Valitse sivu

Viljelylaatikot – kasvata omia kesäherkkuja!

Rakenna omiin tarpeiseesi sopiva viljelylaatikko

Viljelylaatikoissa voi kasvattaa lähes mitä tahansa kesäherkkuja: yrttejä, vihanneksia tai vaikka makeita mansikoita. Helppohoitoinen ja hyvännäköinen viljelylaatikko tuo kivaa kesämieltä ja puuhaa koko perheelle! Viljelylaatikon koko määräytyy omien tarpeiden mukaan; pienestäkin yrttitarhasta saa makuja lautaselle, suuremmasta laatikosta löytyy napsittavaa jokaiseen kokkailuhetkeen. Laatikko sopii niin suurelle pihalle kuin pienemmällekin terassille tai parvekkeelle.

Viljelylaatikon voi sävyttää talon tai terassin värimaailmaan sopivaksi. Siihen löytyy myrkyttömiä puunsuoja-aineita. Näin pihasta ja sinne perustetuista viljelylaatikoista saadaan kaunis kokonaisuus.
Viljelylaatikoissa voi kasvattaa monipuolisesti erilaisia kesäherkkuja. Oman sadon kerääminen on antoisaa ja palkitsevaa.

Viljelylaatikon perustaminen

Viljelylaatikon perustaminen on helppoa. Voit nikkaroida laatikon itse tai ostaa valmiina myytävät lavakaulukset. Lavakaulukset on kulmista metallilla vahvistettuja puukehikkoja, joista kasvulaatikko on helppo rakentaa. Yhdestä kehikosta teet sopivan alustan esimerkiksi yrteille, kaksi kehikkoa päällekkäin on sopiva esimerkiksi perunoille. Viljelylaatikon voit perustaa myös kierrätysmateriaaleista: puupöllit, tiilet, luonnonkivet tai esimerkiksi vanha kaivonrengas sopivat mainiosti kasvatuslaatikon reunamiksi.

Kasvualustaksi viljelylaatikkoon sopii hyvä, peruslannoitettu ja kalkittu multa. Kasvit vaativat paljon uutta hyvää multaa viihtyäkseen. Yleisohje mullan syvyydeksi on noin 30 cm. Isokasvuiset kasvit, kuten monivuotinen raparperi, tarvitsevat multaa enemmän. Voit istuttaa ja kylvää hyötykasvit siemenestä tai ostaa valmiiksi esikasvatettuja kasveja kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä.

  • Perusta viljelylaatikko pihan valoisalle tai puolivarjoisalle paikalle, vältä paahteisinta paikkaa
  • Kokoa tai rakenna laatikko (jos perustat laatikon nurmikon päälle, kitke rikkaruohot ja tasoittele hieman maata)
  • Levitä laatikon pohjalle sanomalehtiä, nämä estävät nurmikon ja rikkaruohojen kasvun
  • Kastele sanomalehdet ja lisää runsaasti tuoretta multaa
  • Kastele multa
  • Suunnittele hyötykasvien paikat
  • Kylvä ja istuta!

Avainsanat: