Valitse sivu

Hautajaiskukat

Etusivu 9 Vinkit 9 Hautajaiskukat

Millaiset kukat hautajaisiin?

Hautajaiskukilla on monia eri nimiä. Kukkalaite, hautalaite tai kukkavihko tarkoittavat samaa. Perinteisesti Suomessa on viety kukkia hautajaisiin joko hautakimpun tai isomman hautalaitteen muodossa. Isompi laite sidotaan kukkasieneen, ja se on yleensä hieman kalliimpi. Hautajaiskukkien hinta riippuu kukkien määrästä ja käytettävistä kukista.

Kukkien avulla viestitetään kunnioitusta poismennyttä sekä omaisia kohtaan. Se, mitä kukkia hautajaisiin valitaan, on jäähyväisten jättäjän valinta. Hautakimpuilla ja -laitteilla kuvataan viimeisiä terveisiä ja jäähyväisiä vainajalle.

Hautajaiskukat tuovat oman tärkeän merkityksen hautajaisiin ja muistotilaisuuteen. Yleisimmin hautajaisiin valitaan hautalaite, hautakimppu tai seppele. Myös yksittäinen kukka on kaunis muistaminen.

 

Hautalaite on suosituin muistaminen

Hautalaite on yleisimmin hautajaisissa käytetty kukka-asetelma. Hautalaite tehdään kukkasieneen, jossa on kahva laitteen kantamista varten. Hautalaitteen muoto on yleensä pisaranmallinen, mutta muodot voivat vaihdella pisarasta pyöreään. Koossa ja korkeudessa on alueellisia eroja. Kukat voit tilata esimerkiksi eKukka-verkkokaupoista. Verkkokaupoista voit valita juuri sellaisen hautalaitteen, joka sopii hautajaistilaisuuteen.

 

Hautajaisiin sopivat kukat?

Perinteisten kukkien kuten ruusun, neilikan, krysanteemin sekä eustoman lisäksi leikkokukista löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja hautajaiskukiksi. Hautalaitteen tai -kimpun kruunaa kauniista, leveästä koristenauhasta tehty rusetti, johon kiinnitetään kortti jäähyväistervehdyksellä. Kortille vaihtoehtona toimii surunauha. Kortin tai nauhan muistosanat kannattaa miettiä tilaisuuteen sopivaksi ja ytimekkääksi. Viimeiset tervehdykset ja värssyt on hyvä harkita huolella.

Hautakimppu hautalaitteen tilalla

Hautajaiskimput ovat hautalaitteiden ohella käytetyimpiä siunaustilaisuuden muistokukkia. Hautakimpun muoto on hyvin samankaltainen kuin hautalaitteella. Perinteinen hautakimppu on kaunis ja näyttävä, ja taitavalle floristille voi antaa myös vapaat kädet kimpun tekoon. Kimppu voidaan tehdä myös vähemmistä kukista, tai se voidaan sitoa rennompaan muotoon. Hautakimpuissa saa näkyä personallisuus. Hautakimppujen suosio on kasvussa, sillä ne ovat ekologinen vaihtoehto hautalaitteen rinnalle. Kimpun voi laittaa maatuviin jätteisiin.

Kukkaseppele on kunnianosoitus viimeiselle matkalle

Hautaseppele on renkaan muotoinen surusidontatyö. Hautajaisseppeleellä on pitkä historia, ja se on arvokas tapa kunnioittaa vainajaa. Seppeleiden suosio on kuitenkin vähentynyt. Osaltaan tätä selittää perinteiden muuttuminen ja se, että hautaseppele on iso ja suuritöinen, ja useimmiten kalliimpi vaihtoehto kuin hautalaite tai hautakimppu. Seppelepohja on yleensä päällystetty lehdillä tai havuilla, ja se voidaan kukittaa eri tavoin. Kukkaseppeleen pyöreä muoto symboloi auringon ikuista kulkua, sielun katoamattomuutta sekä ikuista elämää. Myös hautaseppeleeseen voi liittää muistosanat tekstattuna kauniiseen seppelenauhaan. 

Symbolinen kukkatervehdys

Yksittäinen kukka on symbolinen lisä esimerkiksi viimeiseksi tervehdykseksi hautaan. Yksi kukka, esimerkiksi ruusu tai miekkalilja, on tyylikäs tapa muistaa vainajaa. Tämä sopii myös erinomaisesti lapsille, jotka vasta opettelevat hautajaistapoja. Ruusu on yleisimmin käytetty yksittäisenä kukkana, mutta leikkokukkavalikoima on laaja, eikä mikään leikkokukka ei ole pois suljettu vaihtoehto.

Teksti hautajaiskukkiin

Hautakukkiin on tapana liittää kortti tai nauha, johon floristi tekstaa kauniisti haluamasi jäähyväistervehdyksen. Kortin tai nauhan tärkein osa on omistusosa eli ketä muistetaan ja kuka/ketkä muistavat. Omistusosan lisäksi laitetaan värssy. Värssyt ovat yleensä tekstilainauksia raamatusta, runoista tai vaikka itse kirjoitettu jäähyväistervehdys.

Hautaan jätettävät kukat

Kun arkku on laskettu hautaan, sen päälle voidaan pudottaa yksittäisiä kukkia ennen haudan peittämistä. Yleisimmin käytetään leikkoruusua eri väreissä, mutta leikkokukkien valikoima on runsas, ja kukaksi voidaan valita esimerkiksi vainajan lempikukka tai jokin muu kaunis ja herkkä kukka, joka sopii hautajaisten kukkateemaan. Toki yksittäisen kukan voi ottaa myös hautalaitteesta tai -kimpusta ja jättää se viimeiseksi tervehdykseksi. Kun arkku on laskettu hautaan, niin saattueväen hautajaiskukat asetetaan haudan päälle asetettavan kannen ylle ja vierelle.

Kukkalaite arkulle eli arkkulaite

Kukkalaite arkun päälle valitaan huolella. Arkkulaite kiinnitetään arkkuun kappelissa ennen siunausta tai saattohetkeä. Se kiinnitetään arkkuun yleensä pienillä nauloilla. Kukkalaite, joka tulee arkun päälle kuvastaa vainajaa ja sen teossa voidaan käyttää luovuutta. Kun arkkulaitteen väritoiveet ja kukat on päätetty, voit antaa floristille vapauden sitoa upean laitteen. Näin saat arkkukukista juuri sellaisen, kuin haluat. Vaihtoehtoja on paljon: perinteisen kukkasieneen tehdyn koristeen lisäksi myös erilaisia köynnöksiä, koko arkun mittaisia koristeita tai kauniisti laskeutuvia kimppuja. Muista kertoa floristille arkun malli, väri ja materiaali sekä mahdolliset koristeaiheet, niin arkkulaitteen suunnittelu on helpompaa.

Kukkalaite uurnalle

Uurnakoristeen lähtökohtana on uurna, jonka pitää koristelusta huolimatta pysyä pääasiana. Koriste on yleensä joko kevyt uurnan kiertävä kranssi tai uurnan päältä roikkuva köynnös. Koristeessa otetaan huomioon uurnan muoto ja väri, jotta  kokonaisuudesta saadaan harmoninen ja kaunis. Uurnakoristeessa voidaan ottaa huomioon vainajan suosikkikukat. Taitavalla floristilla on varmasti paljon ideoita ja vaihtoehtoja uurnakoristeeseen, joten kysy rohkeasti neuvoa!

Muistotilaisuuden kukat

Siunaustilaisuuden jälkeen vainajan läheiset ja ystävät kokoontuvat muistotilaisuuteen. Pääsääntöisesti muistotilaisuudessa tarjotaan ruoka, jälkiruoka sekä kahvi tai tee. Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ja luetaan adressit. Kauniit ja yksilölliset kukka-asetelmat sekä kimput muistotilaisuuteen on hyvä tilata kukkakaupasta hyvissä ajoin. Voit suunnitella kukkakoristeet yhdessä floristin kanssa toiveidesi mukaan. Voit myös kysyä kukkien toimituksesta muistotilaisuuteen, apukädet ovat varmasti tervetulleita surun hetkellä. 

Kukat tarjoilupöytään

Kaunis ja näyttävä kukka-asetelma tai suuri kimppu tuo viimeisen silauksen tarjoilupöytään. Voit viedä floristille esimerkiksi vainajan lempimaljakon tai -astian, johon haluat kukka-asetelman tehtävän. Voit myös kysyä kukkakauppiaaltasi vuokralla olevista asetelma-astioista. Useimmilla kukkakaupoilla on tarjolla erikokoisia ja näköisiä vuokra-astioita.

Kahvipöytien kukat

Hautajaisvieraiden ihailtavaksi voi laittaa kahvipöytiin pienet kukka-asetelmat. Kun tilaat kukkakaupasta pieniä asetelmia pöytiin, floristilla on valmiita asetelma-astioita tarjolla. Ne yleensä lasketaan asetelman hintaan valmiiksi. Pöytäasetelmat voivat olla muodoltaan minkä muotoisia tahansa, yleisimmin käytetyt muodot ovat pyöreä ja pitkänmallinen. Esimerkiksi muratilla saadaan pieneen asetelmaan kokoa.

Muistopöydän kukat kuvan viereen

Muistopöydälle asetetaan valkoinen liina, kynttilöitä, vainajasta kuva sekä kukkakimppu tai kukka-asetelma. Muistopöydän kukkakoriste voi olla räätälöity esimerkiksi vainajan lempikukista. Kuvan viereen voi laittaa myös yhden kukan maljakossa. Yksi kukka on herkkä ja kaunis, juuri sellainen kun muistotilaisuudenkin toivotaan olevan.

Hautajaiskukat helposti eKukka.fi verkkokaupasta

 

Hautajaiskukkien tilaaminen verkkokaupasta yleistyy. Hautalaitteen tai hautakimpun voit tilata kätevästi suoraan kauppiaalta. Etsi sopiva kukkakauppa ekukka.fi hakupalvelusta ja tee tilaus suoraan kauppiaalta. Tilaaminen on helppoa ja vaivatonta, sillä voit tehdä sen rauhassa yhdessä läheistesi kanssa. Valitse sopivat kukat ja päätä hautalaitteen tai hautakimpun hinta. Hautakukkien hinnat vaihtelevat kauppakohtaisesti. Useat kauppiaat toimittavat tilauksesi suoraan kirkkoon tai kappeliin. Näin säästät aikaa ja vaivaa. Halutessasi voit noutaa kukat omasta kukkakaupasta. Muistokukat on kaunis ja perinteinen tapa muistaa niitä, jotka eivät enää ole keskuudessamme.

Jaa vinkki ystävillesi