Valitse sivu

Tee itse havukranssi – katso ohjeet

Kaunis havukranssi pyhäinpäiväksi haudalle tai kotiin – katso ohjeet ja tee itse

Syksy on oivallista aikaa tehdä havukransseja. Havuista tehdyt kranssit säilyvät kauniina viileässä ja kosteassa ilmassa. Itse tehty kranssi kaunistaa haudan ja tuo sille syksyisen tunnelman. Myös kotiin on ihana tulla, kun ulko-ovessa vehreä kranssi toivottaa tervetulleeksi!

Valitse kranssiin erilaisia havuja, jos haluat kranssista vaihtelevan ja rönsyilevän kauniin. Jos taas haluat yksinkertaisen ja tasaisen kranssin, valitse kranssiin yksi havumateriaali. Muistathan, että tarvitset havujen keräykseen maanomistajan luvan. Monet kukkakaupat myyvät havuja kranssiaikaan, kannattaa kysellä havuja sieltä, jos omaa metsää tai lupaa havujen keräykseen ei ole.

Havukranssin ohje

Tarvitset:

  • havuja
  • puolalankaa
  • oksasakset
  • pihdit puolalangan katkaisuun
  • oksia pohjan tekoon (esim. koivun tai pajun)

Taivuta oksista, esimerkiksi koivun- tai pajunoksista kranssille pohja. Kiinnitä muutamasta kohti puolalangalla kiinni. Muhkea kranssi syntyy paksulla pohjarenkaalla.

Ota kaikki havunoksat ja muut kasvimateriaalit lähelle työskentelytasoa. Pätki ne sopivan mittaisiksi. Jos haluat rennon tyylisen kranssin, jätä oksat pidemmiksi. Jos taas haluat tasaista jälkeä, jätä oksanpätkät lyhemmiksi.

Voit käyttää havukranssissa muitakin kasvimateriaaleja tuomaan vaihtelua kranssin ulkonäköön. Esimerkiksi kauniisti kuivuva eukalyptus ja vaikkapa hopeavillakko (Senecio sineraria) tuovat mukavaa elävyyttä havukranssiin.

Asettele käteen nippu havuja, ja laita se pohjarenkaan ulkoreunalle. Kierrä muutaman kerran napakasti puolalankaa nipun ja pohjan ympärille.

Laita seuraava nippu sisäreunalle ja pyöritä puolalankaa taas muutaman kerran nipun ympräri. Jos sinulla on todella paksu pohjarengas, silloin voit laittaa havunippuja ensin vasemmalle, sitten keskelle ja sen jälkeen vielä oikealle puolelle.

Jatka samalla tavoin kranssia. Sido seuraava rivi siten, että edellisten nippujen kiinnityskohta peittyy. Nosta välillä kranssia pystyyn ja katso, että eukalyptusta tulee tasaisesti sinne tänne. Jos siis tahdot laittaa sitä kranssiin tai jotain muuta koristeellista kasvimateriaalia.

Voit laittaa väliin pidempiä havunippuja, näin saat kranssiin rentoa ja rönsyilevää ilmettä.

Kranssin lopulla ujuta viimeiset niput ensimmäisten nippujen alle ja päättele useammalla kierroksella puolalankaa viimeisen nipun ympärille. Muista napakkuus! Päättele loppu puolalanka kranssin pohjaoksien sekaan. Kiinnitä kranssin takapuolelle puolalangasta ripustuslenkki.

Lisää halutessasi kauniista nauhasta rusetti ja kiinnitä se puolalangalla kranssiin kiinni.

Huomioi muutama seikka

  • Vuoraa työskentelytaso paperilla tai muovilla, ettei havunoksien pihka sotke pöytää.
  • Käytä käsineitä (kertakäyttöhanskat ovat sopivan ohuet), etteivät kädet sotkeennu pihkaan eivätkä havut pistele.

Sitten vain nauttimaan havujen tuoksusta ja rentouttavasta kranssipuuhasta!

Lue myös

Pyhäinpäivän hautakoriste – katso ohjeet ja tee itse

Avainsanat: