Valitse sivu

Hautajaiskukat

Etusivu 9 Vinkit 9 Hautajaiskukat

Kukat ovat läsnä myös surun kohdatessa. Millaiset kukat hautajaisiin kuuluu valita?

Hautajaiskukilla viestitään kunnioitusta poismennyttä ja omaisia kohtaan. Ne ovat kaunis ja perinteinen tapa muistaa niitä, jotka eivät enää ole keskuudessamme. Kukat ovat osa surutyötä ja viimeinen jäähyväinen vainajalle.

Poismenneen muistamiseen voidaan valita hautalaite, hautakimppu tai esimerkiksi yksittäinen ruusu. Yhteisen muistamisen voi viedä myös isommalla joukolla, kuten perheen kesken.

Kukkia valitessa otetaan huomioon omaisten ja vainajan toiveet.

 

Mitkä kukat sopivat hautajaisiin?

Valkolilja, iiris, kalla, krysanteemi ja ruusu ovat perinteisiä surukukkia. Kaikki leikkokukat kuitenkin sopivat viimeiselle matkalle, ja usein hautajaiskukat valitaankin juuri vainajan mieltymysten mukaan.

Jos vainajan tai omaisten toiveet eivät ole tiedossa, on hyvä turvautua perinteisiin vaihtoehtoihin ja hillittyyn värimaailmaan.

Hautalaite vai hautakimppu?

Hautalaitteita ja -kimppuja ja niihin liitettyä jäähyväistervehdystä käytetään vainajan muistamiseen.

Hautalaite tehdään kukkasieneen, jossa on kahva laitteen kantamista varten. Muodossa on alueellisia eroja, mutta tavallisesti hautalaitteet ovat pisaranmallisia.

Hautakimppujen suosio on kasvussa, sillä ne ovat ekologisempia ja kokonaan maatuvia vaihtoehtoja hautalaitteille. Kimput ovat tavallisesti myös edullisempia.

Muistamiseksi voidaan valita myös hautaseppele, jonka pyöreä muoto symboloi auringon ikuista kulkua ja sielun katoamattomuutta. Rakkaan muistamiseen voidaan käyttää myös sydämenmuotoista seppelettä.

Yksittäisten kukkien suosio kasvaa

Yksi kukka on varsinkin uurnauksissa yleistynyt tapa muistaa vainajaa. Tapa sopii myös erinomaisesti lapsille, jotka vasta opettelevat hautajaistapoja.

Omaiset voivat toivoa, että hautajaisiin tuotaisiin hautalaitteiden ja -kimppujen sijaan vain yksi kukka. Kukaksi valitaan tavallisesti ruusu, mutta myös muut suurikukkaiset leikkokukat sopivat yksittäiseksi muistokukaksi.

Kun arkku on laskettu hautaan, sen päälle voidaan pudottaa yksittäisiä kukkia ennen haudan peittämistä.

Värssyt ja muistolauseet

Muistokukkiin on tapana liittää kortti tai nauha, johon floristi tekstaa haluamasi jäähyväistervehdyksen. Kortin tai nauhan tärkein osa on omistusosa eli ketä muistetaan ja kuka/ketkä muistavat.

Omistusosan lisäksi voidaan kirjoittaa myös värssy. Värssyt ovat yleensä tekstilainauksia raamatusta ja runoista tai vaikka itse kirjoitettu jäähyväistervehdys.

Kukat arkulle tai uurnalle

Arkkulaite kiinnitetään arkkuun kappelissa ennen siunausta tai saattohetkeä. Arkkulaitteen kukat valitaan usein kuvastamaan vainajan mieltymyksiä tai luonnetta. Perinteisen kukkasieneen tehdyn laitteen vaihtoehtona on erilaisia köynnöksiä, koko arkun mittaisia koristeita tai kauniisti laskeutuvia kimppuja.

Uurnakoriste on yleensä kevyt uurnan kiertävä kranssi tai köynnös. Koristeessa otetaan huomioon uurnan muoto ja väri, jotta  kokonaisuudesta saadaan harmoninen ja kaunis.

Muistotilaisuuden kukat

Siunaustilaisuuden jälkeen vainajan läheiset ja ystävät kokoontuvat muistotilaisuuteen. Pääsääntöisesti muistotilaisuudessa tarjotaan ruoka, jälkiruoka sekä kahvi tai tee. Omaiset voivat halutessaan kukittaa tarjoilu- ja kahvipöydät.

Muistopöydälle asetetaan kynttilöitä, kuva vainajasta sekä kukkakimppu, asetelma tai yksittäinen kukka.

Hautajaiskukat helposti eKukka.fi-verkkokaupoista

Hautajaiskukkien tilaaminen verkkokaupasta yleistyy. Etsi sopiva kukkakauppa ekukka.fi-hakupalvelusta ja tee tilaus suoraan kauppiaalta.

Tilaaminen on helppoa ja vaivatonta, sillä voit tehdä sen oman kodin rauhassa yhdessä läheistesi kanssa. Valitse sopivat kukat ja hautalaitteen tai -kimpun hinta. Hautakukkien hinnat vaihtelevat kauppakohtaisesti.

Useat kauppiaat toimittavat tilauksesi suoraan kirkkoon tai kappeliin. Näin säästät aikaa ja vaivaa. Halutessasi voit myös noutaa kukat kukkakaupasta.