Valitse sivu

Kielo on joulun unohdettu kaunotar

Kielo on vanhan ajan joulukukka, jota on saatavilla sekä ruukussa että leikkona

Kielo on ollut Suomen kansalliskukka vuodesta 1967. Kangasmetsien kaunotar kuuluu monen suomalaisen perinteiseen ja rakastettuun mökkimaisemaan, ja aikoinaan se on ollut suosittu myös joulukukkana. Nykyisin kieloa myydään kukkakaupoissa vain harvoin, mutta toivon mukaan sen suosio nostaa taas pikku hiljaa päätään.

kielo

Kielon puhtaanvalkoiset, kellomaiset kukat ovat ihastuttavan vähäeleisiä, ja niistä erittyvä tuoksu on päätähuumaavan kesäinen. Vaikka tuoksua ei heti mieltäisikään jouluun kuuluvaksi, se toimii virkistävänä kesämuistona vuoden pimeimpänä aikana.

Siro kielokimppu sopii niin jouluaatton kuin itsenäisyyspäivänkin viettoon. Lopputulos on hieman muhkeampi, jos lehdet jättää paikoilleen. Pienet, yksittäiset niput ovat kauniita myös sinne tänne lasipulloihin ripoteltuna. Juuttinaru tai ohut punainen lanka sopii loistavasti kielokimpun viimeistelyyn.

kielo

Hyvällä tuurilla voit löytää myös tuoksuvan kieloruukun lähimmän kukkakauppasi valikoimasta. Innokkaimmat kielojen ystävät ovat toki säilöneet juurakoita jo syksyllä. Joulun lähestyessä juurakot nostetaan sisälle. Kielot puhkeavat hiljallee kukkaan lämpimässä, mutta kukinta jatkuu pidempään jos ruukun siirtää yöksi taas viileämpään.

Avainsanat: