Valitse sivu

Kuinka tehdään pajukranssi? Kurkkaa ohjeet!

Taivuttele helppo pajukranssi, katso DIY – ohjeet

Pajukranssin tekeminen on todella helppoa – et tarvitse mitään erityisiä tarvikkeita kranssin tekemiseen, vaan oksasakset riittää! Pajukranssi on kestävä ja kaunis sellaisenaan, mutta siihen voi lisäillä aina kauden kauneimpia koristeita – näin se muuntuu joka vuodenaikaan sopivaksi.

Pajujen kerääminen

Pajut kannattaa kerätä lepokauden aikaan eli kun kasvu on päättynyt ja lehdet ovat pudonneet. Tällöin paju on sitkeimmillään eikä kuori irtoa. Kannattaa kerätä yhden kasvukauden haarattomia pajuja, niitä on helpoin käyttää kranssien tekemiseen. Haaratonta luonnonpajua löytyy helposti semmoisilta paikoilta, joista sitä raivataan säännöllisesti – esimerkiksi ojanpientareilta, teiden varsilta ja sähkölinjojen alta. Pajujen kerääminen ei kuitenkaan kuulu jokamiehen oikeuksiin, sen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Saatavilla on myös viljeltyä pajua, joka on nimenomaan tarkoitettu punontaan. Se on jalostettu punontaan sopivaksi, joten sen laatu on villipajua parempaa ja tasaisempaa – hyviä puolia ovat sen notkeus ja käsiteltävyys.

Kannattaako pajukranssi tehdä metallirenkaaseen vai pelkistä pajuista?

Pajukranssi syntyy todella helposti valmiin metallipohjan ympärille. Valmis metallirengas tuo kranssiin heti vahvan pyöreän muodon, jonka ympärille on helppo taivutella pajuja. Jos haluat pajukranssista ekologisen ja täysin maatuvan, tee se ihan alusta alkaen pelkistä pajuista. Valitse itsellesi sopivin tapa tehdä.

Aloita notkistamalla pajunoksaa hieman käsin ja taivuta oksa kerrallaan renkaan ympärille. Lisää seuraava paju aina hieman eri kohdasta kuin edellinen. Lisäämällä keskenään saman pituisia pajuja saat kranssista tasaisen.

Voit tehdä pajukranssin myös ilman metallista pohjarengasta. Ota kolme saman vahvuista pajua käteen, kieritä ja taivuttele se renkaaksi. Pajunoksien tulee olla riittävän pitkiä, että saat taivutettua niistä kokonaisen renkaan. Pidä edelleen rengasta yhdellä kädellä siitä kohden, missä pajunoksien tyvet sekä päät kohtaavat. Ala lisäämään pajunoksia yksitellen ja lisää seuraava pajunoksa aina hieman eri kohdasta kuin edellinen paju. Näin pajut “lukitsevat” renkaan kiinni, etkä tarvitse erikseen rautalankaa sitomiseen.

Pajukranssin jatkaminen

Jatka pajukranssia siihen asti, kunnes se on halutun paksuinen. Leikkaa yli tulevat oksat oksasaksilla pois läheltä kranssin pohjaa.

Leikkaa oksien päät vinottain kuvan suuntaisesti, niin oksan vaalea pää ei jää näkyviin.

Lisää pajunoksat kranssiin ilmavasti - se tuo

Jos haluat pajukranssista ilmavamman näköisen, työnnä pajun tyvipää kranssin takapuolelle muiden oksien lomaan ja kieritä oksa ilmavasti, hiukan irralleen muusta kranssista. Pujottele pajunoksan ohut pää tiukasti kranssin takapuolelle oksien lomaan – näin se lukittuu ja pitää oksan ilmavasti paikoillaan.

Yksinkertainen pajukranssi on kaunis ja kestävä koriste.

Yksinkertainen pajukranssi on todella kaunis koriste kodin seinälle, hyllyille ja tasoille. Eri väriset pajunoksat tuovat kranssiin mielenkiintoa sekä ilmavasti asetellut oksat saavat kranssiin liikettä.

Avainsanat: