Valitse sivu

Maalaukselliset unikot hurmaavat herkkyydellään. Näin saat leikkounikon nupun aukeamaan!

Unikkojen herkällä ja hetkellisellä kukinnalla on oma viehätyksensä – aukeava kukka näyttää erilaiselta lähes joka kerta, kun maljakkoa vilkaisee uudestaan. Joskus nuppu on kuitenkin niin tiukasti kiinni, että se tarvitsee hieman apua auetakseen.

Keväisin sipulikukat valtaavat kukkakauppojen hyllyt ja kylmiöt, mutta niiden seasta saattaa löytää myös muita aarteita – maalis-huhtikuussa on unikkojen vuoro loistaa. Sesonki on lyhyt, joten leikkounikkoja kannattaa kysellä ajoissa lähimmistä kukkakaupoista.

Unikkojen terälehdet ovat silkkimäisiä, ohuita ja herkän maalauksellisia. Hennon nukkaiset varret ovat usein kiemuraisia, minkä takia unikot asettuvat maljakkoon kauniisti kuin itsestään. Vain muutama kukka riittää näyttävään asetelmaan, mutta unikot näyttävät upeilta myös runsaissa barokkiasetelmissa yhdessä muiden leikkokukkien ja -vihreiden kanssa.

unikot

Tiesitkö tätä unikoista?

  • Unikon kukissa on kesäinen ja maanläheinen tuoksu. Tuoksu ei ole voimakas, joten unikot sopivat hyvin myös herkkänenäisen maljakkoon.

  • Italiassa, Ranskassa, Portugalissa ja Espanjassa unikot symboloivat kevättä ja uudelleensyntymää. Ne kuitenkin liitetään myös uneen ja jopa kuolemaan joidenkin lajien verenpunaisen värin vuoksi.

  • Ensimmäisen maailmansodan aikana silkkiunikosta tuli sinnikkyyden ja toivon symboli, sillä se kukki päättäväisesti sodan hävittämillä mailla. Silkkiunikko on edelleen ensimmäisen maailmansodan muistopäivän tunnus – päivää kutsutaan myös unikkokukan päiväksi.

  • Ranskassa unikkopellot puhkeavat loisteliaaseen kukintaan huhti-toukokuussa. Näky on inspiroinut esimerkiksi taiteilija Claude Monetia. Myös Kalifornia tunnetaan oranssinpunaisista unikkopelloistaan.

Unikkojen hoito-ohjeet ja nupun avaaminen

Unikot myydään hieman nuppuisina, eivätkä ne aina jaksa aueta itsestään. Pieni apu tulee siis tarpeeseen: voit repäistä vihreän verholehden varovasti irti tyvestä aloittaen. Verholehti varisee irti joka tapauksessa nupun auetessa, joten sen irrottaminen ei vahingoita kukkaa. Varo kuitenkin repimästä terälehtiä.

Laita maljakkoon kädenlämpöistä vettä, ja leikkaa varsiin uudet imupinnat veitsellä tai saksilla. Vaihda maljakkovesi päivittäin ja pese samalla maljakko. Unikkojen maljakkokestävyys on yleensä noin pari päivää kukan aukeamisen jälkeen.

Avainsanat: