Valitse sivu

Kuinka tehdään pajukranssi? Näiden DIY-ohjeiden avulla saat ulko-oveen pitkäikäisen ja ekologisen koristeen

Pajuista taivuteltu kranssi on monipuolinen koriste, joka säilyy kauniina vuodesta toiseen. Kun lisäät kranssiin koristeita sesongeittain, se muuntautuu aina vuodenaikaan sopivaksi.

Pajukranssi on klassinen ja aina ajankohtainen ulko-oven koriste, jonka tekeminen on ihanan helppoa. Kranssin punomiseen kannattaa varata hetki aikaa, mutta vaivannäön jälkeen lopputulosta saa ihailla vielä vuosienkin päästä. Lue alta ohjeet!

Pajujen kerääminen

Pajut kannattaa kerätä lepokauden aikaan, eli kun kasvu on päättynyt ja lehdet ovat pudonneet. Tällöin paju on sitkeimmillään eikä kuori irtoa. Kannattaa kerätä yhden kasvukauden haarattomia pajuja, sillä niitä on helpoin käyttää kranssien tekemiseen.

Haaratonta luonnonpajua löytyy helposti paikoilta, joista sitä raivataan säännöllisesti: ojanpientareilta, teiden varsilta ja sähkölinjojen alta. Pajujen kerääminen ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan sen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Saatavilla on myös viljeltyä koripajua, joka on jalostettu punontaan sopivaksi. Laatu on villipajua parempaa ja tasaisempaa. Jalostamalla koripajusta on saatu notkeaa ja helposti käsiteltävää.

Näin teet pajukranssin

Ota kolme saman vahvuista pajua käteen, ja kieritä ja taivuttele ne renkaaksi. Pajunoksien tulee olla riittävän pitkiä, että saat taivutettua niistä kokonaisen renkaan. Pidä edelleen rengasta yhdellä kädellä siitä kohden, missä pajunoksien tyvet sekä päät kohtaavat. Ala lisäämään pajunoksia yksitellen ja lisää seuraava pajunoksa aina hieman eri kohdasta kuin edellinen paju. Näin pajut “lukitsevat” renkaan kiinni, etkä tarvitse erikseen rautalankaa sitomiseen.

Pajukranssi syntyy todella helposti myös valmiin metallipohjan ympärille. Valmis metallirengas tuo kranssiin heti vahvan pyöreän muodon, jonka ympärille on helppo taivutella pajuja. Jos haluat pajukranssista ekologisen ja täysin maatuvan, tee se ihan alusta alkaen pelkistä pajuista.

Jatka pajukranssia siihen asti, kunnes se on halutun paksuinen. Leikkaa yli tulevat oksat oksasaksilla pois läheltä kranssin pohjaa.

Leikkaa oksien päät vinottain kuvan suuntaisesti, niin oksan vaalea pää ei jää näkyviin.

Lisää pajunoksat kranssiin ilmavasti - se tuo

Jos haluat pajukranssista ilmavamman näköisen, työnnä pajun tyvipää kranssin takapuolelle muiden oksien lomaan ja kieritä oksa ilmavasti ja hiukan irralleen muusta kranssista. Pujottele pajunoksan ohut pää tiukasti kranssin takapuolelle – näin se lukittuu ja pitää oksan ilmavasti paikoillaan.

Yksinkertainen pajukranssi on kaunis ja kestävä koriste.

Yksinkertainen pajukranssi on todella kaunis koriste ulko-oveen tai kodin seinälle, hyllyille ja tasoille. Pajunoksien sävyvaihtelu tekee kranssista ihanan eläväisen ja mielenkiintoisen sisustuselementin.

Avainsanat: