Valitse sivu

Varjoisan paikan kesäkukat

Etusivu 9 Piha & Puutarha 9 Varjoisan paikan kukat

Kesäkukat varjoon

Valitse varjoisalle kesäpihalle, parvekkeelle tai terassille kesäkukat, jotka viihtyvät ja pärjäävät varjossa. Kesäkukkavalikoimasta löydät useita varjoisan paikan kauniita kukkijoita sekä reheviä vihreitä, joista saat loihdittua kauniita kukkaistutuksia. Kuumimpina kesäpäivinä on kiva loikoilla varjoisalla terassilla tai parvekkeella, joka on sisustettu viihtyisäksi kesäkukkien avulla. Varjoisan paikan kukkia voit istuttaa amppeliin, ruukkuun tai kukkapenkkiin.

Lumihiutale

Lumihiutale (Sutera cordata) on helppohoitoinen ja suosittu kesäkukka. Se kukkii pitkään, koko kesän ja sopeutuu varjoisalle paikalle hyvin. Kukinto valkoinen, vaaleanpunainen tai liilan sävyinen. Lumihiutale on kaunis lisukekasvi amppeliin sekä suureen ruukkuun. Mätästävä ja rento kasvutapa, asettele lumihiutale ruukun reunaan, jotta sillä on tilaa kasvattaa pitkät versot. Valitse ravinteikas ja ilmava kasvualusta. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä.

Poutapilvi

Poutapilvi eli harsotyräkki (Euphorbia hypericifolia) on kaunis ja helppohoitoinen kesäkukka. Valkoiset kukat ovat valkoiseksi värittyneitä ylälehtiä. Mätästävä ja tuuhea kasvutapa. Sopii erinomaisesti amppeleihin, ruukkuihin sekä parvekelaatikoihin. Kukkii koko kesän. Valitse ilmava ja runsasravinteinen kasvualusta. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Sietää kasvualustan hetkellistä kuivumista.

Uudenguineanliisa

Uudenguineanliisa (Impatiens hawkeri) on monikäyttöinen kesäkukka. Kukkien värit ovat puhtaat sekä voimakkaat: valkoinen, violetti sekä punaisen eri sävyt. Kukat erottuvat hyvin tummanvihreiden lehtien välistä. Pensasmainen kasvutapa. Sopii hyvin ruukkuun, parvekelaatikkoon sekä kukkapenkkiin. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Kestää hetkellisen kuivahtamisen. Kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä.

Kesäbegonia

Kesäbegonia (Begonia Semperflorens-ryhmä) on matalakasvuinen ja helppohoitoinen kesäkukka varjoisalle paikalle. Sopii hyvin lisukekukaksi ruukkuistutuksiin. Suloiset kukat ovat väriltään joko punaisia, vaaleanpunaisia, oransseja tai valkoisia. Kasvutapa pensasmainen. Todella kestävä – käytetään myös kesäkukkana haudoilla. Valitse ilmava ja keskiravinteinen kasvualusta. Kastele säännöllisesti – kesäbegonia kestää myös hetkellisen kuivumisen. Lannoita niukasti, silloin tällöin.

Verenpisara

Verenpisara (Fuchsia) viihtyy suojaisalla, varjoisalla/puolivarjoisalla kasvupaikalla. Kauniit, erikoiset kukat ovat yleensä kaksiväriset. Kukat kasvavat terttuina versojen kärjissä. Helppohoitoinen verenpisara sopii amppeliin sekä ruukkuun. Useita eri lajikkeita! Saatavana myös rungollisena. Valitse ravinteikas sekä vettä läpäisevä kasvualusta. Verenpisara tarvitsee paljon tilaa juurilleen. Kastele ja lannoita säännöllisesti.

Karjalanneito

Karjalanneito eli neitobegonia (Begonia Pendula-ryhmä) on mukulabegonioihin kuuluva rentovartinen ja kauniskukkainen kesäkukka. Suosittu amppelikukka varjoisalle sekä puolivarjoisalle paikalle. Yksinkertaiset tai kerrotut kukat ovat väriltään valkoiset, keltaiset, oranssit tai punaisen eri sävyiset. Viihtyy suojaisalla paikalla – kovin tuulisella paikalla kukat varisevat. Valitse ilmava ja ravinteikas kasvualusta. Kastele ja lannoita säännöllisesti – kestää hetkellistä kuivahtamista. Nypi kuihtuneet kukat.

Lankaköynnös

Lankaköynnös (Muehlenbeckia complexa) on siro, köynnöstävä viherkasvi jota käytetään paljon myös kesäkukka- sekä syyskukkaistutuksissa. Hyvä lisukekasvi, mutta näyttävä myös yksistään amppelissa tai ruukussa. Valitse ilmava ja ravinteikas kasvualusta. Kastele säännöllisesti, lannoita kasvukaudella keväästä syksyyn. Pintamulta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä – vältä mullan kokonaan kuivumista, lankaköynnös tiputtaa tällöin lehtensä.

Hopealehti

Hopealehti eli hopeavillakko (Senecio cineraria) on suosittu kasvi hautausmailla sen kestävyyden ansiosta. Sopii hyvin lisukekukaksi kukkivan kesäkukan viereen. Tammenlehtimäiset lehdet ovat hopeisen nukan peittämät. Helppohoitoinen, käytetään myös syysistutuksissa. Kasvutapa on pysty, n. 15-30cm korkea. Sopii ruukkuihin, parvekelaatikoihin sekä kukkapenkkien reunuskasviksi. Valitse kasvualustaksi ilmava ja vettä läpäisevä multa, kastele säännöllisesti – hopealehti sietää hyvin hetkellistä kuivumista.

Jaa vinkki ystävillesi