Valitse sivu

Näin tehdään perinteinen havukranssi – lue ohjeet

Kaunis havukranssi sopii pyhäinpäiväksi haudalle tai kotiin.

Syksy on oivallista aikaa tehdä havukransseja – havut säilyvät kauniina viileässä ja kosteassa ilmassa. Itse tehty kranssi kaunistaa haudan ja tuo sille syksyisen tunnelman. Myös kotiin on ihana tulla, kun ulko-oveen ripustettu kranssi toivottaa tervetulleeksi!

Valitse kranssiin erilaisia havuja, jos haluat kranssista vaihtelevan ja rönsyilevän kauniin. Jos taas haluat yksinkertaisen ja tasaisen kranssin, valitse kranssiin yksi havumateriaali.

Muista, että tarvitset havujen keräykseen maanomistajan luvan. Monet kukkakaupat myyvät havuja syksyisin.

Näin teet havukranssin

Tarvitset:

  • havuja
  • puolalankaa
  • rautalangat
  • pihdit rautalangan katkaisuun
  • oksia (esimerkiksi koivun tai pajun)
  • hanskat suojaamaan käsiä ja esimerkiksi sanomalehteä suojaamaan työskentelytasoa

Taivuta esimerkiksi koivun- tai pajunoksista kranssille pohja. Kiinnitä oksat toisiinsa rautalangalla. Muhkea kranssi syntyy paksulla pohjarenkaalla, sirompi ohuella.

Ota kaikki havunoksat ja muut kasvimateriaalit lähelle työskentelytasoa. Pätki ne sopivan mittaisiksi. Jos haluat rennosti sidotun kranssin, jätä oksat pidemmiksi. Jos taas haluat tasaista jälkeä, jätä oksanpätkät lyhemmiksi.

Voit käyttää havukranssissa muitakin kasvimateriaaleja tuomaan vaihtelua kranssin ulkonäköön. Esimerkiksi kauniisti kuivuva eukalyptus ja hopeavillakko tuovat mukavaa elävyyttä havujen keskelle.

Asettele käteen nippu havuja ja laita ne pohjarenkaan ulkoreunalle. Kierrä muutaman kerran napakasti puolalankaa nipun ja pohjan ympärille.

Laita seuraava nippu sisäreunalle ja pyöritä rautalankaa taas muutaman kerran nipun ympräri. Jos sinulla on todella paksu pohjarengas, silloin voit laittaa havunippuja vuorotellen ensin vasemmalle, sitten keskelle ja sen jälkeen vielä oikealle puolelle.

Jatka samalla tavoin. Sido seuraava rivi siten, että edellisten nippujen kiinnityskohta peittyy.

Kranssin lopulla ujuta viimeiset niput ensimmäisten nippujen alle ja päättele useammalla kierroksella rautalankaa viimeisen nipun ympärille. Muista napakkuus! Päättele loppu rautalanka kranssin pohjaoksien sekaan. Kiinnitä kranssin takapuolelle ripustuslenkki ujuttamalla se rautalankojen alle.

Valmis! Lisää vielä halutessasi kauniista nauhasta rusetti ja kiinnitä se rautalangalla kranssiin kiinni.

Avainsanat: