Valitse sivu

Perinteiset kesäkukat

Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Perinteiset kesäkukat

Perinteiset kesäkukat ovat kaikkea muuta kuin tylsiä – kaikista tutuimmat lajit sopivat täydellisesti Suomen suveen ja sen vaihteleviin olosuhteisiin.

Mummon puutarhasta tutut kesäkukat ovat perinteisiä ja luotettavia. Niiden suosio säilyy vankkana vuodesta toiseen.

Tunnistatko kenties jonkin kukan ulkonäöltään lapsuudestasi tai tuttavasi pihalta, mutta et tiedä nimeä? Katso lajikohtaiset hoitovinkit ja nauti kukkivasta terassista tai parvekkeesta koko kesän!

Petunia

Petuniat ovat suosittuja kesäkukkia kukkapenkeissä, parvekelaatikoissa sekä amppeleissa. Tarhapetuniat ovat pystykasvuisia ja sopivat hyvin kesäkukkaryhmiin istutettaviksi. Riippapetuniat riippuvat kauniisti esimerkiksi parvekelaatikossa tai amppelissa. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrannaisia, ja niiden värivalikoima on laaja.

Kasvupaikka: Aurinkoinen tai puolivarjoinen

Kastelu: Tasainen

Lannoitus: Kastelulannoitus kerran viikossa tai pitkävaikutteiset lannoitetikut

Vinkit: Nypi kuihtuneet kukat kukkapohjuksineen

Pelargoni

Mummun ikkunalaudalta tutut pelargonit ovat alun perin kotoisin Etelä-Afrikasta, mistä ne tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla. Ne ovat helppohoitoisia ja kiitollisia ruukkukukkia, jotka kukkivat hyvin hoidettuna koko kesän. Jalopelargonit ovat kasvutavaltaan voimakkaan pystyjä, ja ajan myötä ne voivat kasvaa jopa metrin korkuiseksi. Kukkien värivalikoima on laaja.

Kasvupaikka: Aurinkoinen

Kastelu: Anna kasvualustan kevyesti kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua

Lannoitus: Kerran viikossa

Vinkit: Poista kuihtuneet kukat ja lehdet

Samettikukka

Voimakkaasti tuoksuvia samettikukkia käytetään koristekasveina, mutta myös tuholaishyönteisten torjunnassa. Niiden tuoksu houkuttelee pölyttäjiä ja kirvoja syöviä leppäkerttuja. Saatavilla on kolmea eri lajia ja niiden lukuisia lajikkeita: iso-, ryhmä- ja kääpiösamettikukkia. Yksinkertaiset tai kerrotut, samettisilta tuntuvat kukinnot loistavat tavallisesti keltaisen, oranssin ja punaisen eri sävyissä. Kääpiösamettikukka on syötävä, ja sen kukintoja voidaan käyttää esimerkiksi salaateissa.

Kasvupaikka: Aurinkoinen

Kastelu: Kasvualustan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä

Lannoitus: Säännöllinen

Vinkit: Poista kuihtuneet kukat

Lobelia

Lobeliat kukkivat pienin, viuhkamaisin kukin. Sinilobelia on kasvutavaltaan mätästävä, kun taas riippalobelia kasvattaa rennommat ja pidemmät versot, minkä vuoksi se soveltuu hyvin amppelikasviksi tai istutusten reunoille. Molemmat kukkivat runsaasti keväästä syksyyn.

Kasvupaikka: Aurinkoinen

Kastelu: Tasainen

Lannoitus: Mieto lannoite säännöllisesti

Vinkit: Kuihtuneiden kukkien nyppiminen ja versojen typistäminen rohkaisee lobelioita kukkimaan enemmän

Kanarianmarketta

Kanarianmarketta tunnetaan myös nimellä pensaspäivänkakkara. Se on yksivuotinen kesäkukka, jota viljellään myös leikkokukaksi. Korkeutta kanarianmarketoilla on 30-100 cm lajikkeesta riippuen. Kukinta ajoittuu tavallisesti toukokuusta syyskuuhun.

Kasvupaikka: Aurinkoinen ja puolivarjo. Sietää myös paahdetta.

Kastelu: Tasainen

Lannoitus: Säännöllinen

Vinkit: Nypi kuihtuneet kukat. Liian pitkäksi venähtäneitä versoja voi typistää.

Sateenkaaribalsami

Sateenkaaripalsamia kutsutaan joskus myös uudenguineanliisaksi. Sitä kasvatetaan yleensä yksivuotisena kesäkukkana, mutta sen talvettaminen sisätiloissa on mahdollista. Sillä on teräväkärkiset lehdet sekä kauniit, yksinkertaiset kukat, jotka voivat olla väriltään joko valkoiset, punaiset, vaaleanpunaiset tai oranssit.

Kasvupaikka: Aurinkoinen tai puolivarjo. Vältä paahdetta.

Kastelu: Anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välissä

Lannoitus: Noin joka toinen viikko

Vinkit: Poista kuihtuneet kukat

Neitobegonia

Neitobegoniat eli karjalanneidot kukkivat runsaasti alaspäin nuokkuvin kukin, jotka voivat olla lajikkeesta riippuen joko yksinkertaisia tai kerrottuja. Lehdet ovat kapeita ja vinoja. Riippuvien versojensa vuoksi neitobegonioita kasvatetaan yleensä amppelissa.

Kasvupaikka: Aurinkoinen, puolivarjoinen tai varjo

Kastelu: Anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välissä

Lannoitus: Kerran viikossa

Vinkit: Sijoita tuulensuojaiseen paikkaan

Pauliinabegonia

Pauliinabegonioita kutsutaan joskus myös ruusubegonioiksi niiden aavistuksen ruusua muistuttavien kukkien vuoksi. Perinteisten valkoisten, punaisten ja vaaleanpunaisten lajikkeiden rinnalle on jalostettu esimerkiksi kelta- ja oranssikukkaisia lajikkeita. Kasvutavaltaan pauliinabegoniat ovat pystyjä ja pensastavia.

Kasvupaikka: Aurinkoinen tai puolivarjo

Kastelu: Anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välissä

Lannoitus: Joka toisella kastelukerralla

Vinkit: Poista kuihtuneet kukat

Kesäbegonia

Pienikukkaiset ja matalakasvuiset kesäbegoniat sopivat loistavasti kukkaistutusten täytekukaksi. Lehdet ovat paksuhkot ja herttamaiset ja punertavareunaiset. 

Kasvupaikka: Aurinkoinen ja puolivarjo

Kastelu: Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä

Lannoitus: Niukka

Vinkit: Kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä. Kestää sadetta ja tuulta.

Kesäneilikka

Kesäneilikoita kutsutaan joskus myös kiinanneilikoiksi. Yleensä niitä pidetään yksivuotisina kesäkukkina, mutta suotuisalle paikalle istutettuna se saattavat myös talvehtia. Talvehtiminen on kuitenkin epävarmaa. Kukat ovat ripsureunaisia ja lehdet pitkiä ja kapeita.

Kasvupaikka: Aurinkoinen ja lämmin

Kastelu: Anna kasvualustan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välissä

Lannoitus: Niukasti miedolla lannoitteella

Vinkit: Poista kuihtuneet kukat

Tarhaneilikka

Tarhaneilikat ovat yleensä yksivuotisena kasvatettavia kesäkukkia. Ne soveltuvat sekä ruukkuun että kukkapenkkiin, ja suotuisalle paikalle istutettuna ne voivat talvehtia ja kukkia uudelleen seuraavina vuosina. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja, ja niiden värivalikoima on laaja.

Kasvupaikka: Aurinkoinen tai puolivarjo

Kastelu: Kasvualusta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä

Lannoitus: Säännöllisesti miedolla lannoitteella

Vinkit: Poista kuihtuneet kukat varsineen

Pikkupetunia

Pikkupetuniat tunnetaan myös japaninkellona ja miljoonakellona. Ne ovat pienikukkaisia ja riippuvia kesäkukkia. Kasvutapansa vuoksi niitä kasvatetaan useimmiten amppelissa. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja, ja värivalikoima on laaja. Kukinta saattaa kestää keväästä myöhäiseen syksyyn asti.  

Kasvupaikka: Aurinkoinen tai puolivarjo

Kastelu: Tasainen

Lannoitus: Säännöllinen

Vinkit: Kuihtuneita kukkia ei tarvitse poistaa, vaan ne varisevat pois itsestään