Valitse sivu

Leikkosyreenin ihmeellinen matka kukkamaljakon kaunottareksi

Ihastuttava syreeni

Leikkosyreenin viljely vaatii pitkäjännitteisyyttä

Kaupallinen leikkosyreenin viljely kukkamaljakkojen kaunottareksi kestää peräti kaksi vuotta. Pitkävartiseksi maljakkokukaksi kasvatettavan leikkosyreenin satoa saadaan vain joka toinen vuosi, joten ei ihme, että syreeni on arvokas leikkokukka. Syreenin viljely vaatii kärsivällisyyttä ja siinä on mukana aimo annos perinteistä käsityötaitoa. Kasvattaminen alkaa niin, että pensaat leikataan. Näin ne pysyvät matalina ja pystyvät myöhemmin kasvattamaan pitkiä ja suoria oksia leikkokukkatuotantoon. Leikkauksen jälkeen kasvit nostetaan maasta ja ne siirretään kasvihuoneisiin, missä ne saadaan paljon – paljon myöhemmin kukkimaan.

Leikkosyreeni tuo herkkyyttä kukkasidontaan. eKukka.fi

Maaperä

Syreenin viljely onnistuu vain paikoissa, jossa on sopiva maaperä. Hollannin Aalsmeerissa Westeinder Plassen järven saarilla maaperä on juuri syreeneille sopiva. Tiesitkö, että taimet kuljetetaan saarien ja kasvihuoneiden välillä proomuilla! Maaperän yhtenä edellytyksenä on vielä se, että juuripaakku pysyy ehjänä, kun taimia siirrettään kasvihuoneisiin ja takaisin pellolle.

Miten tämä kaikki oikein tehdään?

Syreenit matkaavat siis edes takaisin kasvihuoneesta pellolle ja takaisin kasvihuoneeseen. Keväällä sadon jälkeen taimet viedään pellolle ja istutetaan maahan. Keväällä, kesällä ja syksyllä rikkaruohot poistetaan. Seuraavana syksynä ja talvella kaikki pensaat leikataan. Taimet, jotka olivat viime talvena kasvihuoneissa ovat kasvattaneet ohuita ja lyhyitä oksia, joista ei vielä saada kukkia. Oksat poistetaan tai lyhennetään, jotta keväällä pensas kasvattaa pitkiä, suoria oksia – niitä, joista saadaan kauniita leikkokukkia.

Keväästä syksyyn

Kevät on taimien lannoittamisen aikaa ja kun lämpötila vielä nousee, niin oksat alkavat kasvamaan vauhdilla. Nyt taimet käydään taas läpi ja jokaisesta taimesta leikataan oksia, jotta jäljelle jääneet oksat saavat tarpeeksi kasvuvoimaa. Jokaisesta taimesta kokeneet puutarhurit valitsevat ne oksat, joista on tuleva vahvoja leikkokukkia. Vanhemmille kasveille jätetään enemmän oksia, koska näissä taimissa on enemmän kasvuvoimaa. Koska pensaissa on vähemmän oksia ja ne ovat pidempiä, niin ne ovat hyvin herkkiä tuulelle. Kasvien tueksi ja suojaksi käytetään metalliverkkoja, joihin ne sidotaan ja tuetaan. Jäljelle jääviin oksiin alkaa kehittymään nuppuja. Syreeni rakastaa lämpöä ja mitä lämpimämpi ja kuivempi kesä on, sitä paremmin ne kukkivat.

Lajikekohtaiset erot

Kaikki lajikeet eivät tee yhtä helposti nuppuja, mutta viljelijät tietävät niksit – kukkimista edistää juuriston leikkaus! Kun juuria vähennetään, niin kasvi puolustautuu ja alkaa kehittämään nuppuja. Keväällä (toinen vuosi) paakku leikataan varovaisesti irti ja taimet nostetaan maasta. Taimet kuljetetaan kasvihuoneiden läheisyyteen pellolle odottamaan kasvihuoneeseen pääsyä.

”Talviunille”

Taimet tarvitsevat erikoiskäsittelyn, koska normaalisti taimet tarvitsevat ensin syksyn sekä talven, jotta kukat alkavat kehittymään. Taimet kasataan päällekkäin pinoihin ja päälle laitetaan mustaa kangasta. Kankaan alla pimeässä kasvit luulevat, että talvi on tullut ja ne pudottavat viimeisetkin lehtensä. Mustan kankaan päälle, laitetaan vielä valkoinen kangas, jotta lämpötila ei nouse liian korkeaksi. Neljä viikkoa ja sitten kasvit ovat pudottaneet lehtensä – ”talvilepo” voi alkaa. Syyskuun loppupuolella ensimmäiset kasvit viedään kasvihuoneeseen.

Kärsivällisyydestä kaunottaria

Kasvit siirretään kasvihuoneeseen ja lämpötilaa aletaan nostamaan päivärytmin mukaan – päivällä lämpimämpää ja yöllä kylmempää. Tätä jatketaan n. 10 päivää ja kohta kukkanuput ja lehdet alkavat kehittymään. Koska lehtinuput kasvavat nopeammin kuin kukat, niin ne poistetaan käsityönä, jotta kukille riittää enemmän energiaa. Viikon päästä tästä ensimmäiset kukat ovat valmiit ja ne voidaan leikata tukkumyyntiin. Kukat lajitellaan pituuden ja kukkanuppujen määrän mukaan eri luokkiin ja tämän jälkeen ne pussitetaan ja laitetaan veteen ämpäreihin. Seuraavana aamuna kukat ovat huutokauppahallissa, josta ne matkaavat maailmalle ilahduttamaan meitä keväisellä ilollaan!

Syreeni on näyttävä myös yksistään maljakossa. eKukka.fi

Avainsanat: