Kesäköynnökset
Näin kasvatat & hoidat kesäköynnöksiä
Kesäköynnökset eli yksivuotiset köynnöskasvit tuovat pihaan ja puutarhaan näkösuojaa, niille paikoille jonne sitä halutaan.
Yksivuotiset köynnökset voit kasvattaa itse tai hankkia lähimmältä puutarhaltasi. Näyttävät ja mielenkiintoiset köynnökset ehtivät kasvaa Suomenkin lyhyessä kesässä usean metrin mittaisiksi.
Istuta kesäköynnös ruukkuun ja anna sen nojautua esimerkiksi pergolan tai terassin rakenteisiin, saat taatusti näyttävän katseenvangitsijan! Voit myös laittaa kesäköynnöksen kasvamaan suureen istutuslaatikkoon, jonka taakse voit kiinnittää köynnökselle köynnössäleikön – näin saat rakenneltua hyvän näkösuojaseinämän esimerkiksi terassille. Useat köynnökset sopivat myös amppeliin.
Keijunmekko
Keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineus) on suosittu kesäköynnös amppelissa sekä köynnöstuessa kasvatettuna. Kaunis kukinto – kellomaisten verholehtien sisältä näkyy tummanlilat kukat. Kukkii pitkälle syksyyn runsaasti. Keijunmekko on vanhan ajan kesäkukka joka on noussut taas suureen suosioon, eikä ihme – se on todella näyttävä! Helppohoitoinen, viihtyy aurinkoisella sekä puolivarjoisalla paikalla. Menestyy varjossakin, mikäli paikka on lämmin ja tuulensuojainen. Sopiva kasvualusta on vettä läpäisevä ja runsasravinteinen. Kastele säännöllisesti, pintamulta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä, muista myös lannoitus. Pitkiä versoja voi leikata.
Kasvata keijunmekko siemenestä – kylvä helmi-huhtikuussa, siemeniä ei peitetä mullalla vaan kylvöksen päälle asetellaan muovikelmu. Keijunmekko itää melko hitaasti. Pidä kylvös tasaisen kosteana. Kouli kasvaneet taimet yksi taimi/per ruukku. Sijoita pienet taimet valoisaan ja viileähköön paikkaan. Istuta ulos kesäkuussa kun hallanvaara on ohi.
Keijunmekko on yksivuotinen köynnöskasvi, mutta voit kokeilla talvettaa sitä viileässä ja valoisassa paikassa, esimerkiksi varaston ikkunalla.
Kelloköynnös
Upea kelloköynnös (Cobaea scandens) on erittäin nopeakasvuinen kesäköynnös. Tiheälehtinen ja reheväkasvuinen, kukinto kaunis kellomainen, väriltään sinivioletti tai valkoinen. Kärhien avulla kiipeilevä, asettele kelloköynnös esimerkiksi pergolan tai terassin rakenteita pitkin kasvamaan – saat näyttävän näkösuojan! Kukkien tuoksu on huumaava – houkuttelee hyönteisiä. Viihtyy lämpimällä ja suojaisalla kasvupaikalla, aurinkoinen tai puolivarjoinen sopii mainiosti. Sietää syksyisin melko kylmiäkin ilmoja. Viihtyy parhaiten ilmavassa ja kosteutta hyvin pitävässä kasvualustassa. Kastele tasaisesti, älä päästä kuivumaan kokonaan. Muista myös lannoitus. Poista kuihtuneet kukat säännöllisesti.
Kasvata kelloköynnös siemenestä – kylvä siemenet helmi-maaliskuussa. Taimien kasvettua kouli ne omiin ruukkuihin, yksi taimi/ ruukku. Kun taimet ovat kasvaneet, voit latvoa niitä kerran tai kaksi. Istuta ulos alkukesällä, kun hallanvaara on ohi.
Mustasilmäsusanna
Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata) on yksivuotinen köynnöskasvi, joka sopii amppeliin sekä ruukussa köynnöstukea vasten kasvatettavaksi. Suuret ja kauniit kukat hehkuvat keltaisen, oranssin, valkoisen tai punertavan eri sävyissä. Kukkien keskusta on tumma. Lehdistö on raikkaan vihreä. Mustasilmäsusanna on nopeakasvuinen, kukkii lähes koko kesän. Viihtyy aurinkoisella sekä puolivarjoisalla paikalla. Älä sijoita paahteiselle paikalla, täysin varjossa kukinto jää vaatimattomaksi. Sijoita suojaan tuulelta sekä sateelta. Kastele tasaisesti – anna pintamullan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoita kukinnan ajan keväästä syksyyn.
Kasvata itse mustasilmäsusanna siemenestä – kylvä siemenet helmi-maaliskuussa. Laita yhteen ruukkuun kolme siementä ja kasvata huoneenlämmössä. Pidä kylvös tasaisen kosteana. Taimien kasvaessa sijoita viileään ja valoisaan paikkaan. Kastele tasaisesti ja lannoita miedolla lannoitteella. Istuta ulos alkukesällä – hallanvaaran mentyä.
Päivänsini
Päivänsini (Ipomoea tricolor) tunnetaan myös nimellä elämänlanka, se sopii suojaisalle parvekkeelle, säleikköihin, pergoloihin – jopa huonekasviksi! Päivänsini vaatii tuennan, jonka ympärille sen on helppo kasvaa. Lehdistö kasvaa erittäin tuuheasti, kaunis kukinto voi olla sinisen , lilan sekä valkoisen eri sävyissä. Päivänsini viihtyy lämpimällä paikalla, aurigossa tai puolivarjossa. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti, ei siedä kuivahtamista. Kukkii koko kesän – kukat avautuvat aamuisin ja lakastuvat iltaisin, seuraavana päivänä puhkeaa taas uudet kukat. Päivänsini on myrkyllinen.
Kasvata päivänsini siemenestä – kylvä maalis-huhtikuussa. Liota siemeniä vuorokausi huoneenlämpöisessä vedessä ennen kylvämistä. Kylvä harvakseltaan, kosteaan kylvömultaan. Peitä kylvös muovikelmulla. Sijoita huoneenlämpöä hieman lämpimämpään paikaan itämään, itämisen jälkeen siirrä valoisaan huoneenlämpöön. Kouli kasvaneet taimet yksi taimi/ruukku. Istuta ulos alkukesällä, kun hallanvaara on ohitse.
Ruusupapu
Ruusupapu (Phaseolus coccineus) on yksivuotinen köynnöstävä koriste- ja hyötykasvi. Ruusupavun kaunis kukinto on syötävä, sopii koristeeksi vaikka salaattiin – kukat oranssinpunaisia, valkoisia tai punavalkoisia. Ruusupapu viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla paikalla, kastele tasaisesti ja lannoita noin kerran viikossa. Leikkaa pääverso kun se on pituudeltaan saavuttanut halutun mitan – tämä edistää haaroittumista sekä palkojen valmistumista. Ruusupapun pavut on syötäviä, syö pavut palkoineen suolalla maustetussa vedessä keitettyinä. Ota talteen vanhoista, pullistuneista paloista siemenet ensi kevään kylvöä varten.
Kasvata ruusupapu itse – aloita esikasvatus 4-6viikkoa ennen ulos istuttamista. Liota siemeniä muutama tunti ennen kylvämistä. Isuta pienet taimet ulos hallanvaaran mentyä. Tue taimet. Etelä-Suomessa ruusupapu voidaan istuttaa suoraan 12 asteiseen maahan, suojaa kylvös hallalta sekä linnuilta harsolla.
Köynnöskrassi
Köynnöskrassi (Tropaeolum majus) on kesäköynnös, jota voit käyttää hyötykasvin lailla esimerkiksi koristeena salaatissa tai leivonnaisissa. Suosittu köynnöskasvi, joka kukkii punaisin, oranssein tai keltaisin suppilomaisin kukin. Koristeelliset kilpimäiset lehdet ovat raikkaan vihreät tai tumman vihreät. Köynnöskrassi kasvaa parimetriä pitkäksi, pensaskrassi taas jää matalammaksi. Sopii maanpeittokasviksi tai kiipeilemään köynnöstukea vasten. Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla – menestyy myös paahteisella sekä varjoisalla paikalla. Kastele ja lannoita tasaisen säännöllisesti. Poista kuihtuneet kukat ja siemenkodat.
Kasvata siemenestä – kylvä suoraan kasvupaikalleen toukokuussa. Krassit hyötyvät myös lyhyestä esikasvatuksesta, kukkii silloin paremmin. Liota siemeniä yön yli ennen kylvämistä. Esikasvatus kestää n. 6 viikkoa.