Valitse sivu

Maalaukselliset unikot – näin saat nuppuisen kukan aukeamaan!

Unikkojen maalausmainen ja hetkellinen kukinta valloittaa sydämiä. Joskus nuppu on kuitenkin niin tiukasti kiinni, että se tarvitsee hieman apua aukeamiseen.

Keväisin sipulikukat valtaavat kukkakauppojen hyllyt ja kylmiöt, mutta niiden seasta saattaa löytää myös muita aarteita – maalis-huhtikuussa on unikkojen vuoro loistaa. Sesonki on lyhyt, joten leikkounikkoja kannattaa kysellä ajoissa lähimmistä kukkakaupoista.

unikot

Unikkojen terälehdet ovat silkkimäisiä, ohuita ja herkän maalausmaisia. Kukissa on miedon kesäinen ja maanläheinen tuoksu.

Hennon nukkaisen varret ovat usein kiemuraisia, minkä takia unikot asettuvat maljakkoon kauniisti kuin itsestään. Vain muutama kukka riittää näyttävään asetelmaan, mutta unikot näyttävät upeilta myös runsaissa barokkiasetelmissa yhdessä muiden leikkokukkien ja leikkovihreiden kanssa.

unikot

Unikot kestävät maljakossa kauniina vain hetken, mutta niiden aukeamista on ilo seurata. Aukeava kukka näyttää erilaiselta lähes joka kerta, kun maljakkoa vilkaisee uudestaan. Herkällä ja ohimenevällä kukinnalla on oma viehätyksensä.

Leikkounikkojen hoito ja nupun avaaminen

Unikot myydään hieman nuppuisina, eivätkä ne aina jaksa aueta itsestään. Pieni apu tulee siis tarpeeseen: voit repäistä vihreän verholehden varovasti irti tyvestä aloittaen. Verholehti varisee irti joka tapauksessa nupun auetessa, joten sen irrottaminen ei vahingoita kukkaa. Varo kuitenkin repimästä terälehtiä.

Laita maljakkoon kädenlämpöistä vettä, ja leikkaa varsiin uudet imupinnat veitsellä tai saksilla. Vaihda maljakkovesi päivittäin ja pese maljakko samalla. Unikkojen maljakkokestävyys on yleensä noin pari päivää kukan aukeamisen jälkeen.

Avainsanat: