Valitse sivu

Auringonkukkien kasvatus ja hoito on helppoa

Auringonkukat menestyvät vaivattomasti sekä ruukussa että avomaalla. Näiden ohjeiden avulla pääset nauttimaan niiden kauneudesta takuuvarmasti.

Auringonkukat ovat kotoisin Amerikasta, missä alkuperäiskansat viljelivät niitä käyttöönsä jo vuosituhansia sitten. Siemeniä käytettiin ravintona, ja todennäköisesti niistä puristettiin myös öljyä. Eri kasvinosia on käytetty myös violetin väriaineen valmistamiseen, kauneudenhoitoon ja lääkintään. Eurooppaan auringonkukat tuotiin 1500-luvulla.

Nykyisin meillä viljellään lähinnä isoauringonkukkaa (Helianthus annuus) ja sen lukuisia eri lajikkeita. Perinteinen keltaoranssi lajike on suosittu loppukesän kukkija, joka on historian saatossa somistanut maalauksia ja toiminut palvottuna auringon symbolina useissa eri kulttuureissa.

Suuri, loistavan värinen kukinto muistuttaa aurinkoa, ja kehittyvä kukinto kääntää kasvonsa aina valoa kohti – ei ole siis epäselvää, mistä auringonkukat ovat saaneet nimensä. Lajikekirjo on laajentunut valtavasti, ja saatavilla on esimerkiksi monikukkaisia, kerrottuja, tummanpunaisia ja valkoisia lajikkeita.

Auringonkukkien kasvatus on helppoa. Ne hyödyttävät puutarhaasi houkuttelemalla erilaisia pölyttäjiä. Siemenistä hyötyvät niin linnut kuin ihmisetkin.

Näin kasvatat auringonkukkia

Kylvö ja istutus
Erityisesti erikoislajikkeet hyötyvät esikasvatuksesta. Kylvä siemenet huhtikuussa 3-5 sentin syvyyteen. Istuta esikasvatetut taimet yöpakkasten mentyä avomaalle tai ruukkuihin. Sopiva taimiväli on vähintään 20 senttiä. Suuremmilla lajikkeilla taimiväli on suurempi.

Voit kylvää siemenet myös suoraan avomaalle esimerkiksi kukkapenkkiin tai kasvimaalle. Kylvä avomaalle toukokuussa maan lämmettyä. Itäminen tapahtuu maan ollessa yli 10 astetta. Jos kasvatat auringonkukkia ruukussa, valitse tarpeeksi suurikokoinen ruukku ja matalakasvuisempi lajike.

Kasvupaikka
Valitse auringonkukille aurinkoinen, lämmin ja tuulelta suojaisa kasvupaikka. Maan tulisi olla vettä pidättävää ja ravinteikasta.

Kastelu ja lannoitus
Auringonkukat pitävät tasaisesta kosteudesta. Ruukussa auringonkukka altistuu kuivuudelle todennäköisemmin kuin avomaalla. Voit lannoittaa kasvualustan kanankakkarakeilla istutuksen yhteydessä tai lannoittaa kasteluveden mukana.

Siementen keräys
Siemenet ovat kypsiä kerättäväksi vasta, kun kukinnasta on kulunut noin 5-6 viikkoa. Älä katkaise vartta, sillä siemenet tarvitsevat kypsyäkseen vielä vettä ja ravinteita juuristosta. Korjaa sato kuivalla säällä tai kuivata kosteat siemenet sisällä leivinpaperin päällä. Kypsät siemenet ovat kovia ja irtoavat varistamalla. Säilytä siemenet paperipussissa, kuivassa ja viileässä paikassa.

Avainsanat: