan varmasti sopivan ja oikean värisen lajikkeen. Inkaliljaa on saatavilla hyvin ympäri vuoden, joten voit suunnitella sitä juhliesi kukkakoristuksiin. Inkalilja on hyvä lisäkukka ja se onkin suosittu kukkakimppujen täydentäjä. Inkalilja on pitkän vartensa ansiosta näyttävä ja jos käytät sitä yksittäin, niin se tulee parhaiten esille kapeissa ja korkeissa maljakoissa. Inkalilja eli alstroemeria on todella kestävä, voit käyttää kauniita kukkia myös yksityiskohtana esimerkiksi kukkakoruissa sekä hiuskoristeissa.

Inkaliljaa on saatavana myös näyttävänä ruukkukukkana, joka sopii kesäkukaksi aurinkoiselle tai puolivarjoisalle terassille tai parvekkeelle. Inkalilja kukkii tauotta keväästä syyshalloihin asti, jos kuihtuneet kukat leikataan säännöllisesti. Kestää hyvin pientä sadetta, muutoin nautiskelee mielellään auringosta hieman suojaisammassa paikassa. Karaistuttuaan kestää jopa n. 5 asteen pakkasen.

On hyvä huomioida, että inkalilja on syötynä lievästi myrkyllinen.

Alstroemeria leikkokukkana

Viehkeä inkalilja eli alstroemeria ihastuttaa kukkasidontatöissä. Monikäyttöisyytensä sekä laajan värivalikoimansa ansiosta se sopii monenlaiseen sidontatyöhön, surukukista aina iloisiin kastejuhliin sekä herkkään ja kauniiseen morsiuskimppuun. Inkalilja on kestävä – oikein säilytettynä, viileässä, se pidättää nuppunsa melko pitkään kiinni. Huoneenlämpöön päästyään, kukat alkavat aueta nopeammin ja kukkien väriloistoa pääsee ihastelemaan. Täysin auennut inkaliljan kukka on todellinen kaunotar, lajikkeesta riippuen hempeä tai voimakas väri pienine yksityiskohtineen. Yksittäinen inkaliljan kukka on kestävä myös kukkakoruissa sekä hiuskoristeena erilaisissa juhlissa.

Näin saat alstroemerian kestämään:

  1. Käytä aina puhdasta ja riittävän suurta maljakkoa
  2. Laita maljakkoon huoneenlämpöistä vettä ja lisää joukkoon virkistepussi
  3. Käsittele oksat yksi kerrallaan ja leikkaa jokaisen oksan varresta pari senttiä pois. Tarkista myös, ettei varren alimpia lehtiä mene veteen, vaan poista ne tarvittaessa
  4. Sijoita maljakko varjoisaan ja vedottomaan paikkaan
  5. Vaihda maljakon vesi muutaman päivän välein, leikkaa samalla varsiin myös uuden imupinnat ja lisää virkistettä

Runsaskukkainen alstroemeria ruukkukukkana

Inkaliljaa (Alstroemeria) on saatavana myös ruukkukukkana. Suuressa ruukussa reheväkasvuinen inkalilja on melkoinen katseenvangitsija! Ruukkuihin kasvatettava inkalilja on matalakasvuisempi lajike, kuin leikkokukkana käytettävä. Ruukkuinkaliljaa kutsutaan myös nimellä prinsessalilja. Saatavana on useita eri värivaihtoehtoja. Usean kukkaverson ansiosta kasvu on rehevä ja pensasmainen.

Alstroemeria kukkii tauotta keväästä jopa syyshalloihin asti, mikäli hoidat sitä oikein ja poistat kuihtuneet kukat säännöllisesti. Karaistuttuaan kestää jopa viiden asteen pakkasen. Sijoita inkalilja terassille tai parvekkeelle aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle. Sietää pientä sadetta, mutta kaatosateen sattuessa, siirrä inkalilja suojaisammalle paikalle. Älä sijoita auringonpaahteeseen.

Kastele inkaliljaa säännöllisesti – kasvualusta on hyvä olla jatkuvasti kosteahko, muttei liian märkä. Lannoita miedolla kastelulannoitteella jokaisella kastelukerralla. Poista kukkineet kukat ja siemenkodat mielellään vetämällä, ei leikkaamalla, jotta inkalilja jaksaa kukkia. Viihtyisä kasvualusta inkaliljalle on ravinteikas sekä ilmava, esimerkiksi erikoismulta kesäkukille.

Kokeile inkaliljan eli prinsessaliljan talvetusta! Talveta viileässä paikassa, esimerkiksi kellarissa, suositeltu lämpötila talvetukseen on noin +2 astetta. Riittävän viileässä inkalilja pärjää ilman kastelua, mikäli talvetuspaikan lämpötila on lähempänä +10 astetta, anna sille vesitilkka silloin tällöin. Ennen viileään paikkaan siirtämistä on hyvä lopettaa lannoitus hyvissä ajoin, jotta inkaliljan juuret ehtivät valmistua lepokauteen. Nosta inkalilja kevään tullen sisälle esikasvatukseen ja aloita kastelu, siirrä ulos ilmojen lämmettyä.

Avainsanat: