Valitse sivu

Viljelylaatikot

Viljelylaatikoihin hyötykasveja – kasvata omia kesäherkkuja!

Viljelylaatikoissa eli istutus- ja kasvatuslaatikoissa voit kasvattaa lähes mitä tahansa kesäherkkuja: yrttejä, vihanneksia tai vaikka makeita mansikoita. Valitse laatikkoon kasvatettavaksi sellaisia kasveja, joista pidät ja joiden sato tulee käyttöön. Helppohoitoinen ja hyvännäköinen viljelylaatikko tuo kivaa kesämieltä ja puuhaa koko perheelle! Viljelylaatikon koko määräytyy omien tarpeiden mukaan, pienestäkin yrttitarhasta saa makuja lautaselle – suuremmasta laatikosta löytyy napsittavaa jokaiseen kokkailuhetkeen! Viljelylaatikko sopii niin suurelle pihalle ja puutarhaan, kuin pienemmällekin terassille tai parvekkeelle.

Yrttien ja vihannesten viljely on nykyään hyvin suosittua. Pihoilta, terasseilta sekä parvekkeilta voi löytyä hyvinkin monenlaisia viljelylaatikoita, osa on tehty itse ja osa ostettu valmiina myymälästä.

Viljelylaatikon voi sävyttää talon tai terassin värimaailmaan sopivaksi. Siihen löytyy myrkyttömiä puunsuoja-aineita. Näin pihasta ja sinne perustetuista viljelylaatikoista saadaan kaunis kokonaisuus.

Tee viljelylaatikosta persoonallinen – juuri omiin tarpeisiin sopiva!

Viljelylaatikon perustaminen

Viljelylaatikon perustaminen on helppoa. Voit nikkaroida laatikon itse tai ostaa valmiina myytävät lavakaulukset. Lavakaulukset on kulmista metallilla vahvistettuja puukehikkoja, joista kasvulaatikko on helppo rakentaa – yhdestä kehikosta teet sopivan alustan esimerkiksi yrteille, kaksi kehikkoa päällekkäin on sopiva esimerkiksi perunoille. Viljelylaatikon voit perustaa myös kierrätysmateriaaleista: puupöllit, tiilet, luonnonkivet tai esimerkiksi vanha kaivonrengas sopivat mainiosti kasvatuslaatikon reunamiksi.

Kasvualustaksi viljelylaatikkoon sopii hyvä, peruslannoitettu ja kalkittu multa. Kasvit vaativat paljon uutta hyvää multaa viihtyäkseen. Yleisohje mullan syvyydeksi on 30 cm. Isokasvuiset, kuten monivuotinen raparperi, tarvitsee multaa enemmän. Voit istuttaa ja kylvää hyötykasvit siemenestä tai ostaa valmiksi esikasvatettuja kasveja kukkakaupoista sekä puutarhamyymälöistä. Sijoita laatikot lähelle grillauspaikkaa tai keittiön ovea – siten yrttejä ja vihanneksia on helppo hakea, kun valmistaa ruokaa.

  • Perusta viljelylaatikko pihan valoisalle tai puolivarjoisalle paikalle, vältä paahteisinta paikkaa
  • Kokoa tai rakenna laatikko (mikäli perustat laatikon nurmikon päälle, kitke rikkaruohot ja tasoittele hieman maata)
  • Levitä laatikon pohjalle sanomalehtiä, nämä estävät nurmikon ja rikkaruohojen kasvun
  • Kastele sanomalehdet ja lisää runsaasti tuoretta multaa
  • Kastele multa
  • Suunnittele hyötykasvien paikat
  • Kylvä ja istuta!

Taideteos Tervahauta – Elina Lind

Betonimuurikivestä tehty viljelylaatikko.

Avainsanat: