Valitse sivu

Varjoisan paikan kesäkukat

Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Varjoisan paikan kukat

Toiset kukat nauttivat auringonsäteistä, mutta toisia hellii varjo. Ota talteen nämä kesäkukkavinkit puutarhan siimekseen!

Kesäkukat kukkivat runsaasti ja näyttävästi, kun ne sijoitetaan otolliselle kasvupaikalle. Valo on kaikkien kasvien elinehto, mutta jotkin kesäkukat menestyvät myös puutarhan, terassin tai parvekkeen varjoisilla paikoilla.

Kesäkukkavalikoimasta löydät useita varjoisan paikan kauniita kukkijoita sekä reheviä vihreitä, joista saat loihdittua kauniita kukkaistutuksia. Tutustu vinkkeihin ja hoito-ohjeisiin!

Lumihiutale

Lumihiutale on helppohoitoinen ja suosittu kesäkukka. Se kukkii koko kesän valkoisin, vaaleanpunaisin tai liloin kukin. Parhaimmillaan kukinta voi jatkua pitkälle syksyyn asti. Rennon kasvutapansa vuoksi lumihiutale sopii mainiosti amppeliin.

Pidä lumihiutaleen kasvualusta tasaisen kosteana. Lannoitetta voi antaa jokaisella kastelukerralla. Kuihtuneet kukat varisevat tuulen mukana lumisateen lailla, joten niitä ei tarvitse nyppiä. Jos lumihiutale on sijoitettu suojaiselle paikalle, ruukun varovainen ravistaminen auttaa kukkia varisemaan.

Harsotyräkki

Harsotyräkkiä ei välttämättä arvaisi ensisilmäyksellä joulutähden sukulaiseksi. Molemmat ovat kuitenkin tyräkkejä, joiden koristearvo perustuu värittyneisiin ylälehtiin. Harsotyräkillä nämä ylälehdet ovat sirot ja valkoiset. Sen kasvutapa on hento ja keveä, ja siksi sitä kutsutaankin joskus poutapilveksi.

Harsotyräkki ei ole kasvupaikan suhteen nirso, ja yleensä se pärjää myös sateessa ja tuulessa. Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välissä. Lannoita säännöllisesti koko kasvukauden ajan.

Sateenkaaribalsami

Sateenkaaripalsamia kutsutaan joskus myös uudenguineanliisaksi. Sitä kasvatetaan yleensä yksivuotisena kesäkukkana, mutta sen talvettaminen sisätiloissa on mahdollista. Sillä on teräväkärkiset lehdet sekä kauniit, yksinkertaiset kukat, jotka voivat olla väriltään joko valkoiset, punaiset, vaaleanpunaiset tai oranssit. 

Kastele sateenkaaribalsamia niin, että vain alustan pinta kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoita kasvukaudella noin joka toinen viikko. Poista kuihtuneet kukat.

Kesäbegonia

Pienikukkainen ja matalakasvuinen kesäbegonia sopii loistavasti kukkaistutusten täytekukaksi. Lehdet ovat paksuhkot ja herttamaiset, ja niiden reunat ovat usein punertavat.

Kesäbegonia kestää sadetta ja tuulta melko hyvin, minkä takia se on myös suosittu hautakukka. Kasvualusta saa kevyesti kuivahtaa kastelukertojen välissä. Lannoita niukasti.

Verenpisara

Verenpisarat ovat näyttäviä kesäkukkia. Ne ovat joko pystykasvuisia tai riippuvia, ja niitä kasvatetaan sekä ruukuissa että amppeleissa. Kauniit, usein kaksiväriset kukat nuokkuvat alaspäin. Lajikkeita on jalostettu runsaasti, ja kukkia saatavilla useissa eri väreissä.

Sijoita verenpisara suojaisalle kasvupaikalle, ja pidä sen kasvualusta kevyen kosteana. Lannoita kasvukaudella noin joka toisella kastelukerralla. Nypi kuihtuneet kukat pois, jotta verenpisara ei kuluttaisi energiaansa hedelmien tekoon.

Neitobegonia

Neitobegonioita kutsutaan joskus myös karjalanneidoiksi. Ne kukkivat runsaasti alaspäin nuokkuvin kukin, jotka voivat olla lajikkeesta riippuen joko yksinkertaisia tai kerrottuja. Lehdet ovat kapeita ja vinoja. Riippuvien versojensa vuoksi neitobegonioita kasvatetaan yleensä amppelissa.

Voimakas tuuli varisuttaa neitobegonian kukat herkästi, joten sijoita se suojaisalle kasvupaikalle. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana. Lannoita kasvukaudella noin kerran viikossa.

Lankaköynnös

Hentovartinen lankaköynnös köynnöstää lähellä maan pintaa, joten sitä kasvatetaan usein amppelissa tai kukkaistutusten reunoilla. Sen lehdet ovat pieniä, pyöreitä ja kiiltäviä. 

Lankaköynnös viihtyy tasaisessa kosteudessa. Vain kasvualustan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Liika kuivuus saa lankaköynnöksen varisuttamaan lehtiään.

Hopealehti

Hopeavillakon eli tuhkaruohon nukkaiset ja hopeanharmaat lehdet tuovat kaunista sävyä kesäkukkaistutuksiin. Lehdet kasvavat tiiviinä lehtiruusukkeena.

Hopeavillakko on kestävä ja kasvupaikan suhteen vaatimaton. Kylmänkestävyytensä ansiosta se säilyy kauniina pitkälle syksyyn. Anna kasvualustan kuivahtaa kastelukertojen välissä.