Valitse sivu

4 vinkkiä orvokki-istutuksiin – katso kuvat ja inspiroidu!

Sievästi kukkivat orvokit ovat varma kevään merkki. Nyt on aika upottaa sormet multaan – poimi ideat orvokki-istutuksiin ja loihdi omalle terassille tai parvekkeelle keväinen kukkakeidas!

Orvokit ovat kevään ylivoimaisia suosikkeja. Pienikukkainen sarviorvokki hurmaa sievillä kukillaan, kun taas tarhaorvokit kukat ovat suurempia ja näyttävämpiä. Laajasta värivalikoimasta löytyy lempiväri lähes jokaiselle – jopa niille, jotka pitävät mustasta.

Orvokki-istutukset tuovat kevään pihalle, terassille ja parvekkeelle. Ihastuttavina orvokeissa on niiden kestävyys: ne eivät kavahda pieniä pakkasia, ja ne ponnahtavat nopeasti takaisin pystyyn pienten vastoinkäymisten jälkeen.

Sipulikukkien kaveri

Orvokit sopivat kauniisti yhteen muiden kevään suosikkikukkien kanssa. Kehystä korkeammat sipulikukat matalakasvuisilla orvokeilla. Hyasintti tunnetaan perinteisenä joulukukkana, mutta keväisin se verhoutuu sitruunankeltaiseen pukuun. Pienikukkainen helmililja on suloinen pari herkille orvokeille.

Sekä orvokit että sipulikukat kestävät pieniä pakkasia. Myös istutuksen viimeistelyyn käytetty sammal viihtyy viileässä. Sipulikukkien vedentarve on vähäisempi kuin orvokeilla, mutta ne kestävät paremmin pakkasia jos mullan pitää hieman kosteampana.

Orvokit erilaisissa astioissa

Jos kaapeissasi lojuu sekalaisia kippoja ja kuppeja, nyt on aika ottaa ne hyötykäyttöön! Orvokkien astiaksi sopii esimerkiksi sinkkiämpärit eri koossa, pieni kastelukannu ja kaikki hieman kuluneet ja ajan saatossa kulahtaneet astiat. Kokeilemisen arvoisia ovat myös säilykepurkit, vanhat leivontakulhot sekä kakkuvuoat. Kokeile rohkeasti erilaisia astioita ja luo näyttävä kokonaisuus asettelemalla sekalaisiin kippoihin ja kuppeihin istutetut orvokit pöytäkattauksen keskelle.

Orvokkien kevätpesä

Risuilla ja sammaleella saadaan istutukseen luonnollista rouheutta. Kiepauta rento kranssi risuista ja asettele se istutuksen reunoille. Viimeistele multapinta sammaleella tai jäkälällä. Rustiikkinen orvokkien kevätpesä sopii kauniisti terassille tai parvekkeelle.

Kontrastit tuovat mielenkiintoa

Tiesitkö, että orvokkia on saatavilla lähes mustana? Tumman ja valkoisen liitto on tyylikäs ja skandinaavinen. Mustavalkoisen ystävälle tummat ja valkoiset orvokit mahdollistavat lempivärien levittämisen myös terassille ja parvekkeelle. Istuta ne yksikseen tai yhdessä isompaan ruukkuun. Kysy tummien orvokkien saatavuutta puutarhamyymälästä tai lähimmältä kukkakauppiaaltasi.


Orvokkien istutus ja hoito

  • Orvokit viihtyvät aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. Liian lämpimässä orvokit nuokahtavat herkästi.
  • Orvokit selviävät jopa viiden asteen pakkasista, joten voit huoletta istuttaa ne terassille tai parvekkeelle, vaikka pieniä yöpakkasia olisi vielä lupailtu.

  • Kasvualusta saa kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä.

  • Lannoita noin kerran viikossa kasteluveden mukana, tai laita mullan sekaan pitkävaikutteista lannoitetta.

  • Nypi kuihtuneet kukat.

  • Venähtäneet orvokit voidaan leikata alas, jolloin ne innostuvat parissa viikossa kukkimaan uudelleen.
Avainsanat: