Valitse sivu

Tee itse callunakranssi

Näin teet callunakranssin

Callunat kuuluvat perinteisesti syksyyn. Callunakranssi ovessa toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleiksi. Kranssi on myös kaunis koriste haudalle. Kranssin voi ostaa tai tilata kukkakaupasta, tai voit kokeilla myös tehdä sen itse! Callunakranssin teko on helppoa, ei ole olemassa vain yhtä sääntöä kranssin teossa, materiaaleja voi soveltaa oman makunsa ja saatavuuden mukaan.

Callunakranssin tarvikkeet

Valitse pohjamateriaali:

Erilaisilla pohjamateriaaleilla saadaan aikaiseksi eri kokoisia ja tuuheudeltaan erilaisia kransseja. Pohjana voit käyttää esimerkiksi rautalankaa, styroksia tai sanomalehteä. Pohjana toimii myös erinomaisesti pajuista tehty kranssi. Periaatteessa mikä vain, mikä taipuu pyöreään muotoon ja on helppo peittää, on sopiva pohjamateriaaliksi.

Valitse sidontamateriaali:

Calluna kiinnitetään pohjaan esimerkiksi ohuella rautalangalla tai narulla. Kiinnittämiseen voidaan käyttää myös hakasia, jolloin pohjan täytyy olla paksumpi, esimerkiksi styroksista tai oljesta tehty. Narulla tai rautalangalla kiinnittäessä käytetään eri tekniikkaa kuin hakasilla kiinnittäessä.

Maatuva callunakranssi

Pienien tekojen kautta luonto kiittää! Täysin maatuva kranssi on todellinen ekoteko. Tämä kranssi sopii niin oveen, kuin haudalle koristeeksikin. Tähän kranssiin on käytetty pohjana sanomalehteä ja kiinnitykseen juuttinarua. Seuraa helppoa teko-ohjetta vaihe vaiheelta ja onnistut varmasti.

Kranssin tekoon tarvitset:

  • Calluna
  • Sanomalehti
  • Juuttinaru
  • Sakset/sekatöörit

Vaihe 1.

Tee sanomalehdestä kranssin pohja. Tässä kranssissa on käytetty kolmesta sivusta rullattua palasta, jotka on kiinnitetty toisiinsa juuttinarulla. Halkaisijaltaan tämä kranssi on 30cm. Voit tehdä pienemmän, mutta muista että mitä suurempi kranssi sen pehmeämpi pohja. Sanomalehti ei ole kovin järeä pohjamateriaali.

Pohjan teko vaiheessa voit myös tehdä valmiiksi kranssille ripustuslenkin.

Vaihe 2.

Leikkaa callunasta pätkiä. Pätkät voivat olla eri pituisia, se saa kranssin pinnan näyttämään luonnollisemmalta.

Tähän kranssiin meni neljä (4) kappaletta callunaa, halkaisijaltaan kranssi on 30cm.

Vaihe 3.

Kiinnitä juuttinaru pohjaan kiinni solmulla ja lähde sen jälkeen kiinnittämään callunanpätkät pohjaan. Älä katkaise juuttinarua, vaan kieritä sitä mukana loppuun saakka. Laita seuraava callunarivi aina edellisen rivin päälle niin, että kiinnityskohta peittyy.

Voit peittää kranssin kokonaan, tai jättää takaosan peittämättä. Takaosa ei näy, jos laitat kranssin esimerkiksi oveen roikkumaan.

Vaihe 4.

Kun olet päässyt kranssiteossa loppusuoralle, joudut viimeisissä osioissa hieman asettelemaan ja ujuttamaan callunanpätkiä ja juuttinarua ensimmäisenä laitettujen callunoiden alle.

Kun olet saanut pohjan peitettyä, katkaise juuttinaru ja päättele se solmulla ripustuslenkkiin.

Kranssiin voit lisätä koristeita oman mieltymyksen mukaan. Muista kuitenkin kranssin maatuvuus, käytä koristelussa luonnosta löytämiäsi aarteita.

Älä heitä pois callunoita, joista leikkasit pätkät kranssia varten. Voit käyttää nämä syysistutuksissa täytteenä!

Avainsanat: