Valitse sivu

Trendikäs kesä koristeheinillä

Tee kesästä trendikäs! Tyylikkäät koristeheinät luovat kukkaistutuksiin rentoutta ja ilmavuutta.

Koristeheiniksi luetaan heinäkasvien heimoon kuuluvia kasveja mutta myös erilaisia saroja, sädekaisloja, piippoja ja vihvilöitä. Kukkaistutuksissa niiden rooli on tärkeä: ne voivat luoda istutukselle taustaa, ilmavuutta ja rentoa ilmettä. Samalla ne tekevät istutuksesta hieman helppohoitoisemman, sillä koristeheinien kukintoja ei tarvitse nyppiä.

Sisusta terassistasi tai parvekkeestasi kotoisa ja mielenkiintoinen erilaisilla koristeheinillä. Valitse mieleisesi useista eri lajeista ja kokoa näyttävä kokonaisuus yhdistellen erilaisia kesäkukkia sekä heiniä.

Sarat tuovat mielenkiintoa istutuksiin

Sara, Carex ‘Evercream’. eKukka.fi
Sara, Carex ‘Frosted Curls’. eKukka.fi

Sarat (Carex) eivät kasvitieteellisesti kuulu heinäkasvien heimoon, mutta niitä kuitenkin kutsutaan koristeheiniksi. Jäykähköt ja valkokirjavat lehdet muodostavat hieman kaareutuvia mättäitä.

Sarat ovat helppohoitoinen ja vaatimattomia kasvualustan suhteen. Seisovaa vettä ne eivät kuitenkaan siedä, joten kasvualustan tulisi olla hyvin vettä läpäisevää. Parhaiten sarat menestyvät puolivarjossa.

Sininata ihastuttaa siniharmaalla värillään

Sininata on näyttävä koristeheinä isossa ruukussa. eKukka.fi

Sininata (Festuca glauca) on yksi suosituimpia koristeheiniä, eikä ihme – se tuo kukkaistutuksiin erikoista siniharmaata sävyä.

Sininata viihtyy kuivalla tai kuivahkolla paikalla. Auringossa sen sinertävä väri tulee paremmin esiin ja varjossa se muuttuu vihreämmäksi. Kasvualusta saa vettä läpäisevä, hiekkapitoinen ja kuiva. Kun kasvupaikka on suotuisa, sininata kukkii loppukesästä.

Viherliljapuu on kesäpihan katseenvangitsija

Punainen viherliljapuu kruunaa kesäpihan istutukset. eKukka.fi

Varsinkin viherliljapuun (Cordyline australis) punainen lajike tuo näyttävyyttä ja rohkeaa sävyä kesäistutukseen. Pystykasvuiset ja miekkamaiset lehdet muistuttavat hieman heiniä, mutta ajan saatossa viherliljapuulle kasvaa jämäkkä runko. Kesän jälkeen se menestyy hyvin myös huonekasvina.

Sijoita viherliljapuu aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle. Kastele tasaisesti ja kohtuullisesti. Vältä liikakastelua mutta älä anna kasvualustan kuivua kauttaaltaan kastelukertojen välissä.

Pehmytmesiheinä on kukkaistutuksien suloisuus

Pehmytmesiheinä sopii lamoavan kasvutapansa ansioista istutusten reunoille. eKukka.fi

Pehmytmesiheinä (Holcus mollis) on heinälaji mesiheinien suvussa. Se on kauniin raikas ja pehmeälehtinen koristeheinä, joka sopii monenlaiseen kesäkukkaistutukseen lisukekasviksi. Pehmytmesiheinä kasvaa voimakkaasti ja nopeasti kesän aikana.

Pehmytmesiheinä pitää kosteasta kasvualustasta, joten se sopii istutukseen, jossa vedentarve on muillakin kasveilla suuri. Älä päästä kasvualustaa kuivumaan. Valitse puolivarjoinen tai varjoinen kasvupaikka.

Avainsanat: