Valitse sivu

Tee itse maatuva kranssi kanervasta – näillä ohjeilla onnistut!

Luonto kiittää pienistä teoista. Ekologinen kranssi syntyy kokonaan maatuvista materiaaleista.

Kanervat kuuluvat perinteisesti syksyyn. Niistä tehty kranssi sopii ulko-oveen toivottamaan vieraat lämpimästi tervetulleeksi, mutta myös haudalle muistamiseksi.

Pienien tekojen kautta luonto kiittää: kranssista voi tehdä myös kokonaan maatuvan!

Miten kranssimateriaalit valitaan ekologisesti?

Pohjamateriaali
Erilaisilla pohjamateriaaleilla saadaan aikaiseksi eri kokoisia ja tuuheudeltaan erilaisia kransseja. Pohjana voit käyttää periaatteessa mitä vain renkaaksi taipuvaa materiaalia. Maatuva pohja syntyy esimerkiksi pajunoksista tai sanomalehdestä.

Sidontamateriaali
Kukat kiinnitetään kranssipohjaan ohuella rautalangalla tai narulla. Juutti- ja puuvillanarut ovat kokonaan maatuvia.

Ohjeet maatuvan kranssin tekoon

Täysin maatuva kranssi on todellinen ekoteko. Tähän kranssiin on käytetty pohjana sanomalehteä ja kiinnitykseen juuttinarua. Seuraa helppoa ohjetta vaihe vaiheelta ja onnistut varmasti.

Tarvitset:

  • Kanervaa
  • Sanomalehden
  • Juuttinarua
  • Sakset

Tee sanomalehdestä kranssipohja. Tässä kranssissa on käytetty kolmesta sivusta rullattua palasta, jotka on kiinnitetty toisiinsa juuttinarulla. Halkaisijaltaan pohja on 30 cm. Sanomalehti ei ole kovin järeä pohjamateriaali, joten halkaisija kannattaa pitää pienenä.

Pohjaa tehdessä voit myös sitoa ripustuslenkin.

Leikkaa kanervasta pätkiä. Kranssin pinta näyttää luonnolisemmalta, jos pätkistä leikkaa hieman eri pituisia – saman pituisista pätkistä syntyy täsmällisempi kranssi.

Tähän kranssiin käytettiin neljä kanervaa.

Kiinnitä juuttinaru pohjaan kiinni solmulla ja lähde sen jälkeen kiinnittämään kanervaa pohjaan. Älä katkaise juuttinarua, vaan kieritä sitä mukana loppuun saakka. Laita seuraava kanervarivi aina edellisen rivin päälle niin, että kiinnityskohta peittyy.

Voit peittää kranssin kokonaan tai jättää takaosan peittämättä. Takaosa ei näy, jos laitat kranssin esimerkiksi oveen roikkumaan.

Kun olet päässyt kranssiteossa loppusuoralle, joudut viimeisissä osioissa hieman asettelemaan ja ujuttamaan kanervia ja juuttinarua ensimmäisenä laitettujen kanervojen alle.

Kun olet saanut pohjan peitettyä, katkaise juuttinaru ja päättele se napakalla solmulla.

Valmista! Halutessasi voit lisätä kranssiin koristeita oman mieltymyksen mukaan. Muista kuitenkin kranssin maatuvuus, ja käytä koristelussa vain luonnosta löytämiäsi aarteita.

Avainsanat: