Valitse sivu

Aurinkoisen paikan kesäkukat

Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Aurinkoisen paikan kukat

Nämä kesäkukat nauttivat lämmöstä ja auringonpaisteesta!

Kesäkukat kukkivat runsaasti ja näyttävästi, kun ne sijoitetaan otolliselle kasvupaikalle. Toiset kukat nauttivat lämmöstä ja paahteesta, toiset viihtyvät muiden kasvien varjossa.

Nappaa aurinkoisen paikan kesäkukkavinkit talteen ja loihdi terassista tai parvekkeesta kukkakeidas, jossa viihdyt koko kesän!

Petunia

Petuniat ovat suosituimpia ja yleisimpiä kesäkukkia. Ne sopivat niin ruukkuun, parvekelaatikkoon kuin amppeliinkin, ja myös värivalikoima on laaja – petuniaa on saatava jopa melkein mustana! Kukat voivat olla suuria, pieniä tai kerrottuja.

Petuniat kukkivat runsaasti koko kesän. Parhaiten ne menestyvät aurinkoisella paikalla, ja ne sietävät myös paahdetta. Sijoita ruukku suojaan sateelta ja kovalta tuulelta. Kasvualusta ei saisi kuivua kauttaaltaan kastelukertojen välissä. Poista kuihtuneet kukat kukkapohjuksineen, jotta petunia jaksaa kasvattaa uusia nuppuja.

Samettikukka

Samettikukat eli samettiruusut ovat perinteisiä ja helppohoitoisia kesäkukkia. Kukissa on voimakas tuoksu, joka houkuttelee pölyttäjiä – tämän takia samettikukat ovat mainio lisä myös hyötykasvi-istutuksiin.

Samettikukkien tunnusomainen väritys on auringonkeltainen tai -oranssi, mutta saatavilla on myös esimerkiksi limenvihreää sekä kermanvalkoista lajiketta. Kukat voivat olla yksinkertaisia, puolikerrottuja tai kerrannaisia.

Samettikukat viihtyvät runsaassa lämmössä ja paahteessa. Anna kasvualustan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Poista kuihtuneet kukat.

Orvokki

Suloiset orvokit ovat kevään ensimmäisiä kukkijoita. Sitkeät pikkukukat kestävät kylmiä öitä, mutta ne viihtyvät myös aurinkoisella kasvupaikalla.

Kastele ja lannoita orvokkeja säännöllisesti – vältä kuitenkin jatkuvaa märkyyttä, sillä orvokit sietävät ennemmin kuivuutta kuin liian märkää kasvualustaa. Muista poistaa kuihtuneet kukat, jotta orvokki jaksaa kukkia koko kesän. Jos orvokki venähtää pituutta tai kukinto näyttää lakastumisen merkkejä, voit latvoa sen noin viiden sentin mittaiseksi. Se innostuu kukkimaan uudelleen noin parissa viikossa.

Kanarianmarketta

Kanarianmarketta kukkii päivänkakkaraa muistuttavin kukin – se on hyvä valinta kesäkukaksi, jos kaipaat terassille tai parvekkeella luonnonkukkamaista tunnelmaa. Lajikkeista löytyy valkoisen lisäksi myös vaaleanpunaista, punaista ja keltaista kukkaa.

Kanarianmarketta kukkii pitkään, mikäli sitä hoitaa oikein. Sijoita aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle. Kanarianmarketta menestyy myös paahteessa, jos kasteluväliä tihennetään. Muista nyppiä kuihtuneet kukat.

Kosmoskukka

Kosmoskukat kasvavat korkeiksi ja näyttäviksi! Kukkia on saatavilla valkoisen, vaaleanpunaisen ja punaisen sävyissä.

Kosmoskukat viihtyvät auringossa ja jopa paahteessa. Kastele säännöllisesti ja lannoita noin kerran viikossa. Lakastuneiden kukkien nyppiminen pidentää kukintaa.

Kanna

Kannat ovat näyttäviä ja korkeakasvuisia kesäkukkia – lajikkeesta riippuen niille voi kertyä korkeutta jopa yli metrin. Suosituin lajike kukkii kirkkaanpunaisesti, mutta kannoja on saatavilla myös keltaisena, oranssina, vaaleanpunaisena ja kirjavana.

Kannat viihtyvät parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Jos kasvatat kannaa ruukussa, valitse kookas ruukku. Kastele ja lannoita runsaasti.

Maljaköynnös

Maljaköynnökset tuovat ripauksen tropiikkia terassille ja parvekkeelle. Köynnöstävän kasvutapansa ansiosta ne sopivat joko amppeliin tai kiipeämään tukea vasten. Trumpettimaiset kukat voivat olla joko valkoiset, vaaleanpunaiset tai punaiset.

Maljaköynnökset pitävät valosta ja lämmöstä, mutta älä sijoita niitä paahteeseen. Anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Lannoita noin parin viikon välein. 

Pelargoni

Pelargonit ovat ihanan perinteisiä kesäkukkia. Kukinto voi olla yksinkertainen tai kerrottu, ja värivalikoima on laaja.

Istuta pelargonit lämpimälle ja aurinkoiselle paikalle. Pelargonit sietävät paremmin kuivuutta kuin liikamärkyyttä, joten kastele tasaisen niukasti. Lisää lannoitetta kasteluveden mukaan noin kerran viikossa. Nypi kuihtuneet kukat pois.