Kasvata leikkokukkia
Kasvata yksivuotisista kesäkukista leikkokukkia – näillä ohjeilla onnistut!
Yksivuotisista kesäkukista löytyy paljon leikkokukaksi sopivia lajeja. Hyviä leikkokukkia ovat esimerkiksi tsinniat eli oppineittenkukat, kehäkukat, ruiskaunokit, leijonankidat, kosmoskukat, tuoksuherneet ja unikot. Valitse monipuolinen kasvivalikoima, josta löytyy ryhdikkäitä, rentoja sekä köynnösmäisiä kasvutapoja. Katso, että valitset suurikukkaisempien katseenvangitsijoiden lisäksi myös hennommin ja tiiviimmin kukkivia kasveja. Näin saat kimpuista ja asetelmista mielenkiintoisia ja vaihtelevia.
Kylvökukkien satoaika on heinäkuusta elokuuhun. Riippuen kasvuvyöhykkeestä ja yöpakkasista, kauniita kimppuja voi kerätä jopa lokakuun alkupuolelle saakka.
Jotkut kukat tarvitsevat esikasvatuksen ehtiäkseen kukkaan kesän aikana. Esikasvatusaika alkaa maaliskuulta toukokuulle. Mitä pohjoisempana kasvatuspaikka sijaitsee, sitä varmemmin kasvit ehtivät kukkaan, jos niitä esikasvattaa.
Kesäkukkien kasvupaikka
Valitse paikka kylvökukille paikka, jonne paistaa aurinko vähintään kuusi tuntia. Yksivuotiset kylvökukat tarvitsevat lempeää lämpöä ja runsasta auringonpaistetta. Paikan olisi oltava myös suojaisa, sillä tuulisella kasvupaikalla kasvit kärsivät kylmyydestä.
Hyvän kasvun edellytys on muheva, kuohkea ja ravinteikas multa. Kunnosta maa-alue hyvin. Möyhi tiivistynyt maa kuohkeaksi. Poista rikkaruohot mahdollisimman hyvin ja yritä saada pois pienimmätkin juurenpalat. Pahimpia rikkaruohoja ovat voikukka, juolavehnä, vuohenputki, ohdakkeet ja leskenlehti. Maanparannusaineeksi sopii ravinteikas kompostimulta.
Jos maassa ei ole ennen viljelty mitään, tee kasvupaikalle peruskalkitus. Kalkitus parantaa kasvien kykyä ottaa ravinteita maasta. Lopuksi paranneltu kasvualusta lannoitetaan kanankakkarakeilla.
Yksivuotisten kukkien kylvö
Valitse puhtaat kylvöastiat ja multa. Puhtaudella ehkäiset juuripoltetta, joka tainnuttaa pienet taimet. Valitse mullaksi hiekansekainen vähäravinteinen kylvömulta. Liian vahvassa mullassa siemenet eivät idä hyvin. Pikkusiemenet peitellään hienojakoisella hiekalla tai vermikuliitilla. Suurimpia siemeniä liotetaan haaleassa vedessä yön yli tai vuorokauden ajan. Multaan laitettaessa siemenet peitetään mullalla kaksi kertaa siemenen koon verran.
Siemenet itävät parhaiten +20-22 asteessa. Sirkkalehtivaiheen jälkeen nousee ensimmäinen lehtipari. Sen jälkeen lämpötila pudotetaan +18-20 asteeseen. Kylvökset suojataan muovilla, johon tehdään reikiä ilman vaihtumisen vuoksi. Siementen itävyys on keskimäärin 7-21 päivää. Tasaiset kasvuolosuhteet, riittävä tasainen lämpötila ja kosteus varmistavat siementen itävyyden. Itämisen jälkeen pienet taimet saavat varttua rauhassa parisen viikkoa.
Kylvösten nimeäminen kannattaa suomenkielisellä sekä tieteellisellä nimellä. Näin itävät ja varttuvat taimet eivät mene sekaisin.
Kouliminen & latvominen
Kouliminen tarkoittaa taimien erottelua ja istutusta omaan ruukkuunsa. Näin taimilla on tilaa ja ravinteita kasvaa elinvoimaisiksi ja isommiksi kasveiksi. Kastele hajakylvökset edellisenä päivänä, sillä kosteasta mullasta on helpompi irroitella taimia juuria vahingoittamatta.
Taimia kouliessa on oltava varovainen, ettei vahingossa katkaise tainta. Ota avuksi esimerkiksi pikkulusikan varsipää tai lyijykynä. Voit ottaa kiinni taimen lehdestä, jotta heikko varsi ei pääse niin herkästi menemään poikki. Pikkutaimi istutetaan omaan ruukkuunsa, jossa on taimimultaa. Voit tehdä pienen varastolannoituksen tässä vaiheessa. Sekoita kanankakkarakeita 0,5-1 ruokalusikallista ruukun pohjalle mullan kanssa. Näin juuret ohjautuvat kohti ravinteita.
Koulinnan jälkeen lämpötila lasketaan vielä alemmas. Vankimmat ja terveimmät taimet kasvavat +16-18 asteessa. Kun taimi on juurtunut uuteen ruukkuun (noin parin viikon päästä), aloitetaan mieto kastelulannoitus.
Latvominen eli latvan katkaiseminen innostaa taimet haarautumaan. Näin niistä saadaan kasvamaan monihaaraisia ja vankkoja taimia, jotka kukkivat runsaasti.
Latvomisesta hyötyvät esimerkiksi revonhännät, auringonkukat, tuoksuherneet, kosmoskukat, tsinniat ja leijonankidat. Latvaosa katkaistaan saksilla 5-10 mm edellisen lehtihangan yläpuolelta. Sen jälkeen taimi kasvattaa latvomiskohdan alapuolella kasvavasta lehtihangasta kaksi uutta haaraa.
Taimien karaisu
Taimia ei voi istuttaa suoraan sisältä ulos maahan, vaan taimet täytyy karaista ennen ulos istuttamista. Taimet viedään viikon ajan ulos tottumaan päivänvaloon ja tuuleen. Paikan on oltava suojaisa ja puolivarjoisa, sillä pienet taimet eivät kestä kovaa tuulta tai aurinkoa. Ensin taimet ovat ulkona vain pari tuntia, ja sitten aikaa pidennetään päivittäin. Vähitellen paikka voi olla myös tuulisempi ja aurinkoisempi. Karaisemisella ehkäistään siis pikkutaimien tuulivauriot ja palaminen auringossa.
Taimien istutus ulos
Leikkokukan taimia tarvitaan noin 25 kpl neliömetrille. Istutussuunnitelmasta kannattaa tehdä tiivis, jotta kukat tukevat toisiaan, eivätkä kaatuile ja katkeile sateessa niin helposti. Istutettavalle taimelle kaivetaan kuoppa, joka kastellaan hyvin ennen istuttamista. Maa tiivistetään käsin taimen ympäriltä ja kastellaan vielä päältä päin.
Leikkokukkia täytyy hoitaa hyvin, jotta kukinnasta tulee näyttävä. Kastele taimia säännöllisesti. Ajoita kastelu aamuvarhaiseen. Helteessä kastelu on melko turhaa, sillä vesi haihtuu kasvien ulottumattomiin kuumalla säällä. Lannoita kasveja riittävästi ja tue niitä tarvittaessa. Ilmestyvät rikkaruohot kitketään ajoissa pois ravinteita rohmuamasta.
Siementen suorakylvö
Jos esikasvattamiseen ei ole aikaa tai sitä ei tarvita, siemenet voidaan myös suorakylvää.
Kasvupaikan kunnostuksen jälkeen haraa maa hyvin ennen siementen kylvämistä. Siemenet kannattaa kylvää riveihin, jotta pienet taimet erottuvat jonona siellä täällä kasvavista rikkaruohoista. Voit käyttää laudanpätkää apuna kylvövakojen tekemiseen. Paina laudanpätkän kapealla sivulla multaan vako. Kastele kylvövako ennen siementen kylvämistä.
Tarkista kylvötiheys siemenpussista. Jos siemenet ovat hyvin pieniä, ne voidaan kylvää hienon hiekan seassa. Peittele siemenet ohuesti mullalla tai hienolla hiekalla. Tiivistä käsin painelemalla ja kastele kosteaksi suihkuttelemalla. Kylminä aikoina voit vetää kylvösten päälle kasvuharsoa, joka pitää kosteuden ja lämpötilan tasaisena. Harso estää myös lintuja mylläämästä kylvöksiä.
Monesti taimikosta tulee liian tiheä, joten voit joutua harventamaan sitä. Poista ylimääräiset taimet niiden ollessa vielä pieniä. Tietoja lajikekohtaisesta kasvutilan tarpeesta saat siemenpussin ohjeista.
Jos kylvät siemenet perennojen väliin, laita silloin kylvöalustaksi uutta pussimultaa.
Leikkokukkien kerääminen
Kerää leikkokukat varhain aamulla. Silloin kukissa on vielä hyvä nestejännitys yön kosteuden ja viileyden jäljiltä. Pidemmän kestävyyden saamiseksi anna kukille kylmäkäsittely. Laita maljakkoon kädenlämpöinen vesi ja viillä terävällä veitsellä kukkien varsiin uusi vino imupinta. Huolehdi, että veden alle jäävissä varsissa ei ole lehtiä. Lehdet pehmenevät nopeasti vedessä ja innostavat bakteereita kasvamaan, jolloin kukan vedenottokyky heikkenee. Nosta kukat viileään, esimerkiksi kellariin tai jääkaappiin. Anna kukkien imeä rauhassa vettä vähintään pari tuntia. Sen jälkeen voit loihtia kukista kauniita kimppuja tai vain asetella ne maljakoihin.
Vinkit lajeihin
Aloita kasvattaminen helpoilla lajeilla. Näillä onnistut varmasti!
Ruiskaunokki (Centaurea cyanus)
Perinteinen suosikkikukka. Sinisen lisäksi löytyy laaja kirjo muita värejä: vaaleanpunaisia, purppuranpunaisia, valkoisia ja lähes mustia lajikkeita. Kasvaa nopeasti. Esikasvatus tai suorakylvö. Voidaan kylvää myös syksyllä, jolloin ruiskaunokki kukkii jo seuraavana juhannuksena. Valloittava kukkakimppujen sulostuttaja, jonka kukat ovat myös syötäviä!
Kosmoskukat (Cosmos)
Kosmoskukat ovat helppoja kasvatettavia. Lannoita niukasti, sill’ muuten kasvi kasvattaa lehtiä kukinnan sijaan. Esikasvatus tai suorakylvö. Suklaakosmoskukan tuoksu on ihanan suklainen, kun taas punakosmoskukan kukat ovat kookkaita ja näyttäviä.
Isosilkkikukka (Clarkia amoena)
Helppohoitoinen ja runsas kukkija. Viihtyy läpäisevässä ja ravinteikkaassa maassa. Esikasvatus tai suorakylvö. Erittäin kestävä leikkokukkana.
Kehäkukka (Calendula officinalis)
Kehäkukka on erittäin helppohoitoinen. Kukkii pitkään. Suorakylvö. Voidaan kylvää myös syksyllä, jolloin kevään kukinta aikaistuu.
Kesämalvikki (Lavatera trimestris)
Kesämalvikki on helposti viljeltävä. Suorakylvö. Kukkii kesän jälkimmäisellä puoliskolla. Suuret kirsikanpunaiset kukat ovat näyttäviä kukkakimpussa.
Unikot (Papaver)
Kaikkien rakastamissa unikoissa löytyy valtava kirjo värejä ja muotoja. Saatavilla on yksi- ja monivuotisia lajeja. Kerrannaiset pioniunikot ovat todella upeita katseenvangitsijoita. Suorakylvö. Poimitaan juuri ennen kuin nuppu kohoaa ja puhkeaa kukkaan.
Tarhaneito (Nigella damascena)
Tarhaneidon lehdistö muistuttaa tilliä, mutta kukat ovat kuin pieniä tähtiä. Suorakylvö. Vaatimaton, mutta viihtyy runsasmultaisessa ja kuohkeassa maassa. Tuo kukkakimppuihin ihanaa herkkyyttä!
Maloppi (Malope trifida)
Maloppi on helppohoitoinen, kookas ja tukeva kasvi, joka kukkii myöhäiskesällä. Kukat ovat silkinhohtoiset, suppilomaiset ja syvän kirsikanpunaiset, roosan tai valkoisen sävyiset. Suorakylvö. Kaunis ja kestävä kukkakimpuissa!