Valitse sivu

Viherkasvit puhdistavat sisäilmaa

Viherkasvit eli huonekasvit – ilman puhdistajat ja kosteuttajat

Viherkasvit eli huonekasvit puhdistavat ja kosteuttavat huoneilmaa. Niillä on siis tehtävänään paljon muutakin, kuin tuoda sisustukseen kodikkuutta ja mielenkiintoa. Parhaimpia ilmanpuhdistajia ovat hyvinvoivat ja rehevät kasvit. Huoneilmassa voi leijailla monenlaista epäpuhtautta, ulkoilmasta voi kantautua sisätiloihin liikenteen päästöjä, siitepölyä sekä homeitiöitä.

Kasvit tuottavat happea ja kuluttavat hiilidioksidia. Viherkasveja sisältävässä huoneessa on n. 50-60 % vähemmän itiöitä ja bakteereja huoneilmassa, kuin sellaisessa huoneessa, jossa viherkasveja ei ole lainkaan. Formaldehydi on sisäilman yleisin myrkky. Sitä erittyy muun muassa vanerista, lastulevystä, liimoista, kankaista ja mattojen alustoista. Viherkasveilla voidaan parantaa merkittävästi huoneilmaa!

Parhaimmat huoneilmaa parantavat kasvit

Viirivehka, Spathiphyllum

Viirivehka on yksi suosituimmista viherkasveista ja se puhdistaa sisäilmaa tehokkaasti. Se on kaunis ja kestävä. Viirivehkalla on kauniit vihreät lehdet, kukinnot ovat ihastuttavan erikoiset ja valkoiset.

Hoito-ohjeet:

 • Valon tarve: Viirivehka viihtyy valoisassa sekä hajavalossa. Vältä suoraa auringonpaahdetta.
 • Kastelu: Säännöllinen. Kastellaan läpikotaisin, jonka jälkeen mullan annetaan kuivahtaa kevyesti. Suihkuttele kasvi noin kerran kuukaudessa.
 • Kasvupaikka: Huoneenlämpö.
 • Lannoitus: Laimea lannoitesekoitus kasvukaudella, keväästä syksyyn.
 • Lisäys: Jakamalla.

Viirivehka voidaan laittaa suojaruukkuun ilman pohjareikää, tai istuttaa altakastelu-ruukkuun. Mullaksi sopii tavallinen kukkamulta. Viirivehka selviää myös ilman multaa! Muodikkaasti juuret näkyville saat, kun karistelet ja peset mullat juurilta pois ja asettelet viirivehkan lasiseen maljakkoon tai ruukkuun, jossa on vettä. Vaihda vesi joka toinen viikko. Voit asetella maljakkoon myös esimerkiksi kiviä, jotta kasvi pysyy paremmin paikoillaan.

Kultapalmu, Dypsis lutescens

Kestävä ja rehevä palmukasvi, joka kosteuttaa huoneilmaa tehokkaasti. Kultapalmu kasvaa suureksi viherkasviksi, joten se kaipaa tilaa ympärilleen.

Hoito-ohjeet:

 • Valon tarve: Valoisa, puolivarjo. Vältä suoraa auringonpaahdetta.
 • Kastelu: Säännöllinen kastelu. Multa pitää olla tasaisen kostea ympäri vuoden. Talvikaudella mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa, mutta huolehdi ettei multa pääse kuivumaan kokonaan.
 • Kasvupaikka: Huoneenlämpö.
 • Lannoitus: Ympärivuotinen lannoitus, kahden viikon välein.

Kultapalmu vaatii hoitoa, mutta se palkitsee hoitajansa kosteuttamalla tehokkaasti huoneilmaa. Nuori palmu istutetaan vuosittain uuteen multaan, vanhemmalle palmulle riittää uudelleen istutus parin vuoden välein. Valitse istutuksen yhteydessä aina edellistä ruukkua hieman suurempi ruukku. Hyvällä hoidolla kultapalmu voi kasvaa jopa kaksi metriseksi! Varaa siis palmulle oma paikka, jossa sillä on tilaa hengittää. Kuluttaa paljon vettä, muista suihkutella!

Perhosorkidea, Phalaenopsis

Perhosorkidea rakastaa valoa, älä sijoita sitä varjoon. Se on todella kaunis kukkiessaan, mutta uudelleen kukittaminen vaatii omat konstinsa. Orkidea parantaa huoneilmaa.

Hoito-ohjeet:

 • Valon tarve: Suorastaan rakastaa kylpeä valossa, mutta ei siedä suoraa auringonpaahdetta.
 • Kastelu: Sietää melko hyvin kuivuutta, varastoi vettä paksuihin lehtiinsä. Kastelun tarpeen huomaa juurista, kuivunut juuri on hopeanharmaa ja hyvin kasteltu juuri on vihreä. Upotuskastele siis silloin, kun juuret ovat hopeanharmaita. Upotetaan kädenlämpöiseen veteen muutamaksi minuutiksi.
 • Kasvupaikka: Huoneenlämpö.
 • Lannoitus: Orkidea-lannoitteen ohjeen mukaisesti. Kukkivaa orkideaa ei tarvitse lannoittaa.

Orkidea tarvitsee ilmavan ja vettä läpäisevän kasvualustan. Kasvualustan on tarkoitus pitää orkidea pystyssä, se ei tarvitse mullan mukana tulevia ravinteita. Kasvualustaksi käy melkein mikä vain isorakeinen ja huonosti maatuva aines, esimerkiksi: kaarnanpalat, rahkasammal, turve, lekasora, lasikuulat. Vaihda kasvualusta, kun se alkaa olemaan liian tiivis.

Uudelleen kukkiminen saattaa viedä aikaa. Suotuisalla paikalla, ikkunan ääressä ja hyvällä hoidolla lannoituksella ja kastelulla, orkidea saattaa yllättää ja palkita hyvän hoitajan uudestaan kukkimalla.

Sulkasaniainen, Nephrolepis

Sulkasaniainen on trooppisten metsien helppohoitoinen kasvi. Sulkamaiset lehdet ovat vaaleanvihreät, pitkäruotiset ja liuskaiset. Sulkasaniainen tuo kosteutta huoneilmaan.

Hoito-ohjeet:

 • Valon tarve: Viihtyy vähemmässäkin valossa. Ei siedä auringonpaahdetta.
 • Kastelu: Säännöllinen kasteluväli, juuripaakku ei saa kuivua kokonaan. Pitää suihkuttelusta!
 • Kasvupaikka: Huoneenlämpö.
 • Lannoitus: Kasvukaudella, keväästä syksyyn. Kasteluveden mukana.

Sulkasaniainen pitää kosteasta ilmasta, muista suihkutella sitä usein. Silloin se haihduttaa huoneilmaan tehokkaasti kosteutta. Vaihda saniaiselle uusi multa joka kevät, ruukun voit vaihtaa, kun juuristo on ottanut vallan vanhassa ruukussa.

Reunustraakkipuu, Dracaena marginata

Reunustraakkipuun lehdet ovat pitkät ja kapeat, väriltään tummanvihreät, joissa on tummanpunertavat reunat. Reunustraakkipuu puhdistaa huoneilmasta tehokkaasti haitallisia aineita.

Hoito-ohjeet:

 • Valon tarve: Puolivarjoisa ja varjoisa paikka. Ei siedä suoraa auringonpaahdetta.
 • Kastelu: Niukka kastelu, pintamulta saa kuivua kastelujen välissä. Talviaikana kasteluväliä saa harventaa entisestään.
 • Kasvupaikka: Huoneenlämpö.
 • Lannoitus: Niukka lannoitus. Kasvukaudella keväästä syksyyn n. kerran kuukaudessa.

Reunustraakkipuun lehdet ovat lievästi myrkylliset, joten ota tämä huomioon, jos taloudessasi asustaa pieniä lapsia tai kotieläimiä. Etenkin kissoja nämä kapeat ja heinämäiset lehdet kiinnostavat. Voit lyhentää kasvia katkaisemalla latvan. Latvan voit hyödyntää kasvattamalla siitä uuden traakkipuun, laita latvapistokas vesilasiin juurtumaan. Kun pistokas on työntänyt esiin juuriston, voit istuttaa sen multaan. Katkaistun latvan tilalle kasvaa aikanaan uusia alkuja.

Limoviikuna, Ficus benjamina

Limoviikuna on suosittu huonekasvi, se muistuttaa ulkonäöltään meidän suomalaisten suosimaa pihakoivua. Limoviikuna tarvitsee hieman enemmän hoitoa, mutta palkitsee kyllä hoitajansa parantamalla huoneilmaa.

Hoito-ohjeet:

 • Valon tarve: Rakastaa valoa, sijoita se ikkunan läheisyyteen.
 • Kastelu: Säännöllinen kastelu, noin viikon välein.
 • Kasvupaikka: Huoneenlämpö.
 • Lannoitus: Kasvukaudella, keväästä syksyyn muutaman viikon välein.

Limoviikuna on herkkä kasvi, se saattaa reagoida esimerkiksi kasvupaikan vaihtoon tiputtamalla lehtiä. Se kuitenkin innostuu kasvattamaan lehdet uudestaan kasvukauden alettua keväällä. Limoviikuna on yksi eniten allergisoivista kasveista, tämä kannattaa ottaa huomioon, mikäli perheessä on allergikkoja tai astmaatikkoja.

Avainsanat: