Puutarhan hoitaminen ympäristöystävällisesti on palkitsevaa sekä ihmisille että luonnon monimuotoisuudelle – eikä se vaadi suurta panostusta.
Ekologinen puutarha on monimuotoinen kasvien ja eläinten paratiisi. Monimuotoisuuden lisääminen ja ylläpitäminen on yllättävän helppoa, ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Ota ensiaskel ympäristöystävälliseen puutarhanhoitoon, ja nappaa talteen nämä viisi vinkkiä!
Suosi pölyttäjien suosikkikasveja
Hyönteiskato huolestuttaa monia kotipuutarhureita: jos ei ole pölyttäjiä, ei ole myöskään satoa. Pörriäisten paratiisi syntyy istuttamalla puutarhaan niiden suosimia kasveja. Hyviä perennoja pölyttäjille ovat esimerkiksi valtikkanauhus ja kaunopunahattu. Unohda pitkälle jalostetut lajikkeet ja suosi maatiaislajeja. Tilaa kannattaa jättää myös kotimaisille luonnonkukille.
Kasvata kukkaniitty
Niityt ja kedot ovat häviämässä, ja samalla luonnon monimuotoisuus on kokenut kovan kolauksen. Tasaiseksi leikattu nurmikko ei ole monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto. Perustamalla puutarhaasi kukkaniityn autat useita eri kotimaisia lajeja selviytymään.
Kukkaniityn kasvupaikka
Kukkaniitty perustetaan karuun ja vähäravinteiseen maahan. Liian ravinteikkaassa maassa vahvemmat lajit syrjäyttävät niittykasvit. Nurmikon korvaaminen niityllä vaati enemmän työtä: maa täytyy kuoria, jotta rikkaruohot eivät tukahduttaisi niittykasvien siemeniä.
Kylvö
Suosi kotimaisia kasveja. Puutarhamyymälöistä voi ostaa valmiita siemensekoituksia, ja rauhoittamattomista luonnonkukista voi kerätä siemeniä myös itse. Älä kylvä vieraslajeja, kuten jättipalsamia tai komealupiinia. Kun olosuhteet ovat suotuisat, saatat huomata niityssäsi lajeja, joita et ole sille kylvänyt – maaperä kätkee sisäänsä aarteita monien vuosien ajaksi.
Pidä kylvöhetkellä huoli riittävästä kosteudesta. Suomalaiset luonnonkukat ovat sopeutuneet kylmään talveen, joten siemenet olisi hyvä kylvää syksyllä. Myös kevätkylvö onnistuu. Siemenet sekoitetaan hiekkaan ja ripotellaan maahan. Siemeniä ei tarvitse peittää.
Kukkaniityn hoito
Niitty niitetään kun kasvit ovat kypsyttäneet siemenensä. Niittojäte jätetään hetkeksi maahan kylväytymisen varmistamiseksi. Se kerätään kuitenkin pois ennen maatumista, jotta maasta ei tulisi liian ravinteikasta.
Kierrätä jätteet
Kompostoimalla keittiön ja puutarhan jätteet saat ravinteikasta multaa. Bokashin ja multatehtaan avulla ruokajätteen voi kompostoida jopa kerrostaloasunnossa. Perennojen versot voi jättää talveksi paikoilleen, sillä ne maatuvat lumen alla – näin kasvi saa ravinteita omasta edellisvuoden kasvustaan.
Kierrättää voi myös muilla tavoilla. Ota esimerkiksi hyötykäyttöön vanhat ruukut ja astiat, käytä vanhat jäätelötikut nimilappuina siemenkylvössä ja loihdi rikkinäisestä mattopiiskasta kehikko köynnöksille.
Lue myös: Kierrätysvinkit puutarhaan
Kerää sadevesi talteen
Luonto ja rahapussi kiittävät, kun käytät puutarhakasvien kasteluun sadevettä. Katolta valuvan veden voi kerätä saaveihin, joista vesi on helppo napata kastelukannuun. Voit käyttää kasteluun myös sulamisvettä sekä järvien ja lammikoiden vettä.
Torju luonnonmukaisesti
Tuholaisilta ei voi välttyä. Luonnon oma karsina ja monimuotoisuus kannattaa hyväksyä. Kaikkea ei välttämättä tarvitse torjua, ja usein oma asennemuutos auttaa ottamaan puutarhanhoidon rennommin. Rikkaruohot kannattaa kitkeä käsin. Monimuotoisessa puutarhassa vallitsee luonnon oma tasapaino.