Valitse sivu

Auringonkukkien kasvatus ja hoito on helppoa

Auringonkukkien kasvatus ja hoito on helppoa – kokeile ruukussa, avomaalla sekä leikkokukkana maljakossa

Auringonkukka eli isoauringonkukka ( Helianthus annuus ) on erittäin suosittu loppukesän kukka. Se aloittaa kukkimisen elokuussa ja kukkii pakkasiin saakka. Perinteisen keltaisen sävyn ohella auringonkukasta löytyy oranssin, punaisen ja valkoisen sävyissä olevia lajikkeita.

Auringonkukan kasvatus ei ole vaikeaa. Voit kasvattaa sitä ruukussa, jos avomaalla kasvatus ei ole mahdollista. Ruukkuun kannattaa valita matalakasvuinen lajike.

Lajikkeissa onkin paljon valinnanvaraa. Korkeus voi olla lajikkeesta riippuen 30 – 300 cm. Osa auringonkukista tekee yhden varren ja suuren kukan. Toiset lajikkeet taas ovat matalia ja haaroittuvia, joissa on runsaasti pienempiä kukkia. Tutustu lajikkeisiin ja valitse ne mitkä sopivat sinun tarkoituksiisi parhaiten.

Auringonkukka rakastaa nimensä mukaisesti aurinkoa. Valitse sille aurinkoinen kasvupaikka, kasvatat sitä sitten ruukussa, kukkapenkissa tai kasvimaalla.

Auringonkukka on loppukesästä hyvin tykätty myös leikkokukkana. Niistä saa näyttäviä koristeluja erilaisiin tiloihin ja juhliin. Auringonkukat ovat kestäviä leikkokukkia. Jo muutama auringonkukka maljakossa valaisee ja piristää kodin sisustuksen!

Auringonkukka rakastaa nimensä mukaisesti aurinkoa – valitse sille aurinkoinen kasvupaikka.

Kasvata auringonkukkaa ruukussa tai puutarhasi kukkapenkissä

Auringonkukan kylvö ja istutus

Esikasvatuksella aikaistat kukintaa. Kylvä esikasvatusta varten siemenet huhtikuussa 3-5 sentin syvyteen kylvömultaan.

Voit kylvää myös suoraan avomaalle esimerkiksi puutarhasi kukkapenkkiin perennojen joukkoon tai kasvimaalle. Kylvä avomaalle toukokuussa maan lämmettyä. Itäminen tapahtuu maan ollessa yli 10 astetta.

Istuta esikasvatetut taimet yöpakkasten mentyä avomaalle tai ruukkuihin. Sopiva taimiväli on vähintään 20 senttiä. Suuremilla lajikkeilla taimivälikin on suurempi.

Auringonkukan kasvupaikka

Valitse auringonkukille aurinkoinen, lämmin ja tuulelta suojaisa kasvupaikka. Kasvi viihtyy ravinteikkaassa ja vettä pidättävässä maassa.

Auringonkukan kastelu ja lannoitus

Auringonkukka pitää tasaisesta kastelusta. Älä päästä auringonkukkaa kuivamaan! Ruukussa auringonkukka altistuu kuivuudelle enemmän, kuin avomaalla.

Voit lannoittaa maan kanankakkarakeilla istutuksen yhteydessä tai lannoittaa kasteluveden mukana.

Tue yli metrin mittaiseksi kasvavat auringonkukat tukikepillä!

Auringonkukka hyödyttää puutarhaasi – se lisää maaperän multavuutta kasvupaikallaan ja houkuttelee mehiläisiä, kimalaisia sekä lintuja puoleensa. Auringonkukan siemenistä hyötyvät niin linnut kuin ihmiset.

Auringonkukan siementen keräys

Siemenet ovat kypsiä kerättäväksi vasta, kun kukinnasta on kulunut 5 – 6 viikkoa.  Anna siementen kypsyä varressa, älä katkaise sitä. Siemenet tarvitsevat kypsyäkseen vielä vettä ja ravinteita juuristosta. Kerää siemenet kuivalla säällä. Kypsät siemenet ovat kovia ja irtoavat varistamalla.  Jos keräät siemenet kostealla säällä, kuivata ne sisällä leivinpaperin päällä kuivaksi. Kuivat siemenet kannattaa säilyttää ohuena kerroksena paperipussissa, kuivassa ja viileässä paikassa.

Auringonkukat sopivat pöytäkattaukseen, kun katkaiset varret lyhyeksi ja laitat ne pieniin tukeviin lasipulloihin.

Auringonkukka leikkokukkana

Auringonkukan iloinen ja ryhdikäs luonne tulee parhaiten esille, kun kasvilla on tilaa ympärillään. Auringonkukat ovat näyttäviä korkeissa kimpuissa, mutta sopivat myös mataliin kimppuihin, kunhan niillä on tilaa. Käytä auringonkukkia tukevissa maljakoissa sellaisenaan piristämään kodin eri tiloja.

Auringonkukkia löytyy hyvin kukkakaupasta loppukesällä. Niillä ilahdutat itseäsi ja läheisiäsi monenlaisissa onnenhetkissä! Auringonkukat sopivat näyttävyytensä ja kokonsa vuoksi erittäin hyvin koristamaan erilaisia tiloja ja juhlia. Jos sinulla on juhlia loppukesästä tai syksystä, muista tämä iloinen ja säteilevä auringonkukka! Loppukesästä auringonkukka onkin edullisimmillaan.

Voit käyttää auringonkukkaa sekä pitkällä varrella, että lyhyellä. Auringonkukista saa säteilevän ja iloisen koristuksen pöytäkattaukseen, kun varret lyhentää sopiviksi pieniin tukeviin pulloihin.

Auringonkukka on kestävä leikkokukka. Se kestää maljakossa viikosta kahteen, kun huolehdit muutamasta seikasta. Kurkkaa leikkoauringonkukan hoito-ohjeet tästä.

Piristä ystävääsi kimpullisella iloisia auringonkukkia! eKukka.fi

Avainsanat: