Valitse sivu

Lupiinin hävittäminen puutarhasta voi olla hauskaa

Komealupiini tulisi hävittää pihoilta – osallistu lupiinitalkoisiin ja kerää lupiineja maljakkoon tai tee niistä kivoja kukkaluomuksia

Komealupiini (Lupinus polyphyllus) sekä alaskanlupiini on listattu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi, jotka tulee hävittää. Komealupiini valtaa herkästi alaa alueilta, joilla niittykasvimme ja niistä riippuvaiset hyönteiset viihtyvät. Lupiini on sitkeä laji ja se selviää laihassa maassa, koska se pystyy sitomaan juurinystyröillään typpeä. Lisäksi se rehevöittää ja muuttaa ajan myötä maata ravinteikkaammaksi, jolloin luonnonvaraiset niittykasvit eivät enään viihdy samalla kasvupaikalla. Tämän vuoksi olisi tärkeää torjua ja hävittää komealupiinit pihoilta, jotta ne eivät pääse leviämään luontoon.

Estä lupiinin leviämistä puutarhassa sekä luonnossa ja kerää niitä maljakkoon tai erilaisiin kukkaluomuksiin. Hävitä kukat kuihtumisen jälkeen sekajätteen mukana. eKukka.fi

Vinkit lupiinin hävittämiseen puutarhasta

Lupiini herättää varmasti tunteita puolesta ja vastaan. Toiset ihastelevat sen kaunista kukintaa ja toiset taas eivät voi sietää sen liiallista leviämistä pihallaan. Komealupiini leviää ympäristöönsä siemenistä, jotka saattavat säilyä elinkelpoisina maassa monia vuosia. Tästä syystä lupiinin hävittäminen on pitkäjänteistä työtä. Sinäkin voit osallistua lupiinitalkoisiin ja kerätä kukkia maljakkoon ennen niiden siementämistä. Lupiini ei kestä maljakossa kovin pitkään, mutta lupiinien kasvupaikalla uusia kukintoja puhkeaa kukkaan runsaasti. Lupiinin hävittämisestä voi tehdä hauskaa – kokeile erilaisia koristeita puutarhajuhliin tai henkilökuvauksiin. Kurkista somesta millaisia kukkaluomuksia muut ovat saaneet lupiineista aikaan.

Kun lupiinit kuihtuvat maljakossa, muistathan vieraslajin jätteenkäsittelyn: hävitä kuihtuneet kukinnot varmuuden vuoksi sekajätteen mukana. Älä kippaa kuihtuneita kukkia luontoon tai kompostiin.

Näin estät komealupiinia leviämästä

  • Kaiva lupiinit juurineen maasta, kun näet lehtien puhkeavan. Jätä kasvustot kuivumaan aurinkoon. Kun ne ovat täysin kuivia, voit laittaa ne puutarhakompostiin.
  • Niitä kasvusto ainakin neljä kertaa kasvukauden aikana. Näin siementen kehittyminen estyy eikä kasvi pääse leviämään.
  • Siemenet voivat säilyä maassa kymmeniä vuosia, jopa 50 vuotta. Uusia siementaimia voi puhjeta pitkänkin ajan päästä – kitke taimet heti pieninä kun huomaat niiden kasvun.

Lupiinista saa upeita koristeita henkilökuvauksiin ja vaikka puutarhajuhliin. eKukka.fi

Avainsanat: