Valitse sivu

Tee itse suloinen minikimppu – näillä ohjeilla onnistut

Minikokoisen kukkakimpun sitominen on hauskaa ja helppoa kesäpuuhaa, jossa voi hyödyntää sekä luonnon että kukkakauppojen antimia. Lue helpot ohjeet!

Kesän kukkaloisto on tällä hetkellä runsaimmillaan. Luonnonmateriaalia kannattaa nyt hyödyntää erilaisissa sidontatöissä, esimerkiksi suloisissa minikimpuissa. Valitse minikimpun materiaaliksi mieleisiäsi luonnosta löytyviä kukkia ja vihreitä tai yhdistele luonnonmateriaalia kukkakaupasta ostettuihin leikkoihin. Tämän kimpun materiaaleiksi valikoituivat luonnosta kerätty lemmikki sekä kukkakaupoissa saatavilla olevat eukalyptus ja unelma.

Luonnonkukat kannattaa kerätä joko aamulla tai illalla, sillä silloin niiden nestejännitys on korkeimmillaan. Jos kukat kuitenkin ehtivät nuupahtaa, uudet imupinnat ja viileä maljakkovesi auttavat niitä virkoamaan. Pidä mielessäsi jokamiehenoikeudet ja kerää vain rauhoittamattomia kasveja. Myöskään kasvavan puun oksia ei saa katkoa, joten valitse vihreiksi ruohovartisia kasveja.

Minikimpun sidontaan tarvitset:

  • Kukkia ja erilaisia vihreitä
  • Terävät sakset/veitsen
  • Ohutta nauhaa

Lyhennä ensin varsia ja poista ylimääräiset lehdet. Kukkakimput sidotaan tavallisesti spiraaliin eli niin, että kaikki varret kiertävät samaan suuntaan. Aloita asettelemalla kaksi vihreää oksaa ristiin. Oikeakätinen sitoo spiraalin oikealle ja vasenkätinen vasemmalle. Jos spiraalin tekeminen tuntuu vaikealta, tyyli on vapaa! 

Vihreät tukevat kukkia, tuovat kimppuun tuuheutta ja viimeistelevät kimpun reunat. Lisää materiaalia vuorotellen ja asettele viimeiseksi kimpun ympärille muutama vihreä oksa.

Sido kimppu kiinni napakasti ohuella nauhalla, mutta varo kuitenkin litistämästä pehmeitä varsia. Poista vielä kaikki sidoskohdan alapuolelle jääneet lehdet ja leikkaa saksilla tai veitsellä uudet imupinnat. Parhaat imupinnat syntyvät veitsellä, mutta kaikista ohuimpien ja pehmeimpien varsien veitsellä viistäminen voi olla vaikeaa.  

Minikimppu on nyt valmis! Voit laittaa minikimpun pieneen maljakkoon tai asetella sen seisomaan matalalle lautaselle, jonka pohjalla on hieman vettä. Luonnonkukat säilyvät parhaiten ulkona, ja sisällä niitä kannattaa säilyttää mahdollisimman viileässä. Yöksi kimpun voi siirtää esimerkiksi jääkaappiin. 

Avainsanat: