Valitse sivu

Mikä ihmeen mullaton multa? Näistä aineksista voit rakentaa viherkasvillesi uuden kasvualustan

Mullaton kasvualusta on viherkasviharrastajien suosiossa

Mullaton tarkoittaa sitä, että perinteinen kukkamulta eli pussissa myytävä multa korvataan aineksilla, joissa ei ole multaa. Tarkoitus on tuoda kasville mahdollisimman luontainen kasvualusta, samantyyppinen kuin millaisessa maastossa viherkasvisi luonnollisesti majailisi. Mullattoman kasvualustan eri ainesosilla on erilaisia tehtäviä: toinen pidättää vettä hyvin, toinen taas kuohkeuttaa jotta vesi ei jäisi mädättämään juuristoa. Viherkasveilla on erilaisia tarpeita kastelun sekä lannoituksen suhteen, joten mullattoman aineksista sekoittelemalla saadaan viherkasvin tarpeisiin sopiva kasvualusta.

Mullattomaan siirryttäessä, työläin osuus on puhdistaa ja pestä viherkasvin juurilta vanha multa pois. Helpointa on aloittaa mullaton matka esimerkiksi vesilasissa juurtuneilla pistokkailla tai pienillä viherkasveilla. Mullattoman kasvualustan aineksia voit kysyä hyvin varustelluista kukkakaupoista sekä puutarhamyymälöistä.

Oletko kuullut seramiksesta, perliitistä ja biohiilestä? Tässä artikkelissa kerromme sinulle tarkemmin, mitä nämä ainesosat ovat ja mikä on niiden tehtävä.

Kookoskuitu

Kookoskuitu on mainio kasvualusta, joka korvaa hyvin mullan. 100% kookoskuitu on luonnon materiaalia ja sen käyttö säästää turvesoita. Kookoskuitu soveltuu normaaliin sekä vesiviljelyyn. pH arvo on noin 6. Kookoskuidun parhain ominaisuus on, että sen voi käyttää uudelleen useita kertoja. Kookos kiihdyttää juuriston kasvua ja on mukavan tukeva kasvualusta viherkasveillesi. Kookoskuitu myydään brikettinä, joka on helpompi varastoida kotona kuin iso multapussi. Yhdestä BioProffan kookoskuitubriketistä tulee noin 6 litraa ilmavaa ja kosteutta pitävää sekä läpäisevää kasvualustaa. Kuiva briketti laitetaan ämpäriin ja kaadetaan 4 litraa vettä päälle, jonka jälkeen annetaan imeytyä. Briketti muuttuu hetkessä pehmeäksi ja helposti muokattavaksi alustaksi. Kookoskuitu on hyvä pääaines mullatonta kasvualustaa mietittäessä, sekoita sen kaveriksi esimerkiksi ilmavuutta tuovaa kaarnaa sekä perliittiä.

Seramis

Seramis on savirouhetta, jota käytetään yleisesti mullan tilalla. Se imee ja varastoi vettä itseensä, huokoisen rakenteensa ansiosta. Seramis pidentää viherkasviesi kasteluvälejä, koska se luovuttaa varastoimaansa vettä kasvien käyttöön niiden tarpeen mukaan. Seramis on 100% puhdasta, poltettua savea – se sopii niin sisä- kuin ulkokasveillekin. Seramikseen istutettujen kasvien juuret saavat ihanteellisen määrän happea, vaikka savirouhe olisikin täysin vedellä kyllästetty. Savirouhe ei happane, laajene tai tiivisty, joten sitä voi käyttää lähes ikuisesti. Ulkokäytössä Seramis kestää Suomen kovatkin pakkaset.

Perliitti

Perliitti on lämpökäsiteltyä vulkaanista kiviainesta. Sen rakenne on todella ilmava ja kevyt – se sopii mainiosti siemenkylvösten peittoon, taimikasvatukseen sekä maanparannusaineena erilaisiin mullattomiin kasvualustaseoksiin. Perliitti on puhdas ja neutraali luonnontuote, joka parantaa kasvualustan ilmavuutta. Se edistää ilmavuudellaan taimien ja viherkasvien juurien hyvinvointia ja kasvua. Koostumukseltaan perliitti on hieman pölisevää, joka kannattaa ottaa huomioon jos olet kovin allergikko. Sekoita perliittiä esimerkiksi kookoskuidun kaveriksi, kookos on hyvä pitämään vettä ja perliitti tekemään kasvualustasta kuohkean.

Vermikuliitti

Vermikuliitti on ympäristöystävällinen ja luonnollinen maanparannusaine, jonka ansiosta kasvualusta säilyy kosteana pidempään – toimii siis loistavasti, jos kasvatat jotain siemenestä asti. Vermikuliittia voidaan käyttää kahdella tapaa, sekoittamalla mullan sekaan tai kattamalla sillä kylvös. Katteena vermikuliitti estää myös härmän muodostumista. Vermikuliittia on hyvä käyttää yhdessä perliitin kanssa, perliitti auttaa pitämään kasvualustan kuohkeana ja ilmavana. Vermikuliitti sopii hyvin kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta. Sekoita mullattomaan kasvualustaan hieman vermikuliittia sekaan, niin voit pidentää hieman kasteluväliä.

Kevytsora

Kevytsora on monikäyttöinen aines. Sitä käytetään yleisesti ruukkujen pohjalla salaojituksena, istutuksien katteena, vesiviljelyssä sekä sitä voi sekoittaa mukaan myös mullattomaan kasvualustaan. Kevytsora tuo keveyttä ja kuohkeutta kasvupohjaan. Kevytsoraa myydään yleisesti nimellä ruukkusora. Kevytsora ei sisällä ravinteita eikä se liukene. Se ei myöskään varastoi vettä itseensä, joten se on hyvä pari mullattomalle ainesosalle, joka imee vettä.

Kaarna eli puunkuori

Orkideamulta on puun kuoresta valmistettu erikoiskasvualusta orkideoille, mutta tätä kasvualustaa voi käyttää myös mullattoman kasvualustan rakentelussa. Kaarna sopii hyvin kookospohjaiselle mullattomalle kasvualustalle, se tuo pohjaan ilmavuutta. Voit myös lisätä kaarnaa esimerkiksi sammaleen joukkoon ja koostaa näistä kahdesta kasvualustan.

Biohiili

Biohiili on ilmavuutta ja vedenpidätyskykyä tuova aines, mutta kannattaa muistaa kuitenkin, että biohiili imee itseensä kosteutta – joten sitä ei kannata lisätä ilman alkuvalmisteluja kasvualustaan. Biohiili kannattaa aktivoida eli ladata, ennenkuin se lisätään kasvupohjaan. Lataus on helppoa isossa ämpärissä, johon mahtuu biohiili, lannoitevesi sekä siinä on tilaa myös sekoitukselle. Laita noin saman verran biohiiltä ja nestettä ämpäriin. Lannoitevesi sekoitetaan valmistajan ohjeiden mukaan. Biohiili imee vettä ja lannoitetta itseensä hitaasti, joten siksi lataus kannattaa tehdä hyvissä ajoin – jopa 1-3 viikkoa ennen kuin alat sekoittamaan mullattomia aineksia. Voit ladata biohiilen myös pelkällä vedellä. Biohiili parantaa mikrobien ja mykorritsojen olosuhteita.

Matokakka

Nekon Matokakka käy hyvin lannoitteeksi huonekasveille. Kanankakka on myös vaihtoehto, mutta herkkänenäiset saattavat jo nyrpistää hieman nenäänsä tuon sanan kuullessaankin. Matokakka ei tuoksu, joten se sopii käytettäväksi sisätiloissa. Matokakka on kastematojen valmistama, lannoittava maanparannuskomposti, joka sopii kaikille kasveille. Matokakka edistää kasvin kasvua ja kehitystä, se myös lisää maaperän hyödyllisten pieneliöiden toimintaa, tuottaa maaperään ravinteita ja parantaa kasvien vastustuskykyä. Matokakka sopii luomuviljelyyn. Hajuton, kuiva ja kevyt rakenne on helppo sekoittaa muiden mullattomien aineksien joukkoon. Riittävyys on 2 ruokalusikallista 1L kasvualustaa kohden.

Sammal

Sammaleella on erinomainen vedenpitokyky ja sitä kasteltaessa se kastuu nopeasti. Kosteassa sammalpohjassa vesi on hyvin saatavilla juuristolle, se säilyttää ilmavuutensa myös märkänä joten liikakastelun riski pienenee. Sammalkasvualustan ilmava rakenne edesauttaa juurten hyvinvointia. Vaikka sammal pääsisi kuivahtamaan, se palautuu hyvin kun sen kastelee uudelleen. Lisää sammalpohjaan esimerkiksi kaarnaa ja perliittiä.

Avainsanat: