Valitse sivu

Tiesitkö, että jouluruusua saa myös leikkokukkana?

Jouluruusu on yksi juhlasesongin suosituimmista ruukkukukista. Kaikkien onneksi sitä on saatavilla myös leikkokukkana – näin hoidat leikkojouluruusua oikein!

Jouluruusua on totuttu näkemään ruukussa, mutta kukkakaupat myyvät sitä myös leikkokukkana. Erilaisia lajikkeita löytyy valkoisesta tummanpunaiseen ja kerrotusta yksinkertaiseen. Leikkojouluruusussa on oma viehätyksensä – valitse sitä joulun rentoon ja luonnolliseen kukkakimppuun tai hanki jouluruusuja maljakkoon ihan vain sellaisenaan.

Jouluruusu leikkokukkana
Tee leikkojouluruususta pieniä asetelmia lisäämällä niitä tarjottimelle lasiastioihin yhdessä muiden koristeiden kanssa. eKukka.fi
Punainen jouluruusu sopii täydellisesti rentoihin joulukimppuihin.
jouluruusu sopii täydellisesti rentoihin ja rönsyileviin joulukimppuihin. eKukka.fi

Näin hoidat leikkojouluruusua

Jouluruusut tarvitsevat muiden leikkokukkien tavoin huolellista hoitoa, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään hyvänä maljakossa. Näillä vinkeillä saat ne kestämään pidempään:

  • Leikkaa varsiin uudet viistot imupinnat ennen maljakkoon laittoa. Käytä leikkaamiseen mieluiten terävää veistä.
  • Jos jouluruusun varsi on paksu voit leikat sen varteen ristiviillon, jotta se imisi paremmin vettä. Katso kuva alta.
  • Vaihda maljakkovesi ja leikkaa uudet imupinnat noin joka toinen päivä. Nuupahtanut kukka tarvitsee heti uudet imupinnat ja raikkaan veden.
  • Maljakkoveden lämpötila saa olla viileä – jouluruusu kukkii luonnossa jopa hangen läpi.
  • Jos mahdollista, sijoita maljakko viileään paikkaan tai siirrä se yöksi jääkaappiin.

Jouluruusun varteen voi leikata rastiviillon, jotta se imee vettä paremmin
Ristiviilto auttaa paksua vartta imemään vettä. eKukka.fi

Jouluruusun erilaisia lajikkeita

Jouluruusun kukkien muoto ja väri vaihtelee lajikkeittain. Toiset ovat pyöreän muotoisia, kun taas toisissa kukka voi olla tähtisakaran muotoinen.

Kukkien näkyvin osa koostuu oikeastaan verholehdistä, jonka sisälle varsinaiset kukat kätkeytyvät. Uloimmat verholehdet muuttuvat vaaleissa kukissa vähitellen vihertäviksi. Kukassa koristeellista ovat myös sen hienot heteet ja emit. Jouluruusu on jokaisessa elinkaaren vaiheessa herkän ja mielenkiintoisen näköinen leikkokukka.

Jouluruusun kukka voi olla hieman alaspäin nuokkuva, joten sen kauneus pääsee esille parhaiten hieman korkeammassa maljakossa – näin kukkia pystyy ihastelemaan kokonaisuudessaan paremmin.

Jouluruusu leikkokukkana maljakossa on todella kaunis näky
Jouluruusun nuokkuvia kukkia kannataa ihastella myös alhaalta. eKukka.fi

Niin valkeassa kuin punaisessa jouluruusussa on oma viehätyksensä – oman suosikin valitseminen voi tuntua vaikealta. Punaisessa jouluruusussa on mystistä taikaa ja valkea jouluruusu on yksinkertaisen kaunis.

Punaisessa jouluruusussa on mystistä taikaa
Punaisessa jouluruusussa on dramaattista viehätystä. eKukka.fi
Jouluruusu on turvassa lasikuvun alla pieniltä käsiltä ja vikkeliltä tassuilta
Sijoita jouluruusu lasikuvun alle, jotta ne säilyvät pienten käsien ja vikkelien tassujen ulottumattomissa. Tämän asetelman tekoon on käytetty japanilaista kukkapidikettä. eKukka.fi

Jouluruusu lapsiperheessä – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Jouluruusun kaikki kasvinosat ovat myrkyllisiä, joten lemmikki- ja lapsiperheissä niiden kanssa kannattaa olla varovainen. Pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Jos kuitenkin haluat nauttia jouluruusun kauneudesta, voit esimerkiksi asetella leikkojouluruusuja lasikuvun tai kynttilälyhdyn sisälle.

Avainsanat: