Valitse sivu

Millainen kukkalaite hautajaisiin?

Etusivu 9 Vinkit 9 Hautajaiskukat

Kukkavihko, kukkalaite vai hautajaiskukat?

Hautajaiskukilla on monia eri nimiä. Kukkalaite, surulaite tai kukkavihko tarkoittavat samaa. Perinteisesti Suomessa on viety kukkia hautajaisiin joko hautakimpun tai isomman hautalaitteen muodossa. Isompi laite sidotaan kukkasieneen ja on yleensä hieman kalliimpi. Hautajaiskukkien hinta riippuu kukkien määrästä ja käytettävistä kukista.

Siunaustilaisuuden kukat

Hautajaisissa kukkien avulla viestitetään kunnioitusta poismennyttä sekä omaisia kohtaan. Muistotilaisuuden kukat valitaan kunnioittamaan vainajaa. Se mitä kukkia hautajaisiin valitaan on jäähyväisten jättäjän valinta. Kukkalaitteilla kuvataan viimeisiä terveisiä ja jäähyväisiä vainajalle. Hautajaiskukat tuovat oman tärkeän merkityksen hautajaisiin sekä muistotilaisuuteen. Yleisimmin hautajaisiin valitaan hautalaite, hautakimppu tai seppele. Yksittäinen kukka on myös kaunis muistaminen, tähän voi valita vainajan suosikkikukan tai esimerkiksi ruusun.

Kukkalaite on suosituin hautajaiskukka

Kukkalaite on yleisimmin hautajaisissa käytetty kukka-asetelma. Kukkalaite tehdään kukkasieneen, jossa on kahva laitteen kantamista varten. Kukkalaitteen muoto on yleensä pisaranmallinen, mutta muodot voivat vaihdella pisarasta pyöreään ja niiden koossa ja korkeudessa on alueellisia eroja. Kukat voi katsoa ja tilata esimerkiksi eKukka.fi sivuilta löytyvistä verkkokaupoista. Verkkokaupoista löydät selkeät kuvat ja voit valita sellaisen kukkavihkon, joka sopii hautajaistilaisuuteen.

 

Hautajaisiin sopivat kukat?

Perinteisten kukkien kuten ruusun, neilikan, krysanteemin sekä eustoman lisäksi leikkokukkavalikoimasta löytyy paljon vaihtoehtoja. Erilaisilla leikkovihreillä surulaitteeseen saadaan persoonallisuutta. Kukkalaitteen kruunaa kauniista, leveästä koristenauhasta tehty rusetti, johon kiinnitetään kortti, jossa lukee jäähyväistervehdys. Kortille vaihtoehtona toimii nauha. Hautavihkon nauhat ovat arvokkaan näköiset verrattuna korttiin. Hautajaiskukkien teksti kannattaa miettiä tilaisuuteen sopivaksi ja ytimekkääksi. Viimeiset tervehdykset on hyvä harkita huolella.

Hautajaisiin kimppu vai kukkalaite?

Hautajaiskimppu on hautalaitteen ohella käytetyimpiä siunaustilaisuuden kukkia. Hautakimpun muoto on hyvin samankaltainen kuin kukkalaitteella –  pisara tai pyöreä. Perinteinen hautakimppu on kaunis ja näyttävä, taitavalle floristille voit antaa myös vapaat kädet kimpun tekoon. Kimppu voidaan tehdä myös vähemmistä kukista tai sitoa se rennompaan muotoon. Hautakimpuissa saa näkyä personallisuus. Hautajaisiin sopivan kimpun viimeistelee leveästä koristenauhasta tehty rusetti, johon kiinnitetään kortti jäähyväistervehdyksellä. Hautakimppujen suosio on kasvussa, sillä se on ekologinen vaihtoehto surulaitteen rinnalle. Kimpun voi laittaa maatuviin jätteisiin.

Kukkaseppele on kunnianosoitus viimeiselle matkalle

Hautaseppele on renkaan muotoinen surusidontatyö. Hautajaisseppeleellä on pitkä historia ja se on arvokas tapa kunnioittaa vainajaa. Toteutustapoja on useita. Kukkaseppeleiden käyttö on vähentynyt, sillä kukkalaite ja kukkakimppu ovat syrjäyttäneet tämän kukkasidontatyön. Osaltaan tätä selittää perinteiden muuttuminen ja se, että hautaseppele on iso ja suuritöinen, ja useimmiten kalliimpi vaihtoehto kuin hautalaite tai hautakimppu. Seppelepohja on yleensä päällystetty lehdillä tai havuilla ja se voidaan koristellaan eri tavoin kukilla. Kukkaseppeleen pyöreä muoto symboloi auringon ikuista kulkua, sielun katoamattomuutta sekä ikuista elämää. Hautaseppeleeseen voi liittää myös muistosanat tekstattuna kauniiseen seppelenauhaan. 

Symbolinen kukkatervehdys

Yksittäinen kukka on symbolinen lisä esimerkiksi viimeiseksi tervehdykseksi hautaan. Yksi kukka, esimerkiksi ruusu tai miekkalilja, on tyylikäs tapa muistaa vainajaa. Tämä sopii myös erinomaisesti lapsille, jotka vasta opettelevat hautajaistapoja. Ruusu on yleisimmin käytetty yksittäisenä kukkana, mutta leikkokukkavalikoima on laaja ja mikään leikkokukka ei ole pois suljettu vaihtoehto.

Teksti hautajaiskukkiin

Hautakukkiin on tapana liittää kortti tai nauha, johon floristi tekstaa kauniisti haluamasi jäähyväistervehdyksen. Kortin tai nauhan tärkein osa on omistusosa eli ketä muistetaan ja kuka/ketkä muistavat. Omistusosan lisäksi laitetaan värssy. Värssyt ovat yleensä tekstilainauksia raamatusta, runoista tai vaikka itse kirjoitettu jäähyväistervehdys.

Hautaan jätettävät kukat

Kun arkku on laskettu hautaan, sen päälle voidaan pudottaa yksittäisiä kukkia ennen haudan peittämistä. Yleisimmin käytetään leikkoruusua eri väreissä, mutta leikkokukkien valikoima on runsas, ja kukaksi voidaan valita esimerkiksi vainajan lempikukka tai jokin muu kaunis ja herkkä kukka, joka sopii hautajaisten kukkateemaan. Toki yksittäisen kukan voi ottaa myös kukkalaitteesta tai kimpusta ja jättää se viimeiseksi tervehdykseksi. Kun arkku on laskettu hautaan, niin saattueväen hautajaiskukat asetetaan haudan päälle asetettavan kannen ylle ja vierelle.

Kukkalaite arkulle eli arkkulaite

Kukkalaite arkun päälle valitaan huolella. Arkkulaite kiinnitetään arkkuun kappelissa ennen siunausta tai saattohetkeä. Se kiinnitetään arkkuun yleensä pienillä nauloilla. Kukkalaite, joka tulee arkun päälle kuvastaa vainajaa ja siinä voidaan käyttää luovuutta. Kun arkkulaitteen väritoiveet ja kukat on päätetty, niin voit antaa floristille vapauden luoda laitteesta upean. Näin saat arkkukukista juuri sellaisen, kuin haluat ja taatusti kauniin koristeen arkun päälle. Vaihtoehtoja on paljon, perinteisen kukkasieneen tehdyn koristeen lisäksi myös erilaisia köynnöksiä, koko arkun mittaisia koristeita tai kauniisti laskeutuvia kimppuja. Muista kertoa floristille arkun malli, väri ja materiaali sekä mahdolliset koristeaiheet, niin arkkulaitteen kukkien suunnittelu on helpompaa.

Kukkalaite uurnalle

Uurnakoristeen lähtökohtana on uurna, jonka pitää koristelusta huolimatta pysyä pääasiana. Koriste on yleensä joko kevyt uurnan kiertävä kranssi tai uurnan päältä roikkuva köynnös. Koristeessa otetaan huomioon uurnan muoto ja väri, jotta  kokonaisuudesta saadaan harmoninen ja kaunis. Uurnakoristeessa voidaan ottaa huomioon vainajan suosikkikukat. Taitavalla floristilla on varmasti paljon ideoita ja vaihtoehtoja uurnakoristeeseen, joten kysy rohkeasti neuvoa!

Muistotilaisuuden kukat

Siunaustilaisuuden jälkeen vainajan läheiset ja ystävät kokoontuvat muistotilaisuuteen. Pääsääntöisesti muistotilaisuudessa tarjotaan ruoka, jälkiruoka sekä kahvi tai tee. Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ja luetaan adressit. Kauniit ja yksilölliset kukka-asetelmat sekä kimput muistotilaisuuteen on hyvä tilata floristilta hyvissä ajoin. Voitte suunnitella kukkakoristeet yhdessä ja voit esittää floristille kukkatoivomuksia. Voit myös kysyä kukkien toimituksesta muistotilaisuuteen, apukädet ovat varmasti tervetulleita surujuhlan keskellä. Muistotilaisuuden kukat kannattaa suunnitella niin, että ne ovat yhteneväiset sekä samoista tai saman tyylisistä kukista valmistetut. Näin saat muistotilaisuudesta tyylikkään ja näyttävän.

Kukat tarjoilupöytään

Kaunis ja näyttävä kukka-asetelma tai suuri kimppu tuo viimeisen silauksen tarjoilupöytään. Voit viedä floristille esimerkiksi vainajan lempimaljakon tai -astian, johon haluat kukka-asetelman tehtävän. Voit myös kysyä kukkakauppiaaltasi vuokralla olevista asetelma-astioista. Useimmilla kukkakaupoilla on tarjolla erikokoisia ja näköisiä vuokra-astioita.

Surutilaisuuden kukat

Hautajaisvieraiden ihailtavaksi voi laittaa kahvipöytiin pienet kukka-asetelmat. Kun tilaat kukkakaupasta pieniä asetelmia pöytiin, floristilla on valmiita asetelma-astioita tarjolla. Ne yleensä lasketaan asetelman hintaan valmiiksi. Pöytäasetelmat voivat olla muodoltaan minkä muotoisia tahansa, yleisimmin käytetyt muodot ovat pyöreä sekä pitkänmallinen. Esimerkiksi muratilla saadaan pieneen asetelmaan kokoa, ja muratti saa asettua pöydälle vapaasti.

Muistopöydän kukat kuvan viereen

Muistopöydälle asetetaan valkoinen liina, kynttilöitä, vainajasta kuva sekä kukkakimppu maljakossa tai vaihtoehtoisesti kukka-asetelma. Tämä kukkakoriste voi olla erilainen, räätälöity juuri esimerkiksi vainajan lempikukista. Kuvan viereen voi laittaa myös yhden kukan maljakossa. Yksi kukka on herkkä ja kaunis, juuri sellainen kun muistotilaisuudenkin toivotaan olevan.

Hautajaiskukat helposti eKukka.fi verkkokaupasta

 

Hautajaiskukkien tilaaminen verkkokaupasta yleistyy. Kukkavihkon tai kukkalaitteen voit kätevästi tilata suoraan kauppiaalta. Etsi sopiva kukkakauppa ekukka.fi hakupalvelusta ja tee tilaus suoraan kauppiaalta. Tilaaminen on helppoa ja vaivatonta, koska voit tehdä sen rauhassa yhdessä läheistesi kanssa. Valitse sopivat kukat ja päätä  kukkalaitteen tai kukkavihkon hinta. Kukkavihkojen hinnat vaihtelevat kauppakohtaisesti. Useat kauppiaat toimittavat tilauksesi suoraan kirkkoon tai kappeliin. Näin säästät aikaa ja vaivaa. Halutessasi voit noutaa kukat omasta kukkakaupasta. Muistokukat on kaunis ja perinteinen tapa muistaa niitä, jotka eivät enää ole keskuudessamme.

Jaa vinkki ystävillesi