Valitse sivu

Joulukukat saviruukuissa – 3 ohjetta ruukun patinointiin

Patinoidut saviruukut ja joulukukat sopivat kauniisti yhteen

Patina on osa saviruukun luonnetta, vaikka se jakaakin jyrkästi mielipiteitä. Kasteluveden kalkki ja lannoitejäämät kertyvät ajan kanssa lasittamattomat saviruukun reunoille, ja tekevät pinnasta ihanan rouhean ja viimeistelemättömän. Ikääntynyt ruukku on täydellinen kontrasti perinteisellä tavalla kauniille joulukukille. Sammalpeite viimeistelee lopputuloksen.

3 tapaa patinoida saviruukku

Jos odottelet patinaa kärsimättömästi, voit jouduttaa sen ilmestymistä muutamalla helpolla kikalla. Mielenkiintoinen lopputulos syntyy myös eri tekniikoita yhdistelemällä.

patinoinut saviruukut


Ruokasooda
Ruokasoodaa löytyy varmasti lähes joka kodin kuiva-ainekaapista. Soodan lisäksi tarvitset vain vettä ja maalipensselin. Sekoita ruokasoodaa samaan määrään vettä, ja levitä runsaasti tahnaa pensselin tai siveltimen avulla ruukun pinnalle. Anna ruukun kuivua, ja poista sitten osa ruokasoodasta varovasti pyyhkimällä. Lopputuloksena on vaalea ja tomuinen pinta. Pinta on helppo pestä tai pyyhkäistä kokonaan pois, joten ruukkua kannattaa käsitellä varovasti. Kasvit eivät kärsi ruokasoodasta, mutta emäksisyytensä vuoksi se saattaa neutralisoida kasvualustan pH-arvoa.

Lannoite
Täytä syvä astia vedellä. Annostele veteen reilu määrä vesiliukoista lannoitetta. Upota ruukku veteen ainakin viikoksi, ja nosta se sitten kuivumaan. Patina ilmestyy ruukun kuivuessa, ja mitä kauemmin ruukkua malttaa liottaa, sitä patinoituneempi lopputulos. Myös lannoitteen tekemä pinta on vaalea ja tomuinen, mutta lopputulos on hillitympi kuin ruokasoodalla.

Saviliuos
Jos pihaltasi löytyy savimaata, olet nyt onnekas – luonnollinen ja kaikista ikääntyneimmän näköinen pinta syntyy nimittäin veteen sekoitetusta savesta. Saviliuos sivellään ruukun pintaan pensselillä, jonka jälkeen ruukku saa kuivua. Epätasaisesti levitetyllä saviliuoksella on helppo imitoida luonnollisesti ruukun pohjaan kertyvää patinaa.

Avainsanat: