Valitse sivu

Pioni on todellinen kesän kaunotar

Pioni (Paeonia)

Pioni – tämä romanttinen, siro,  itämaishenkinen kaunotar, on erityisesti kesähäiden suosikki leikkokukka. Pioni kasvaa luonnonvaraisena Aasiassa, Etelä-Euroopassa sekä Pohjois-Amerikan länsiosissa monivuotisena,  ruohovartisena tai pienenä pensaana. Pioneja on viljelty jo yli 4000 vuoden ajan Kiinassa ja aluksi pioneja sai kasvattaa vain keisarillisissa puutarhoissa. Pionit ovat pionikasvien heimoon kuuluva ainoa suku, joka sai nimensä Paeonilta, kreikkalaisten jumalten lääkäriltä.

Ensimmäiset pionit saapuivat vuonna 1789 Englantiin ja sieltä ne levisivät hiljalleen koko Eurooppaan. Suomessa pioneista on tullut erittäin suosittuja koristekasveja. Niitä nähdään niin äitienpäivänä, morsiuskimpuissa, valmistujaiskukkina sekä muissa kesän ihanissa juhlissa.

Pionin vahvassa varressa on muutamia ohuita kolmilehdykkäisiä terälehtiä ja varren päässä kaunis katseenvangitsija. Kukka on suuri ja yleensä kerrottu, jonka terälehdet ovat ohuet ja herkät.  Pionin värit vaihtelevat valkoisen, aniliinin- sekä vaaleanpunaisen eri sävyissä.

Pioni maljakossa – näin saat sen kestämään

  • Poista kaikki veden alle jäävät lehdet
  • Leikkaa veitsellä uusi viisto imupinta pionin varteen
  • Laita maljakkoon haaleaa vettä
  • Vaihda uusi vesi päivittäin ja leikkaa samalla uusi viisto imupinta
  • Käytä kukkavirkistettä
  • Sijoita maljakko viileähköön paikkaan, vältä suoraa auringonpaistetta tai lämpöpatteria

Pioni on kiitollinen  ja kun hoidat sitä oikein niin se jaksaa ilahduttaa sinua viikosta pariin. Tiukassa nupussakin oleva pioni aukeaa huoneenlämpöön päästyään. Voit käyttää maljakkovedessä leikkokukille tarkoitettua virkistettä, joka pitää veden bakteerikannnan alhaisempana. Leikkopionin saatavuus vaihtelee vuosittain, mutta parhaiten sitä on saatavilla touko-heinäkuussa. Voit kysyä lisää kukkakauppiaaltasi!

Lue myös

Täydellinen vaaleanpunainen pioni

Väriä vaihtava pioni ’Coral Charm’

Avainsanat: